Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
BLOCADÃ PE GUNOAIE

BLOCADÃ PE GUNOAIE

• programul ISPA de la Piatra Neamt înfundã comunele limitrofe în gunoaie • Salubritas a reziliat contractele prin care deseurile acestora ajungeau în depozitul de la Piatra Neamt • viceprimarul Mihaela Stoica spune cã nu este problema Primãriei Piatra Neamt • Brantner trebuie sã primeascã acceptul municipalitãtii pietrene ca sã preia comunele • seful de la Mediu a început interventiile pe la Minister • primãrita de Gîrcina nu mai poate de bucurie cã a intrat în Europa cu comuna plinã de gunoaie •

Colectarea selectivã a deseurilor demaratã la Piatra Neamt face din municipiu o veritabilã perlã moldavã, însã produce si victime colaterale. Comunele limitrofe, care pînã acum depozitau deseurile în depozitul de la Piatra Neamt pentru cã era cel mai apropiat, s-au trezit brusc cã nu mai au unde-si duce gunoiul. Solutiile pe care le au la îndemînã sînt putine si aproape imposibile, implicînd cheltuieli foarte mari. Situatia se datoreazã faptului cã depozitul ecologic de la Piatra Neamt poate primi deseuri numai de pe raza municipiului, conform cerintelor Comisiei Europene care a finantat în mare parte programul ISPA derulat sub Pietricica. Problema i-a adunat la un loc pe toti cei implicati, dar nu si-a gãsit, încã, rezolvarea.

Cadou nedorit de Crãciun

Primãria Gîrcina a primit, înainte de Crãciun, adresã de la Salubritas cã, începînd cu 1 ianuarie 2007, contractul încheiat cu patru ani în urmã pentru prestarea serviciilor de salubrizare ia sfîrsit, pe motiv cã activitatea de salubrizare din Piatra Neamt a fost preluatã de Brantner Servicii Ecologice SA, deci si-a pierdut obiectul muncii. Gîrcina avea contract din 2003 pentru depozitarea deseurilor menajere la groapa din Piatra Neamt. ÃŽn virtutea alinierii la normele UE, si-a fãcut serviciu de salubrizare, a angajat zece oameni si a închiriat un tractor. Gunoaiele adunate de la cele 35 de containere din comunã ajung regulat la cîteva tone, pentru cã este vorba despre deseuri de la trei sate, scoli si societãtile din comunã. La 9,59 lei tona, cît era tariful, Gîrcina plãtea lunar douã, trei, chiar patru sute de lei noi. „Acum sîntem pusi în situatia de a rãmîne cu gunoiul în comunã. Garda de Mediu nu mai poate da amenzi, deoarece noi ne-am înfiintat serviciu public de salubritate. Dar ce facem cu deseurile dacã nu avem unde le duce? Am intrat în Europa cu gunoaiele în comunã?! Am fost îndrumatã sã duc deseurile la depozitul de la Bicaz, dar nu ne putem permite. Sînt costuri prea mari“, a declarat Aurora Lazãr Bãlan, primarul de Gîrcina. ÃŽn aceeasi situatie sînt si comunele Alexandru cel Bun, Dumbrava Rosie, agentii economici de la Sãvinesti si cam toti cu care Salubritas a avut contracte. Mai putin cei din Piatra Neamt, care au trecut automat în grija austriecilor de la Brantner. La Sãvinesti, primarul are planuri mari pentru salubritatea localã. Vasile Baghiu vrea ca, anul acesta, sã dea sãvinestenilor 1.400 de pubele pînã în luna martie si sã facã licitatie pentru transportul gunoiului, cã masinã pentru asta are. Se bazeazã, însã, pe vechea haldã de gunoi a comunei, pe care a închis-o în septembrie anul trecut. Aici poate duce gunoiul numai dacã îi dã voie Garda de Mediu. Si mai are un impediment. „Eu nu pot sã fac curãtenie dacã vin altii dinafarã si aruncã gunoiul la mine. ÃŽn acest sens, îi rog pe agentii economici de pe raza comunei Sãvinesti sã ia legãtura cu depozitul mare de la Piatra Neamt, sã încheie contracte pe 2007 pentru a-si depozita gunoaiele pe care le produc“, a declarat primarul Vasile Baghiu.

Salubritas a îndeplinit porunca

Punctele de vedere ale societãtii Consiliului Local Piatra Neamt si austriecilor de la Brantner sînt comune pe aceastã problemã, deoarece sefii Salubritas au ajuns sefi la holdingul austriac. Tatiana Ciucanu, manager economic în ambele societãti, spune cã Salubritas a reziliat contractele dinafara orasului, în baza scrisorii „pãrintelui“ Primãria Piatra Neamt, prin care era înstiintatã cã în depozitul ecologic de la Piatra Neamt se primesc numai deseurile colectate de la beneficiar, adicã de la municipiu. Tatiana Ciucanu mai spune cã primarii comunelor limitrofe au cerut la Brantner sã încheie contracte de salubrizare, dar au fost refuzati pentru cã si austriecii au primit rãvas de la Primãrie. „Noi am comunicat agentilor economici, comunelor si Gãrzii de Mediu cã nu mai putem depozita în groapa ecologicã de la Piatra Neamt deseuri venite din altã parte, decît de pe raza municipiului. Sigur cã este o problemã pentru ei“, spune Ciucanu. Aceasta recunoaste, totodatã, cã este peste putinta comunelor sã se orienteze cu deseurile spre Bicaz, Tîrgu Neamt sau Roman, singurele locuri în care s-ar mai putea depozita. Preturile sînt mari pînã si pentru Salubritas si Brantner. „Dacã Salubritas sau Brantner primesc adrese de accept de la Primãria Piatra Neamt, sã depoziteze în groapa ecologicã deseurile de la comunele limitrofe municipiului, este clar cã nu vor refuza clientii“, a încheiat directorul economic al salubrizorilor austrieci. Directorul responsabil acum de curãtenia strãzilor pietrene, dar fost sef la Salubritas, Vasile Chirilã, spune cã oamenii au dreptate sã se plîngã, dar... asta e. Mai mult, acesta spune cã întelegerile contractuale cu clientii din afara municipiului au fost reziliate prin acordul ambelor pãrti, desi primarii de comune habar nu au avut cã si-au dat acordul. „Dar nu asta e problema. Problema este cã, din 15 decembrie 2006, Salubritas a pierdut obiectul de activitate în favoarea Brantner Servicii Ecologice SA. Salubritas a dat un preaviz de 15 zile clientilor sãi din afara municipiului. Normal era sã se fi stiut din timp cã nu se mai pot depozita la Piatra Neamt decît deseurile colectate de pe raza municipiului. Dacã nu ne-am gîndit la timp, ne costã. Asta e! Pînã în 2009 îsi pot depozita la Bicaz, pînã în 2012 la Tîrgu Neamt sau Roman. Sînt niste costuri suplimentare, dar asta este situatia. Populatia va suporta si, din pãcate, în mediul rural nu prea are de unde. Firmele au de unde, dar cetãtenii nu“, a mai spus, plin de compasiune, Vasile Chirilã.

„De ce toatã lumea e împotriva Primãriei Piatra Neamt?!“

Comisia Europeanã a dat cam zece milioane de euro din cele aproape 18 alocate ISPA - Managementul Deseurilor la Piatra Neamt. Conform memorandumului de finantare, proiectul ISPA se referã strict la municipiul Piatra Neamt, iar aparitia altor pãrti implicate duce automat la pierderea proiectului si, implicit, la returnarea milioanelor de euro. Ministerul Mediului a trimis oficialilor judetului recomandarea sã nu se bazeze în aceastã chestiune pe Primãria Piatra Neamt, ci sã facã un proiect distinct pentru a realiza în judet depozite de deseuri în conformitate cu normele europene de mediu. Viceprimarul Mihaela Stoica a subliniat toate aceste aspecte, pentru a nu se considera cã Primãria Piatra Neamt este vinovatul. „De ce toatã lumea se îndreaptã împotriva Primãriei Piatra Neamt pe acest subiect? Haideti sã ne uitãm în lege. Conform legii, Primãria Piatra Neamt are obligatia de a asigura serviciile publice, inclusiv salubritatea, pe raza municipiului. Operatorul desemnat pînã acum a fost Salubritas, societate a Consiliului Local. Dacã aceasta si-a putut permite sã încheie contracte si cu alte localitãti, n-au fost probleme, nu s-a fãcut nimic în afara legii. Acum, operatorul este Brantner, care trebuie sã respecte memorandumul de finantare a proiectului ISPA si nu mai are voie sã primeascã deseuri din altã parte decît din municipiul Piatra Neamt. Repet, Primãria Piatra Neamt are obligatii numai pentru locuitorii municipiului, chiar dacã pînã acum erau si alte primãrii. Pînã la urmã, orice primãrie trebuie sã-si asigure serviciile publice proprii. Eu, ca institutie, am anuntat Salubritas cã nu mai are obiectul de activitate pe municipiu. Nu este obligatia mea sã asigur servicii în altã parte decît Piatra Neamt. Nu este treaba mea sã verific relatiile contractuale ale Salubritas. Memorandumul se cunostea de la început la nivelul tuturor institutiilor implicate, nu doar la Primãria Piatra Neamt“, a declarat viceprimarul Mihaela Stoica.

„Nu mã intereseazã cum, dar sã-si facã treaba!“

Dupã corespondenta intensã între judet si Ministerul Mediului, reprezentanti ai primãriilor implicate, ai Agentiei de Mediu, Consiliului Judetean si Prefecturii, dar si agentii economici de pe platforma de la Sãvinesti s-au întîlnit la aceeasi masã. „S-a discutat în fel si chip. E clar cã prin proiectul ISPA, firma care a adjudecat salubritatea la Piatra Neamt trebuie, conform contractului, sã presteze acest serviciu pe raza municipiului Piatra Neamt. Existã variante pentru zona limitrofã. Totul tine, însã, de Consiliul Judetean. Eu am insistat în repetate rînduri pe lîngã administratiile locale sã îsi rezolve problema serviciului de salubritate si pe lîngã Garda de Mediu sã dea sanctiuni acolo unde nu a existat preocupare în acest sens. Pe mine nu mã intereseazã cum fac. Fiecare comunã avea posibilitãtile legale sã-si facã propriul depozit de tranzit sau sã se uneascã douã-trei si sã facã acest lucru. Am înteles cã un mãnunchi de localitãti limitrofe municipiului Piatra Neamt vor fi luate de Consiliul Judetean sub tutela sa si va fi fãcut un depozit de tranzit. Asta este treaba lor, a alesilor. Cei de la Mediu le-au dat toate indicatiile. Unitãtile administrativ-teritoriale trebuie sã-si facã treaba si sã munceascã. Au lege, au pîrghiile necesare, au autonomie“, a declarat prefectul Toader Mocanu.

Solutie de perspectivã

Consiliul Judetean s-a arãtat dispus sã rezolve situatia prin încheierea unui parteneriat cu comunele limitrofe municipiului Piatra Neamt si sã realizeze un depozit pentru deseurile colectate de pe raza acestora. Dar dureazã mult prea mult pentru o problemã care arde în prezent. Vicepresedintele Dumitru Badea a spus cã s-a luat în calcul un depozit al CJ în zona gropii ecologice din Piatra Neamt, în parteneriat cu autoritãtile locale care nu au unde duce gunoiul acum. „Nu am luat nici o hotãrîre pe treaba asta, pentru cã este de perspectivã. Dureazã cel putin un an si jumãtate, nu se poate face de azi pe mîine. Trebuie studiu de fezabilitate, documentatie, studii geologice, studii de impact, aprobãri de pe la ministere si, mai ales, bani. Plus cã si lucrarea în sine dureazã destul de mult, nu este simplu deloc. Ca sã se rezolve problema acum, cei de la Primãria Piatra Neamt trebuie sã se hotãrascã sã primeascã în continuare în depozitul lor si deseurile comunelor învecinate“, a declarat vicepresedintele Dumitru Badea.

„Nu s-a asteptat nimeni sã se rezilieze contractele“

Primãria Piatra Neamt nu poate fi convinsã decît în baza legilor, asa cum a spus viceprimarul Stoica. Pînã acum, legea nu o obligã sã accepte deseuri din alte pãrti, dar o obligã sã mentinã depozitul numai pentru municipiu. Seful Agentiei de Mediu s-a apucat de interventii ca sã convingã, într-un final, municipalitatea pietreanã sã deschidã portile depozitului si pentru altii. Celula 2 a depozitului ecologic, construitã prin ISPA, a fost dimensionatã pentru municipiu, dar mai existã prima celulã, construitã cu cofinantare din partea Danemarcei. Aceasta ar putea fi solutia problemei. Dacã se obtin toate acordurile. „Nu s-a stiut niciodatã cã în depozitul ecologic de la Piatra Neamt, prin programul ISPA, nu vor putea fi depozitate deseuri din localitãtile învecinate. Din august - septembrie, s-a stiut cã în celula 2 a depozitului vor fi aduse deseurile din municipiu. Nu s-a asteptat nimeni sã se rezilieze contractele“, a declarat Stefan Gal Pal. Seful Agentiei de Mediu a judetului spune cã rezilierea s-a fãcut în baza unei adrese de la Minister, trimisã în august si neluatã în calcul pînã decembrie, cînd au intrat în pîine austriecii. Recunoaste cã, în prezent, comunele limitrofe nu au unde duce gunoiul. „Asa, halde de deseuri sînt la Bicaz, Tîrgu Neamt si Roman, dar nu sînt conforme (cu normele europene de mediu - n.n.). Alte solutii nu sînt în judetul Neamt în acest moment. Dacã îmi spuneti dumneavoastrã unde sã le ducã, o sã iau în considerare toate propunerile. Noi am fãcut interventii la Ministerul Mediului si s-ar pãrea cã o sã trimitã o adresã prin care autoritãtile de la Piatra Neamt sã fie convinse sã primeascã deseuri de la comunele limitrofe si agentii economici, pînã cînd va fi gata depozitul Consiliului Judetean, adicã un an si jumãtate, poate chiar mai mult. Treaba este foarte complicatã si greu de rezolvat. Dupã ce trimite Ministerul hîrtia la Primãria Piatra Neamt, poate gãsim întelegere, dar o sã vedem în douã - trei zile. Nu are rost acum sã spun cã adresa de la Minister va fi pozitivã si apoi sã nu fie. Cert este cã titularul depozitului ecologic de la Piatra Neamt este Primãria, iar noi nu îi putem forta, ci trebuie sã gãsim întelegere la ei. Sperãm sã fie adresa favorabilã si sã se rezolve problema pînã cînd Consiliul Judetean va face celula aceea“, a mai spus Stefan Gal Pal.

Articol afisat de 2581 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective