Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Spitalele judetului rãmîn fãrã crematorii

Spitalele judetului rãmîn fãrã crematorii

• procedurile de închidere a acestora trebuie finalizate pînã la sfîrsitul anului • mãsura este rezultatul aplicãrii legislatiei europene, nerespectarea sa putînd atrage sanctiuni drastice • conducerea Spitalului Judetean Neamt asteaptã înfiintarea unui crematoriu la Iasi, care sã deserveascã toate spitalele Moldovei • în caz contrar, va încheia un contract cu o firmã specializatã din Suceava •

Crematoriile a patru unitãti medicale din judet trebuie sã îsi înceteze activitatea de incinerare pînã la sfîrsitul anului în curs. Conform deciziei Agentiei pentru Protectia Mediului Piatra Neamt, pînã pe 31 decembrie 2007 nu vor mai avea crematorii Spitalul Judetean de Urgentã Neamt, Spitalul Municipal de Urgentã Roman, Spitalul Orãsenesc Bicaz si Spitalul de Pneumologie Bisericani. Sistarea activitãtii de incinerare se face în conformitate cu prevederile HG 268/ 31.03.2005.
Începînd cu luna ianuarie 2007, APM Neamt va raporta sãptãmînal Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Bacãu si Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului stadiul închiderii crematoriilor spitalicesti din judet, fapt pentru care a solicitat sprijinul Directiei pentru Sãnãtate Publicã Neamt si unitãtilor spitalicesi în cauzã, în baza protocolului încheiat între Ministerul Mediului si Gospodãririi Apelor, Ministerul Sãnãtãtii si Garda Nationalã de Mediu. Stefan Pal Gal, directorul executiv al APM Neamt, a declarat cã unitãtile spitalicesti au fost anuntate cã solutia alternativã de eliminare a deseurilor provenite din activitatea medicalã trebuie stabilitã si comunicatã înainte de termenul final, deoarece sistarea activitãtii de incinerare va afecta si ceilalti operatori sanitari, care în urma închiderii crematoriilor proprii, realizatã în anul 2005, au ales ca loc de eliminare una din cele patru unitãti luate, acum, în vizor. În momentul de fatã, cea mai apropiatã unitate localizatã în afara judetului Neamt, care incinereazã deseuri provenite din activitatea medicalã, se aflã în judetul Suceava. Agentia pentru Protectia Mediului Neamt poate pune la dispozitia celor interesati o listã cu operatorii de transport autorizati.
Cele patru unitãti spitalicesti care trebuie sã-si închidã crematoriile au fost înstiintate despre toate problemele care trebuie rezolvate, odatã cu punerea în aplicare a somatiei APM Neamt. Astfel, le-a fost comunicatã data estimativã a închiderii crematoriilor si solutia alternativã de eliminare a deseurilor, care trebuie transmisã inclusiv operatorului de transport de reziduuri medicale, întrucît acesta are obligatia sã comunice, la rîndul lui, Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã, traseul pe care se va circula. La încetarea activitãtii de incinerare, operatorii sînt obligati sã solicite la APM Neamt emiterea avizului de mediu. ÃŽn cazul depistãrii de cãtre Comisia Europeanã a încãlcãrii de cãtre un stat membru a legislatiei UE si a angajamentelor asumate prin Tratatul de aderare, intervine o procedurã specificã pentru a-l determina sã respecte normele încãlcate. Comisia Europeanã se poate adresa chiar Curtii de Justitie a Comunitãtilor Europene, declansînd „procedura de infringement“, cu aplicarea de amenzi si penalitãti statului membru.

Spitalul Judetean nu îsi permite achizitionarea unui crematoriu

Desi trateazã cu maximã seriozitate aceastã problemã, conducerea Spitalului Judetean de Urgentã Neamt nu este deloc îngrijoratã de urmãrire închiderii crematoriului propriu unde sînt distruse deseurile medicale rezultate în urma activitãtii desfãsurate. „Stiam de mult despre acest lucru si în mai multe rînduri ne-am gîndit cum am putea rezolva aceastã problemã. Cert este cã pretul unui astfel de crematoriu este foarte mare, iar spitalul nostru nu îsi poate permite sã achizitioneze asa ceva. Anul acesta, însã, ne este permisã utilizarea crematoriului pe care îl avem, dat fiind faptul cã avem un neutralizator care acoperã douã treimi din volumul de deseuri pe care îl produce Spitalul Judetean. Ar fi posibil sã mai achizitionãm unul de acest fel. Discutii pe aceastã temã s-au mai purtat si la nivelul Ministerului Sãnãtãtii si se ia în calcul înfiintarea unui crematoriu performant în centrele universitare. Dacã se va înfiinta un astfel de crematoriu la Iasi, pentru ca toate spitalele din Moldova sã ducã deseurile acolo, la fel vom proceda si noi, dacã nu, vom face contract cu acea unitate din judetul Suceava“, a precizat doctor Stelian Ghitã, manager al celei mai mari unitãti sanitare din judet.

Articol afisat de 3092 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ, Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective