Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 17 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Salarii de 1.000 de euro în agricultura italianã

Salarii de 1.000 de euro în agricultura italianã

• în acest domeniu au fost ridicate restrictiile în Peninsulã • selectii similare, pentru Spania, organizate anul trecut de OMFM nu au avut succes • nemtenii se pot orienta cãtre tãrile unde nu existã restrictii sau limitãri pentru noii membri UE pe piata fortei de muncã •

Nemtenii care doresc sã lucreze în domeniul agricol, în Italia, au acces liber, desi, la integrarea în Uniunea Europeanã, Italia a impus restrictii noilor veniti, din România si Bulgaria. Departamentul pentru Muncã în Strãinãtate a anuntat, recent, noile conditii de muncã pentru românii agricultorii dornici de cîstiguri mai mari în Italia. Desi statul în cauzã a impus mãsuri tranzitorii de acces pe piata fortei de muncã, a liberalizat pãtrunderea lucrãtorilor români în domeniul agricol, sezonier. „Cetãtenii români care doresc sã lucreze în agriculturã în Italia o pot face în baza unei declaratii de angajare din partea angajatorului, putînd solicita cartea de sedere direct la Chesturã sau prin intermediul oficiilor postale, în interval de trei luni de la data intrãrii în Italia“, se aratã în comunicatul Departamentului pentru Muncã în Strãinãtate. Pentru a obtine un contract de muncã de acest fel, nemtenii interesati se pot adresa si Oficiului pentru Migratia Fortei de Muncã din Bucuresti, dar si la agentii privati înscrisi la Inspectoratul Teritorial de Muncã, care au oferte ferme de muncã de la angajatorii italieni. Mai existã si posibilitatea contactãrii directe a angajatorilor italieni, prin portalul EURES, precum si a agentilor privati din Peninsulã, ca si a Centrelor de Plasare. Ministerul Muncii si Protectiei Sociale italian evalueazã, încã, aceastã ultimã posibilitate în ceea ce îi priveste pe cetãtenii români, din cauza perioadei de tranzitie de 1 an impuse de autoritãtile acestei tãri, însã restul cetãtenilor comunitari pot apela la aceste centre.

Problemele de muncã pot fi reclamate la Ambasada României în Italia

DMS specificã faptul cã, în Italia, salariul minim brut în sectorul agricol este 1.019,19 euro pe lunã pentru muncitorii agricoli angajati pe perioadã nelimitatã si de 855,61 euro - în cazul muncitorilor agricoli necalificati, angajati pe perioadã nelimitatã în cooperative, valori consfintite prin Contractul colectiv de muncã al lucrãtorilor din cooperative valabil pînã la 31 decembrie 2009. De la 1 ianuarie 2007, pentru perioada de muncã legalã în Italia, intervalul în care atît angajatorii, cît si salariatii au plãtit contributii reprezintã stagiu de cotizare a pensiei. Pentru problemele pe care le are în Italia si care derivã din raporturile de muncã, lucrãtorul român poate apela la atasatul pentru probleme de muncã din cadrul Ambasadei României în Italia, la adresa publicatã pe site-ul OMFM: Via del Serafico nr. 69-75, 00142 Roma, tel/fax: 0039.06.51.98.70.93, E-mail: [email protected]).
De mentionat este faptul cã, la ultimele selectii de recrutare de fortã de muncã în domeniul agricol, organizate de OMFM, nu prea au existat doritori. Cele pentru locuri de muncã în Spania nu au mai avut acelasi succes ca recrutãrile din perioada 2001-2002, cînd românii s-au cãlcat, practic, în picioare pentru asemenea locuri de muncã.
Odatã cu integrarea în UE, muncitorii români au posibilitãti diverse de obtinere a locurilor de muncã, nu neapãrat în domeniul agricol. Cel mai probabil, vor evita statele care au impus restrictii sau perioade tranzitorii si se vor orienta cãtre tãrile unde circulatia fortei de muncã este liberã. Este posibil, astfel, sã gãseascã oferte mai avantajoase decît în agriculturã. Pe de altã parte, cei care au acces la Internet, pot cãuta slujbe în aproape toatã Europa, numai deschizînd site-ul EURES, ori apelînd la agentiile teritoriale de ocupare a fortei de muncã din fiecare judet care, mai nou, pot media forta de muncã autohtonã cãtre strãinãtate, precum si lucrãtori strãini care doresc sã obtinã locuri de muncã în tara noastrã.

Articol afisat de 2919 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective