Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Liber la depozitat gunoaie la Piatra Neamt

Liber la depozitat gunoaie la Piatra Neamt

• scandalul gunoaielor din jurul municipiului a pornit de la faptul cã cei din plan local nu au citit cum trebuie adresa ministerului • Ministerul Mediului si Gospodãririi Apelor a revenit cu adresã la Primãria Piatra Neamt, precizînd cã extinderea depozitului ecologic se referea strict la construirea altor celule, nicidecum la depozitarea deseurilor din localitãtile limitrofe municipiului • Brantner mai asteaptã un singur acord pentru a se apuca de încheiat contracte cu zona adiacentã orasului, rãspuns care urmeazã sã vinã sãptãmîna aceasta •

Articolele publicate de cotidianul „Monitorul de Neamt“ au rezolvat problema comunelor limitrofe municipiului Piatra Neamt, înfundate în gunoaie din cauza aplicãrii în oras a managementului selectiv al deseurilor. Ca urmare a articolelor apãrute în cotidianul nostru, ministeriabilii de la Bucuresti au putut constata cã autoritãtile locale nu sînt familiarizate cu adresele oficiale si nu stiu sã le citeascã. Prin urmare, Ministerul Mediului si Gospodãririi Apelor a revenit cu precizãri menite sã rezolve problema gunoaielor metropolitane. ÃŽn luna august 2006, Ministerul Mediului si Gospodãririi Apelor a scris Primãriei Piatra Neamt si Agentiei de Mediu cã depozitul de deseuri solide finantat din fonduri preaderare nu poate fi extins prin introducerea de noi componente în cadrul Mãsurii ISPA Piatra Neamt. La noi s-a înteles cã depozitul ecologic de la Piatra Neamt este strict destinat gunoaielor strînse de pe raza municipiului si, prin urmare, odatã cu intrarea în activitate a operatorului de salubritate Brantner Servicii Ecologice SA, comunele limitrofe municipiului si agentii economici de pe Platforma de la Sãvinesti au fost anuntati cã nu mai pot depozita deseurile lor aici. Problema a fost pasatã pe la diverse porti ale institutiilor locale, dar solutii nu au fost gãsite. Localitãti precum Gîrcina, Alexandru cel Bun, Girov, Dumbrava Rosie au fost îndemnate - de personaje locale care mai de care mai competente - sã depoziteze gunoaiele în gropile neconforme UE de la Bicaz, Tîrgu Neamt sau Roman, ceea ce implica, evident, multe cheltuieli suplimentare.
ÃŽn urma situatiei prezentate de „Monitorul de Neamt“, Ministerul Mediului a trimis celor de la Neamt si traducerea adresei precedente, din româna de Bucuresti, oficialã, în româna de Piatra Neamt: interdictia pe „introducerea de noi componente“ înseamnã, de fapt, cã este interzisã construirea de noi celule ale depozitului ecologic si nicidecum faptul cã nu pot ajunge la depozitul ecologic deseuri din zona adiacentã municipiului. „Mãsura ISPA Piatra Neamt nu face referire la faptul cã în depozitul de deseuri trebuie acceptate numai deseurile menajere provenite din Municipiul Piatra Neamt, depozitul putînd prelua si deseuri conventional menajere din zonele învecinate si industrie, conform legislatiei românesti în vigoare, armonizatã cu directivele europene în domeniu. Avînd în vedere situatia, considerãm cã nu existã nici un impediment în preluarea deseurilor menajere din localitãtile limitrofe municipiului Piatra Neamt, astfel încît sistemul de management al deseurilor sã nu fie blocat“, transmite ministerul.

„Decizia finalã apartine coordonatorului national ISPA“

Cu alte cuvinte, interdictia pe depozitul de la Piatra Neamt nu are de ce sã fie ridicatã, asa cum au spus cei din Neamt, pentru cã... nu existã. Iar gunoaiele din jurul municipiului pot fi aduse la Piatra Neamt. Pînã se vor dumiri, însã, autoritãtile locale mai dureazã, pentru cã nici aceastã adresã nu i-a convins. Tatiana Ciucanu, directorul economic al Brantner, a declarat cã stie despre hîrtie, dar n-a primit nimic oficial de la Primãrie, documentul fiind undeva „pe circuit“. „Mai trebuie OK-ul de la coordonatorul national ISPA pentru completarea circuitului si pentru ca noi sã putem încheia contractele pe care le asteptãm. Cînd vom primi o adresã de la Primãrie, nu vom mai avea absolut nici o retinere în a încheia contracte cu potentialii beneficiari arondati municipiului: comune limitrofe, agentii economici de la Sãvinesti... ÃŽi vom anunta imediat, prin agentii nostri de la Contractãri si nu va mai exista nici un impediment sã semnãm contracte cu ei si sã le prestãm acest serviciu“, a mai spus Tatiana Ciucanu. Pe de altã parte, responsabilul municipalitãtii cu aplicarea proiectului ISPA la Piatra Neamt spune cã adresa Ministerului Mediului nu este un accept de depozitare în groapa municipiului a gunoaielor venite din afarã. „Decizia finalã apartine coordonatorului national ISPA, care este o institutie din cadrul Ministerului de Finante. Ministerul Mediului a trimis ceva, dar nu stiu dacã sînt în mãsurã sã vã comunic ce. ÃŽn orice caz, noi asteptãm rãspunsul coordonatorului ISPA. Am vorbit cu ei chiar astãzi (ieri - n.r.), le-am explicat cã este o situatie foarte urgentã si mi-au spus cã tocmai lucreazã la acest rãspuns. Cred cã sãptãmîna aceasta va ajunge la noi adresa oficialã. Nu pot sã anticipez dacã va fi pozitivã sau nu“, a declarat Lucica Popîrda, responsabil UIP.

P.S.: Pe surse sigure, dacã austriecii mai asteaptã mult hîrtii, cei de la Romprest Service SA Bucuresti, intrati în salubritatea nemteanã pe mîna Ministerului Finantelor, nu pe bazã de licitatie, au început, deja, sã trimitã oferte pentru transportul gunoiului.

Articol afisat de 2294 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective