Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Retrospectiva anului cultural 2006 (III)

Retrospectiva anului cultural 2006 (III)

Iulie

• Sîmbãtã, 1 iulie, la Teatrul Tineretului a avut loc Festivitatea de deschidere a celei de a XXXV-a editii a Festivalului muzical din cadrul traditionalelor „Vacante Muzicale la Piatra Neamt“, urmatã de un concert sustinut de pianistul Gabriel Amiras, acompaniat de Orchestra simfonicã a Filarmonicii de Stat „Mihail Jora“, dirijatã de Ovidiu Bãlan. Editia a fost dedicatã comemorãrii a 250 de ani de la nasterea lui Wolfgang Amadeus Mozart si a fost prezidatã de prof.univ.dr. Mariana Nicolesco, o personalitate de prim rang a vietii culturale si artistice contemporane.
• Prin intermediul unei circulare a Ambasadei României la Seul, aflãm cã artista plasticã pietreanã Iulia Hãlãucescu a fost primitã cu succes si entuziasm în spatiul plastic al Coreei de Sud, în urma unui vernisaj la Yeonjeong Cultural Center din orasul metropolitan Daejeon.
• ÃŽn urma concursului organizat de Consiliul Judetean Neamt, cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor, al Ministerului Educatiei si Cercetãrii si al Directiei pentru Culturã, Culte si Patrimoniu Cultural National a judetului Neamt, pentru ocuparea postului de director al Teatrului Tineretului, actorul Liviu Timus a fost declarat cîstigãtor.
• Sîmbãtã, 15 iulie, Colegiul National „Petru Rares“, aflat în cel de al 137-lea an de existentã în spatiul învãtãmîntului românesc si-a primit absolventii promotiei 1956.
• Pe cerdacul Casei memoriale Calistrat Hogas, poetul Chrisian W. Schenk a lansat cartea „55 de poeme“, apãrutã prin grija poetului Adrian Alui Gheorghe la Editura „Conta“.
• ÃŽn seria „Orfeu“ a Editurii „Crigarux“ a apãrut volumul de poezii „Imperiul lupului“ de Mihai Merticaru.

August

• ÃŽntre 4 si 10 august, la Piatra Neamt s-a desfãsurat cea de a XIII-a editie a Festivalului International de Folclor „Ceahlãul“.
• Casa de Culturã a Sindicatelor Piatra Neamt, Cercul Cultural „Petrodava“ si Asociatia Culturalã „Pro Basarabia si Bucovina“ au organizat vineri, 18 august, un colocviu omagial dedicat împlinirii a 125 de ani de la nasterea lui George Enescu.
• ÃŽntre 17 si 26 august, modernul si functionalul asezãmînt al Centrului social „Popasul iubirii milostive“, construit cu sprijinul Uniunii Europene prin Programul RICOP în 1999 si patronat de parohia sãvinesteanã condusã de preotul Petru Munteanu, a gãzduit Tabãra de creatie plasticã „Aripi de înger“, initiatã de Parohia „Sfintii Voievozi“ din Sãvinesti în colaborare cu Liceul particular nr. 1 „Aurora Ouatu“ din Piatra Neamt.
• Casa de Culturã a Sindicatelor Piatra Neamt, Grupul Cultural „Petrodava“ si Asociatia Culturalã „Pro Basarabia si Bucovina“ a organizat miercuri, 30 august, o dezbatere asupra unor momente controversate ale istoriei românesti: intrarea României în Primul Rãzboi Mondial (15 august 1916), Pactul Molotov-Ribbentrop (23 august 1939), Dictatul de la Viena (30 august 1940) si Aderarea la Alianta Antihitleristã (23 august 1944).

Septembrie

• Teatrul „Pi Buni“ al Fundatiei „PiatrArt“ a propus publicului pietrean o nouã premierã absolutã: spectacolul „Chat“ de Stefan Caraman, regizat de Dan Vasile i-a avut ca protagonisti pe actorii Constantin Cojocaru, Ecaterina Hîtu si Corneliu-Dan Borcia.
• Ministerul Culturii si Cultelor a decis reorganizarea comisiilor zonale de patrimoniu, elaborînd în acest sens si un nou regulament de functionare a acestora.
• Directia pentru Culturã, Culte si Patrimoniu Cultural National a judetului Neamt a tras un semnal de alarmã în privinta pericolului în care se aflã cîteva monumente istorice si de arhitecturã de pe raza judetului: Casa Nicu Albu, de pe strada Stefan cel Mare din Piatra Neamt, si Biserica „Cuvioasa Paraschiva“ din comuna Farcasa, construitã în 1774 de cãtre ardelenii refugiati în Moldova.
• ÃŽn 16 septembrie, Ziua europeanã a patrimoniului, toate asezãmintele din cadrul Complexului Muzeal Judetean Neamt au putut fi vizitate fãrã taxã de intrare.
• Duminicã, 17 septembrie, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt a fost deschisã stagiunea teatralã 2006 - 2007, cu spectacolul „Shakespeare reîncãrcat“, realizat de Stefan Iordãnescu în stagiunea trecutã.
• Douã evenimente plastice ale zilei de joi, 7 septembrie: vernisajul expozitiei Tereza Gogu la Muzeul de Artã din Roman si cel al expozitiei Irinei-Andreea Irimescu, la Galeria de Artã Contemporanã din Piatra Neamt.
• ÃŽn organizarea Consiliului Judetean Neamt, a Complexului Muzeal Judetean Neamt si a Centrului International de Cercetare a Culturii Cucuteni, Muzeul de Artã Eneoliticã Cucuteni din Piatra Neamt a gãzduit, în zilele de 28 si 29 septembrie, colocviul „Complexul cultural Cucuteni-Tripolie - Unitate si diversitate“. Colocviul si-a propus sã demonstreze unitatea culturii eneolitice din cele douã areale si sã analizeze noi modalitãti de popularizare a importantului complex cultural pe plan international. La manifestare au participat invitati din partea Ministerului Culturii si Cultelor, a Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor, colaboratori din cadrul muzeelor nationale si judetene din Bucuresti, Iasi, Bacãu, Botosani, Suceava si Vaslui.

Articol afisat de 1744 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective