Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 17 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Existenta PNL pe scena politicã româneascã deranjeazã anumite structuri atasate vechilor mentalitãti“

„Existenta PNL pe scena politicã româneascã deranjeazã anumite structuri atasate vechilor mentalitãti“

• interviu realizat cu senatorul PNL de Neamt Serban Strãtilã

Reporter: Care sînt concluziile dupã alegerile interne?
Serban Strãtilã:
Congresul PNL nu a însemnat numai alegeri interne, cu toate cã acesta a fost subiectul cel mai interesant pentru mass-media ultimelor zile. Dincolo de sustinerea pe care au avut-o unul sau altul dintre candidati, important este cã fiecare dintre ei si-a putut sustine cauza în mod liber, deschis si corect. Pot asigura pe toti colegii liberali cã voturile au fost exprimate fãrã a exista vreo presiune din partea fostei conduceri, a presedintilor de organizatii sau a reprezentantilor Executivului. Din putinele prezentãri obiective ale evenimentului s-a putut remarca
absenta scenelor care altãdatã fãceau deliciul reporterilor, si anume completarea buletinelor de vot în fata ochilor îngãduitori, dar vigilenti ai unor presedinti de filialã.
Candidatura uninominalã pe regiuni si pe domenii, cu toate cã are si anumite riscuri, a dat încredere delegatilor cã fiecare vot este deosebit de important si sînt sigur cã atît cei care au cîstigat competitia, cît si cei care au pierdut vor fi mult mai atenti la semnalele venite de la baza partidului.
De altfel, cred cã fostii nostri colegi actualmente promotori ai PLD, au refuzat dialogul si participarea la Congres tocmai fiindcã stiau cã datoritã noului sistem de candidaturã si a neacceptãrii unei formule de „cooperativã“, atitudinea lor constantã de atac la adresa conducerii si chiar a valorilor liberale ar fi fost sanctionatã de cãtre delegati.
În mod clar, organizatiile locale si reprezentantii PNL în administratia localã vor avea un cuvînt mult mai greu în noul Birou Politic Central, atît datoritã locurilor atribuite pe criteriul regional, dar si alegerii unor persoane cu greutate în judetele lor: presedintii consiliilor judetene Brasov si Cluj, domnii A. Cancescu si Marius Nicoarã, si primarii municipiilor Bacãu si Deva, Romeo Stavarache si Mircea Muntean. De altfel, si succesul lui Ludovic Orban se datoreazã în bunã mãsura sprijinului pe care l-a primit din partea Ligii Alesilor Locali ai PNL.
Pentru judetul nostru este importantã alegerea doamnei Norica Nicolai în functia de vicepresedinte al PNL, cu un numãr de peste 920 de voturi din aproximativ 1.300 exprimate. Este de remarcat cã domnia sa a avut un contracandidat puternic în persoana lui Adrian Iorgulescu, pe care l-a învins categoric datoritã sustinerii pe care a avut-o din partea a numeroase organizatii locale, dar si a organizatiei de femei a PNL.
Totusi, nu pot sã nu remarc modul absolut tendentios si neprofesionist în care a fost abordat subiectul Congresului PNL de cãtre unele televiziuni si publicatii. Nu stiu cît de important este subiectul congresului unui partid pentru masa mare de cetãteni ai României, dar a prezenta cu obstinatie opinii negative ale unor adversari politici sau ale unor asa-zis analisti pe fondul imaginilor si de la lucrãri îmi confirmã opinia cã împotriva PNL se duce o campanie denigratoare, parcã desprinsã dintr-un manual al dezinformãrii. Este clar cã însãsi existenta PNL pe scena politicã româneascã deranjeazã anumite structuri atasate vechilor mentalitãti.

„Noi tinem la propriile programe si le aplicãm în interesul general“

Rep.: A iesit PNL întãrit din Congres, asa cum spunea chiar unul dintre adversarii politici, senatorul PSD Ioan Chelaru?
S.S.:
ÃŽi multumesc domnului senator pentru aceastã afirmatie pe care bineînteles cã o sustin. PNL a iesit întãrit nu neapãrat pentru cã si-a arãtat sustinerea fatã de domnul presedinte Tãriceanu, ci pentru cã a demonstrat capacitatea de a rezista atacurilor interne si externe fãrã a fi afectatã democratia internã. S-a înteles cã notiunea de „echipã“ nu trebuie confundatã cu aceea de „gascã“, iar cooperativele sînt bune în agriculturã si poate mai functioneazã în fotbal, dar nu au ce cãuta în PNL.
Dupã aceastã competitie, învingãtorii si învinsii trebuie sã-si strîngã mîna si, împreunã cu adevãratii liberali membri simpli sau cu functii, sã porneascã o activitate sustinutã pentru atingerea obiectivelor politice propuse. Fiecare dintre vicepresedintii alesi pe domenii de activitate a prezentat cîte un proiect specific adoptat ca atare de Congres. Din pãcate, nu s-a insistat prea mult pe acest subiect deosebit de important pentru strategia viitoare a partidului, dar si pentru actuala guvernare. Spre deosebire de alte partide care-si schimbã opiniile si doctrinele dupã cum le este mai avantajos la un moment dat, noi tinem la propriile programe si le aplicãm în interesul general, chiar cu riscul pierderii de popularitate. Sigur cã avem nevoie de sprijin popular pentru initiativele noastre si tocmai de aceea consider cã este deosebit de important dialogul permanent cu cetãtenii si structurile societãtii civile. Cred cã, în privinta organizãrii interne, am pus bazele unei dezvoltãri solide, pe principii democratice si în respectul valorilor europene. În cele din urmã, însã, puterea unui partid stã în suportul electoral dat de populatie. Mi-as dori, însã, ca realizãrile actualei guvernãri sã fie reflectate în mod corect si nu aruncîndu-se toate neîmplinirile în cîrca liberalilor si a primului-ministru, în timp ce rãspunderea pentru domenii evident în suferintã nu este asumatã de cãtre cei care le gestioneazã în mod direct.

„O fi doamna Udrea expresia supremã a moralitãtii, integritãtii si competentei, încît orice afirmatie a domniei sale devine axiomã?“

Rep.: Cum comentati scandalul în jurul biletelului trimis, conform declaratiilor Elenei Udrea, de premier presedintelui?
S.S.:
Dacã doamna Udrea ar fi un simplu cetãtean, afirmatiile domniei sale ar ocupa rubrica de scandal a unor ziare dornice de audientã si, în cîteva zile, s-ar uita totul. Situatia se schimbã cînd acuzatia de trafic de influentã la adresa primului-ministru este fãcutã de o fostã consilierã personalã a presedintelui României si actualmente membrã de frunte al Partidului Democrat. Domnul presedinte Bãsescu trebuie sã clarifice de îndatã problema, fãcînd publicã presupusa adresã sau dezmintind existenta ei. Totodata, conducerea PD ar trebui ca, în conformitate cu protocolul Aliantei D.A., sã-i cearã doamnei Udrea dovezi în sprijinul afirmatiilor sale, iar dacã nu le aduce, sã o sanctioneze.
Dincolo de aceste aspecte, sînt douã lucruri care mã pun serios pe gînduri asupra climatului politic si social din România. În primul rînd, sînt surprins de generozitatea arãtatã de posturi de televiziune si ziare centrale care acordã mari spatii de emisie si pagini întregi dezbaterii unui asemenea subiect bazat numai pe afirmatiile doamnei Udrea.
O fi doamna Udrea expresia supremã a moralitãtii, integritãtii si competentei, încît orice afirmatie a domniei sale devine axiomã? ÃŽn al doilea rînd, trebuie sã constat cu amãrãciune cã în România nu se regãseste peste tot zicala „omul potrivit la locul potrivit“. Nu pot sã-mi explic numirea doamnei respective într-o functie datoritã cãreia a fost colegã cu personalitãti de talia lui Andrei Plesu sau Renate Weber si unde a avut acces la documente strict secrete de importantã nationalã. Respectul fatã de institutia la care a lucrat ar fi trebuit sã o facã sã nu actioneze într-un mod demn de mahalaua politicii, indiferent de simpatiile sau antipatiile personale si politice.

Articol afisat de 1604 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de traktorist la data 17.01.2007 19:38
Stiati ca
Romania are mai multi parlamentari decit USA ?
Stiati ca Ropmania are cu 5 ministri mai multi decit USA ?

Ce adunaturi de puturosi ! Mai este cineva acolo afara de soacra-mea care nu e parlamentar ?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective