Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Administratia publicã, o pãlãrie nepotrivitã pentru unii primari

• „avem primari care nu sînt suficient de bine pregãtiti pentru a gestiona activitatea“, a declarat prefectul Mocanu

Un control în 12 primãrii nemtene - pe linia acordãrii banilor de la bugetul de stat în contul ajutorului social - a scos la ivealã mai multe nereguli. În grupul celor 12 primãrii cãlcate de reprezentanti ai Prefecturii si ai Directiei de Muncã si Solidaritate Socialã se aflã si Primãria Petricani, institutie în care s-au gãsit cele mai mari nereguli. În timpul verificãrilor s-a constatat cã existã mari disfunctionalitãti în procesul de stabilire si acordare a dreptului la ajutor social. Conform precizãrilor fãcute de prefectul Toader Mocanu, documentele tip pentru anchetele sociale nu au fost actualizate conform HG 1010/ 2006, fisele de calcul prezente la dosar nu sînt actualizate, numãrul orelor de muncã în folosul comunitãtii nu a fost calculat pentru fiecare dosar în parte, astfel încît toate persoanele apte de muncã executã 72 de ore de prestatii publice. Potrivit HG 1010 din 2006, numãrul orelor se calculeazã proportional cu cuantumul ajutorului social de care beneficiazã familia sau persoana singurã, cu un tarif orar corespunzãtor salariului minim brut pe tarã, raportat la durata medie lunarã a timpului de muncã.
Pînã pe data de 15 februarie, primarul comunei, Ermil Isachi, va prezenta la Directia de Muncã si Solidaritate Socialã documentatia refãcutã integral. „Dacã pînã pe 15 februarie primarul de Petricani nu va veni cu documentatia refãcutã, fiecãrui beneficiar fiindu-i fãcutã o nouã anchetã socialã, voi dispune sistarea plãtii ajutorului social. Nu am afirmat nelegal sau tendentios cã unii primari îsi fac campanie electoralã pe banii Guvernului si cã nu stiu sã beneficieze de autonomia localã. Avem primari care nu sînt suficient de bine pregãtiti pentru a gestiona activitatea din primãrii. Existã primari a cãror activitate lasã mult de dorit. Am solicitat majorarea numãrului de inspectori de la Curtea de Conturi pentru a putea verifica modul cum se cheltuiesc banii publici în primãrii. Fiind putini, inspectorii nu reusesc sã facã mãcar un control pe perioada mandatului fiecare primar“, a declarat prefectul Toader Mocanu.

Mii de cereri pentru ajutoare sociale

În comuna Petricani, autoritãtile locale au aprobat alocarea a 127 de ajutoare sociale, pentru tot atîtia titulari. Numãrul real al beneficiarilor este cu mult mai mare, întrucît existã dosare în care titularul este singurul beneficiar de ajutor social, dar si dosare în care titularul încaseazã bani pentru încã sase persoane, membre ale aceleiasi familii. În cazul în care ajutorul social se acordã pentru o singurã persoanã, valoarea acestuia este de 96 de lei (960.000 de lei vechi), dacã într-o familie sînt cinci beneficiari ajutorul social este de 356 de lei (3,56 milioane de lei vechi) lunar, iar pentru familiile cu peste cinci membri, valoarea ajutorului creste cu 24 de lei pe lunã (240.000 de lei vechi) pentru fiecare persoanã în plus peste cinci.
Reprezentantii Primãriei Petricani stiu cã li s-a solicitat sã meargã la casele tuturor beneficiarilor, pentru a reface în totalitate documentatiile în baza cãrora se distribuie banii statului. Dar, functionarii se scuzã cã nu pot face tot timpul anchete sociale, pentru cã acum mai au o treabã pe cap - acordarea ajutorului la plata încãlzirii, pentru persoanele nevoiase din mediul rural care se încãlzesc cu lemne. Din aceastã comunã, circa o mie de persoane au depus dosare pentru primirea acestui sprijin.
Am încercat sã aflãm punctul de vedere al sefului administratiei locale din Petricani, Ermil Isachi, însã acesta nu a fost de gãsit la Primãrie si nu a rãspuns la telefonul mobil.
Celalte 11 primãrii nemtene verificate în perioada 17-18 ianuarie, privind aplicarea Legii venitului minim garantat, sînt Bahna, Români, Moldoveni, Rãucesti , Brusturi, Drãgãnesti, Urecheni, Pãstrãveni, Tãmãseni, Doljesti si Sãbãoani. În aceste localitãti nu au fost înregistrate restante la plata drepturilor beneficiarilor. În toate localitãtile enumerate au fost înregistrate foarte multe cereri: la Bahna - 1.000 (27,4% din populatie), Brusturi - 1.000 (25,7%), Români - 970 (21,4%), Urecheni - 685 (16,3%), Moldoveni - 414 (16,4%), Drãgãnesti - 260 (14,5%), Sãbãoani - 1.200 (10,5 %), Petricani - 500 (8,5%), Tãmãseni - 650 (7%), Rãucesti - 600, Pãstrãveni - 273 (6,8%) si Doljesti 438 (5,8%).

Articol afisat de 2039 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective