Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Operatii pe viu la Spitalul Roman ?

Operatii pe viu la Spitalul Roman ?

• la acest fapt s-ar putea ajunge, în conditiile în care dotãrile anestezistilor sînt precare, iar ministerul nu mai dã aparatura promisã • conducerea institutiei a declarat cã rezervele de anestezic mai dureazã circa o lunã •

Cele trei aparate de anestezie, promise prin ordin al ministrului sãnãtãtii, în cursul verii trecute, nu vor mai ajunge la Spitalul Municipal de Urgentã Roman, din cauza anulãrii actului normativ, situatia unitãtii sanitare prefigurîndu-se a deveni dramaticã, în conditiile în care, la acest capitol, dotãrile sînt „la pãmînt“ si aprovizionarea cu anestezice prezintã sincope majore.
Vestea cã nu va mai sosi aparatura a fost primitã ca un „trãsnet“, la sfîrsitul sãptãmînii trecute, de cãtre conducerea institutiei. „Vinerea trecutã, am telefonat la Departamentul de Logisticã si Aparaturã Medicalã, din cadrul Ministerului Sãnãtãtii Publice, pentru programul de reabilitare a aparaturii de sterilizare, pentru care am depus si noi cerere. Aceasta în conditiile în care aparatul existent dateazã din anii 1980, cînd a fost ridicat Spitalul Nou. Am vrut sã vedem cîte instalatii ni se vor aproba, din cele sase comandate. Ne-am interesat si de sosirea celor trei aparate de anestezie pe care le asteptam încã de la sfîrsitul anului trecut, asa cum ni s-a promis. Am înteles cã, la nivel national, a «cãzut» programul de achizitionare a acestor aparate de anestezie. Dupã cum se stie, exista un ordin prin care ministerul s-a angajat ca, din fonduri proprii, sã achizitioneze aparaturã de anestezie pentru mai multe spitale din tarã, printre care figura si Spitalul Roman, cu trei aparate. Nu se stie dacã acest program urmeazã sã fie reluat“, a declarat managerul Spitalului Roman, Virgil Trofin. Reamintim cã aparatura de anestezie de la Spitalul Roman este învechitã si în acest domeniu nu s-a investit nici un ban dupã 1990. Dotarea institutiei, atît cu aparaturã de anestezie, cît si de sterilizare, este importantã, în conditiile în care unitatea sanitarã romascanã a obtinut gradul de urgentã în toamna anului trecut.

Crizã de anestezice

Spitalul Municipal de Urgentã Roman întîmpinã greutãti si la aprovizionarea cu anestezice, din cauza scoaterii din uz a halotanului, una dintre cele mai utilizate substante de acest gen. Preparatul respectiv a fost scos de pe piatã, din cauza gradului de toxicitate. Pînã în prezent, la Spitalul Roman acest produs era unul dintre cele mai folosite, întrucît asigurã anestezia generalã a pacientilor, în timpul unei interventii chirurgicale. „Aparatele de anestezie pe care le avem în prezent functioneazã cu halotan. Avem rezerve pentru circa trei sãptãmîni, în functie si de urgentele care apar si de numãrul interventiilor care se efectueazã. Am luat legãtura cu toate depozitele de anestezice din tarã si principalii furnizori ne-au comunicat nu numai cã acest produs lipseste, ci cã nu se mai fabricã. ÃŽn aceste conditii, avem trei variante de anestezice, printre care si «Sevoranul». Toate aceste substante sînt turnate în vaporizatorul de la aparatul de anestezie, transformîndu-se în gaze, inhalate de pacient, prin care se asigurã anestezia propriu-zisã. Substantele respective sînt de patru-cinci ori mai scumpe decît halotanul, un flacon de 250 mililitri de substantã ajungînd la 364 RON. Este necesarã si adaptarea acestor compusi la aparatul de anestezie, prin achizitionarea unor piese intermediare, numite vaporizatoare speciale. Am auzit cã un asemenea vaporizator costã circa 3.000 de euro. La Iasi, am gãsit o firmã de profil care ne dã vaporizatorul gratuit dacã achizitionãm produsul «Sevoran». Sîntem nevoiti sã tinem pasul cu vremurile si trebuie sã asigurãm toate conditiile desfãsurãrii unui act medical de calitate, pentru bolnavi“, a declarat doctor Virgil Trofin, managerul Spitalului Roman.

Articol afisat de 1894 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective