Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Embargo pe brînzã

Embargo pe brînzã

• integrarea în UE îi alungã din piete pe micii producãtori agricoli • acestia nu mai au voie sã vîndã în piatã produse derivate din lapte, ouã, carne, peste, vînat • toate acestea le vor comercializa fie direct din gospodãria proprie, fie prin centre si magazine autorizate sanitar-veterinar •

Aderarea României la Uniunea Europeanã impune noi reguli si norme în ceea ce îi priveste pe micii producãtori agricoli. Reglementãri recente, apãrute în legislatia din domeniu, interzic acestora vinderea directã pe piatã a produselor de origine animalã. Cu alte cuvinte, în afarã de lapte, crescãtorii de animale care trãiesc de pe urma comercializãrii produselor pe care le obtin nu vor mai avea voie, începînd de mîine, sã vîndã în piatã produse lactate preparate de ei în gospodãrie, nici ouã sau carne de pasãre, peste, carne de vînat etc. Produse amintite vor putea fi comercializate direct din gospodãria proprie sau prin intermediul centrelor de prelucrare a laptelui, a magazinelor alimentare sau de desfacere, magazine mixte, carmangerii care vor exista în localitãtile de domiciliu sau în cele învecinate. Totusi, în ultimele zile s-a vehiculat cã este posibil ca termenul limitã sã fie amînat, o decizie urmînd a fi luatã cît de curînd. Poate chiar mîine sau pînã la sfîrsitul sãptãmînii.Dar pentru a face produsele derivate din lapte, carne si chiar pentru a le vinde, aceste unitãti vor trebui sã fie autorizate de cãtre Directia Sanitar Veterinarã (DSV) Neamt.
Potrivit declaratiilor fãcute de cãtre doctor Constantin Lipan, director adjunct al DSV Neamt, se asteaptã, încã, precizãri referitoare aprobarea Normei sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor privind procedurile de înregistrare a activitãtilor de vînzare directã de produse primare, de vînzare cu amãnuntul si de fabricare a alimentelor de origine animalã. Cert este cã în pietele din judet vor fi comercializate doar produsele alimentare provenite de la unitãti autorizate sanitar-veterinar, care respectã normele europene si pot exporta în UE. Acestora li se adaugã produsele alimentare importate, dar si cele traditionale preparate în gospodãrii.
Numai cã, pentru a înregistra un produs traditional, producãtorul trebuie sã se pregãteascã de un adevãrat tur de fortã pe la institutiile statului. ÃŽn primul rînd, acesta va trebui sã facã o solicitare scrisã cãtre Directia Agricolã, însotitã de un „caiet de sarcini“ al produsului, în care vor fi înscrise reteta, ingredientele, modul de prezentare. Urmeazã verificãrile la producãtor acasã, o perioadã în care responsabilii de la agriculturã delibereazã, iar abia apoi certificarea ca produs traditional. Pe de altã parte, micii producãtori pot sã vîndã în pietele din judet anumite produse doar dacã îndeplinesc mãsuri minimale de sigurantã alimentarã si sînt înregistrati la DSV Neamt. Pentru asta, trebuie sã facã o solicitare scrisã si cãtre DSV Neamt si sã fie luati în evidentã într-un registru.

„De ce vor sã distrugã toate produsele naturale, pe care lumea le cautã si le cumpãrã direct de la producãtori ? “

Interzicerea vinderii directe pe piatã a produselor de origine animalã de cãtre micii producãtori stîrneste nemultumiri în rîndul acestora. „Dacã nu o sã mai avem voie sã venim în piatã, ce o sã facem cu zecile de kilograme de brînzã pe care, deja, le-am preparat, doar nu o sã le aruncãm. Cînd se iau decizii de felul acesta, ar trebui sã fim anuntati din vreme, ca sã stim ce avem de fãcut. Crestem animale si de pe urma lor trãim noi si familiile noastre, dar pe de altã parte hrãnim sute de familii din oras, care cumpãrã sãptãmînal produsele noastre, pentru cã sînt multumite de calitatea lor. Asta este sursa noastrã de venit. La noi, lîna oilor nu se vinde, pieile nu se vînd, trãim numai din vînzarea laptelui si produselor pe care le facem din lapte“, a declarat Valeria Dominte, care locuieste în Piatra Neamt, dar este originarã din Stefan cel Mare, unde are stînã si, de aproximativ 15 ani vine aproape zilnic în Piata Centralã din oras, unde comercializeazã lapte si produse lactate.
„Dacã ne scot de pe piatã si nu mai putem sã vindem produsele, o sã avem de suferit, nu o sã mai avem din ce trãi. Eu vînd lapte, brînzã de vaci, smîntînã, cas, telemea, urdã si lumea cumpãrã de la mine pentru cã îi plac produsele mele. Nu ne îmbogãtim în nici un caz din vînzarea pe care o facem, cã nu întotdeauna avem mare cãutare. Dar din ce vindem, chiar dacã luãm mai mult sau mai putin, mai plãtim si noi impozite la stat, luminã, mai cumpãrãm ulei, zahãr, pîine. De ce dintr-o datã nu mai e bun ce vindem noi, cã doar avem certificat de la medicul veterinar din comunã, care aratã cã animalele noastre sînt sãnãtoase, iar produsele sînt bune. Sã vinã la noi acasã cei din UE si dupã ce or mînca ce facem noi, atunci sã ne spunã cã nu e gustoasã si sãnãtoasã mîncarea noastrã“, a declarat Elena Avarvarei, mic producãtor din Crãcãoani.
„Muncim din noapte în noapte ca sã crestem animale, am cumpãrat unelte agricole ca sã putem sã facem agriculturã mai de calitate si la urmã nu avem din ce le achita si cu ce trãi. Hrana animalelor costã foarte mult. Tãrîta a juns la 7.000 de lei kilogramul, grãuntele tot la fel si nu avem cum sã ne scoatem cheltuielile. Cresc împreunã cu familia mea 4 vaci, 80 de oi, cinci porci, pãsãri, iepuri si avem si cal. Adicã muncim, nu stãm cu mîinile în sîn. Acuma, probabil cã pe noi vor sã ne lase muritori de foame, dar de ce vor sã distrugã toate produsele naturale, ecologice, pe care lumea le cautã si le cumpãrã direct de la producãtori? Sau trebuie sã importãm brînza mucegãitã de la altii, cã e mai sãnãtoasã“, se întreabã Ana Iacob, producãtor particular din Crãcãoani.

Articol afisat de 2167 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de traktorist la data 17.01.2007 14:07
Iuropenizarea romanilor incepe cu ...taranii
Ca acolo le este mai greu sa diomine francezii piata. Veti minca numai brinza frantuzeasca si la preturi frantzuzesti.
Ei stiu ca puturasimea oraselor nu pot sa concureze cu nici un produs industrial. Ca tot ce se exporta sint doar produse ale lor b facute cu forta de munca mai ieftina si cele care cer energie multa la fabricatie.
Intrarea romaniei in Iuropa Sovietica Unita s-a facut pt a mentine nivelul de trai al francezilor in primul rind si al germaniei. Tot ce nu le convine sau concureaza, nu se integreaza bine. Apoi cu mincarea lovitura frantuuzeasca e sigura. Ca omul maninca in fiecare zi.
V-au pacalit ! Va distrugeti industrii rentabile dindu-le pe un euro la excroci si acestia le vind la fier vechi de dragul integrarii. Apoi , daca uniunea asta fara constitutie se desfiinteaza, cu ce traiti mai prunelor ?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective