Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Operatii pe viu la Spitalul Roman ?

Operatii pe viu la Spitalul Roman ?

• la acest fapt s-ar putea ajunge, în conditiile în care dotările anestezistilor sînt precare, iar ministerul nu mai dă aparatura promisă • conducerea institutiei a declarat că rezervele de anestezic mai durează circa o lună •

Cele trei aparate de anestezie, promise prin ordin al ministrului sănătătii, în cursul verii trecute, nu vor mai ajunge la Spitalul Municipal de Urgentă Roman, din cauza anulării actului normativ, situatia unitătii sanitare prefigurîndu-se a deveni dramatică, în conditiile în care, la acest capitol, dotările sînt „la pămînt“ si aprovizionarea cu anestezice prezintă sincope majore.
Vestea că nu va mai sosi aparatura a fost primită ca un „trăsnet“, la sfîrsitul săptămînii trecute, de către conducerea institutiei. „Vinerea trecută, am telefonat la Departamentul de Logistică si Aparatură Medicală, din cadrul Ministerului Sănătătii Publice, pentru programul de reabilitare a aparaturii de sterilizare, pentru care am depus si noi cerere. Aceasta în conditiile în care aparatul existent datează din anii 1980, cînd a fost ridicat Spitalul Nou. Am vrut să vedem cîte instalatii ni se vor aproba, din cele sase comandate. Ne-am interesat si de sosirea celor trei aparate de anestezie pe care le asteptam încă de la sfîrsitul anului trecut, asa cum ni s-a promis. Am înteles că, la nivel national, a «căzut» programul de achizitionare a acestor aparate de anestezie. După cum se stie, exista un ordin prin care ministerul s-a angajat ca, din fonduri proprii, să achizitioneze aparatură de anestezie pentru mai multe spitale din tară, printre care figura si Spitalul Roman, cu trei aparate. Nu se stie dacă acest program urmează să fie reluat“, a declarat managerul Spitalului Roman, Virgil Trofin. Reamintim că aparatura de anestezie de la Spitalul Roman este învechită si în acest domeniu nu s-a investit nici un ban după 1990. Dotarea institutiei, atît cu aparatură de anestezie, cît si de sterilizare, este importantă, în conditiile în care unitatea sanitară romascană a obtinut gradul de urgentă în toamna anului trecut.

Criză de anestezice

Spitalul Municipal de Urgentă Roman întîmpină greutăti si la aprovizionarea cu anestezice, din cauza scoaterii din uz a halotanului, una dintre cele mai utilizate substante de acest gen. Preparatul respectiv a fost scos de pe piată, din cauza gradului de toxicitate. Pînă în prezent, la Spitalul Roman acest produs era unul dintre cele mai folosite, întrucît asigură anestezia generală a pacientilor, în timpul unei interventii chirurgicale. „Aparatele de anestezie pe care le avem în prezent functionează cu halotan. Avem rezerve pentru circa trei săptămîni, în functie si de urgentele care apar si de numărul interventiilor care se efectuează. Am luat legătura cu toate depozitele de anestezice din tară si principalii furnizori ne-au comunicat nu numai că acest produs lipseste, ci că nu se mai fabrică. În aceste conditii, avem trei variante de anestezice, printre care si «Sevoranul». Toate aceste substante sînt turnate în vaporizatorul de la aparatul de anestezie, transformîndu-se în gaze, inhalate de pacient, prin care se asigură anestezia propriu-zisă. Substantele respective sînt de patru-cinci ori mai scumpe decît halotanul, un flacon de 250 mililitri de substantă ajungînd la 364 RON. Este necesară si adaptarea acestor compusi la aparatul de anestezie, prin achizitionarea unor piese intermediare, numite vaporizatoare speciale. Am auzit că un asemenea vaporizator costă circa 3.000 de euro. La Iasi, am găsit o firmă de profil care ne dă vaporizatorul gratuit dacă achizitionăm produsul «Sevoran». Sîntem nevoiti să tinem pasul cu vremurile si trebuie să asigurăm toate conditiile desfăsurării unui act medical de calitate, pentru bolnavi“, a declarat doctor Virgil Trofin, managerul Spitalului Roman.

Articol afisat de 1572 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara BUGA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective