Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Retrospectiva anului cultural nemtean 2006 (I)

Retrospectiva anului cultural nemtean 2006 (I)

Asa cum am fãcut-o la fiecare început de an nou, si de aceastã datã ne propunem sã trecem, foarte pe scurt, în revistã cîteva din cele mai importante evenimente care au marcat, mai mult sau mai putin pregnant, teritoriul cultural al judetului nostru în anul ce abia s-a încheiat.
Departe de a fi exhaustivã, si cu atît mai putin idealã, selectia întreprinsã de noi are darul de a contura peisajul spiritului si initiativelor culturale ale unei colectivitãti eterogene care, însã, are deja creat un profil spiritual personalizat. Iar asta pentru cã multe din întreprinderile culturale au devenit traditionale si definesc convingãtor si elocvent atît initiativa, cît si aplecarea cãtre spatiul cultural si artistic.

Ianuarie

• Casa de Culturã a Sindicatelor Piatra Neamt, Grupul Cultural „Petrodava“ si Asociatia Culturalã „Pro Basarabia si Bucovina“ au organizat marti, 10 ianuarie, în sala de lecturã a Bibliotecii Tehnice, un colocviu dedicat împlinirii a o sutã de ani de la nasterea matematicianului, logicianului, informaticianului, filosofului si profesorului Grigore C. Moisil, eveniment recomandat lumii întregi de calendarul UNESCO.
• Fosta elevã a Liceului „Calistrat Hogas“ din Piatra Neamt, Alina-Florina Cozma, si-a lansat cel de al patrulea volum de versuri „Arta de a convietui cu sinele“, apãrut la Editura „Pro Transilvania“ din Bucuresti si prefatat de prof. dr. Tudor Opris.
• Primul concert simfonic al anului 2006 din cadrul Stagiunii muzicale pietrene a avut loc vineri, 15 ianuarie. Orchestra simfonicã a Filarmonicii de Stat „Mihail Jora“ din Bacãu, dirijatã de Ovidiu Bãlan si avîndu-l ca solist pe violonistul Daniel Podlovschi, a propus un repertoriu în care au figurat Concertul de Aram Haciaturian si Simfonia a V-a, în re major, op. 107, „Reforma“ de Felix Mendelssohn-Bartholdy.
• O rememorare Gellu Naum a avut loc joi, 19 ianuarie, în sala „Cupola“ a Bibliotecii Judetene „G.T. Kirileanu“, cu ocazia lansãrii monografiei dedicate poetului, de cãtre criticul si istoricul literar pietrean Vasile Spiridon, apãrutã la editura „Aula“.
• Un colocviu dedicat perpetuei aspiratii a românilor pentru unificare statalã si nationalã a avut loc luni, 23 ianuarie, la Biblioteca Tehnicã din Piatra Neamt, în organizarea Casei de Culturã a Sindicatelor, Grupului Cultural „Petrodava“ si Asociatiei Culturale „Pro Basarabia si Bucovina“.
• La mijlocul lunii ianuarie, doi mici virtuozi din Piatra Neamt s-au întors din turneul pe care l-au efectuat în Italia si Statele Unite ale Americii. Tinerii pianisti Andrei Gologan si Daniel Ciobanu, împreunã cu colegul lor iesean George Todicã, au sustinut concerte în zona Reggio Emilia si Los Angeles, gratie eforturilor întreprinse de mentorul si maestrul lor într-ale artei sunetelor, Iulian Trofin.
• ÃŽn ultimele zile ale primei luni a anului, maestrul Ludovic Spiess, directorul celei de a XXXIV-a editii a Festivalului muzical din cadrul „Vacantelor muzicale la Piatra Neamt“, a trecut în teritoriul nesfîrsit al eternitãtii.
• Profesorul pietrean Constantin Tomsa si-a lansat cel de al treilea volum din ciclul „ÃŽmpãtimit de lecturã“, apãrut la Editura „Crigarux“.

Februarie

• ÃŽn urma concursului de luni, 13 februarie, Teatrul Tineretului din Piatra Neamt si-a completat garnitura actoriceascã cu doi actori: Ionut Cucoarã si Oliviu-Cristian Bughiu.
• Editura ieseanã „Universitas XXI“, condusã de prof. Constantin Dram, a scos de sub tipar volumul de prozã scurtã al scriitorului pietrean Lucian Strochi - „Ceasornicul lui Eliade“.
• Vineri, 17 februarie, Filarmonica bãcãuanã s-a aflat din nou pe podiumul pietrean de concerte, cu un program asezat sub semnul lui Georges Bizet, dirijat de Valentin Doni si avîndu-l ca solist pe flautistul Dorel Baicu.
• ÃŽn ultimele zile ale lunii februarie, s-au împlinit cincizeci de ani de cînd, printr-un act notarial datat 24 februarie 1956, proeminentul om de culturã care a fost G.T. Kirileanu a donat inestimabila sa bibliotecã, de peste 30.000 de volume, orasului Piatra Neamt.
• De vineri, 24 februarie, timp de trei zile, sala „Theodor Macarie“ a Liceului de Artã „Victor Brauner“ din Piatra Neamt a gãzduit cea de a XV-a editie a Concursului National de Pian „Carl Czerny“, adresat prescolarilor si elevilor din clasele I-XII care studiazã pianul în scolile si liceele de muzicã din tarã. Marele Premiu al acestei editii a revenit elevului Valentin Muresan de la Liceul de Artã din Brasov.
• Regizorul Stefan Iordãnescu a montat pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamt spectacolul „Shakespeare reîncãrcat“.

Martie

• Cu sprijinul Universitãtii de Arte „George Enescu“ din Iasi, marti, 7 martie, cuplul actoricesc Maria si Gheorghe Hibovschi a prezentat în capitala Moldovei, cu mare succes, spectacolul „Sperietoarea“, într-o versiune revãzutã, adãugitã si reconsideratã.
• Vineri, 10 martie, binecunoscutul clarinetist Aurelian-Octav Popa a concertat pe scena Teatrului Tineretului, în compania Orchestrei simfonice a Filarmonicii bãcãuane, prilej cu care a exersat si postura de sef de orchestrã.
• Cea de a treia expozitie personalã propusã publicului de cãtre artistul plastic Petru Diaconu a fost vernisatã vineri, 24 martie, la Galeriile „Top Art“ din Piatra Neamt.
• Sîmbãtã, 25 martie, pe afisul Teatrului Tineretului din Piatra Neamt s-a aflat premiera piesei „Micul print“ de Antoine de Saint-Exupery, transpusã scenic de Manuela Moti.
• Miercuri, 29 martie, în sala de festivitãti a Liceului particular nr. 1 „Aurora Ouatu“ a concertat pianistul italian Maurizio Barboro, cu un program în care au figurat: Mozart, Liszt, Clementi, Chopin si Debussy.

Articol afisat de 2006 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective