Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Brantner vrea sã dubleze tariful la gunoi

Brantner vrea sã dubleze tariful la gunoi

• legislativul local urma sã îsi dea acordul joia trecutã, dar initiativa a fost retrasã pe ultima sutã de metri • tema va fi reluatã în sedinta din februarie •

Pentru a-i convinge pe pietreni sã arunce gunoaiele potrivit sistemului de management selectiv al deseurilor, firma Brantner Servicii Ecologice SA s-a gîndit sã îi ardã la buzunare. Potrivit proiectului de hotãrîre de Consiliu Local, postat pe ordinea de zi a sedintei de sãptãmîna trecutã, tarifele la salubrizare s-ar fi dublat pentru cei care nu colecteazã selectiv gunoiul. Austriecii s-au adresat municipalitãtii cu mai multe propuneri. Prima vizeazã institutiile publice: dacã nu colecteazã selectiv deseurile, sã plãteascã 16 lei noi pentru fiecare metru cub adunat de Brantner. Tariful stabilit pentru serviciul de salubrizare prestat institutiilor publice a fost bãtut în cuie la valoarea de 8 lei/ metrul cub, atît în cadrul contractului dintre primãrie si austrieci, cît si prin hotãrîre de Consiliu Local. Salubrizorii sustin totusi cã, desi e dublu fatã de tariful normal, 16 lei reprezintã cam 37% din cît taxa Salubritas înainte de venirea austriecilor. A doua propunere a celor de la Brantner îi lua în vizor pe agentii economici si societãtile comerciale din Piatra Neamt: tariful initial a fost stabilit la 15 lei/ metrul cub, dar dacã acestia nu respectã colectarea selectivã sã fie aplicat pretul de 30 de lei pentru un metru cub de deseuri. Si în acest caz, austriecii sustin cã suma este jumãtate din tariful practicat înainte. În al treilea rînd, acestia au decis sã perceapã 5,54 lei de persoanã în fiecare lunã, dacã utilizatorii casnici si asociatiile de proprietari nu aruncã gunoiul fiecare în europubela special destinatã, fatã de 2,27 de lei la cît a fost fixat pretul gunoiului aruncat ecologic. În aceastã situatie, pietrenii vor plãti mai mult pentru salubritate decît pe vremea Salubritas, care încasa 3,3 lei noi pe lunã.
Dublarea pretului pentru strîngerea deseurilor aruncate „la grãmadã“ se doreste a fi o metodã de educare a pietrenilor. Propunerile austriecilor au fost incluse în dezbaterea legislativului local, dar au fost retrase chiar înaintea sedintei. Asta nu înseamnã cã se va renunta la idee. Tatiana Ciucanu, manager economic la Brantner, a declarat cã tarifele vor fi repuse în discutia Consiliului Local, în sedinta din luna februarie. Cînd, probabil, vor fi si aprobate. Pe lîngã educarea oarecum fortatã a locuitorilor, Brantner va avea ocazia ca, din încasãri, sã-si plãteascã angajatii care vor sta la groapa de gunoi sã selecteze deseurile. Asta pentru cã toate gunoaiele intrã în depozitul ecologic pe sortimente, chiar dacã sortarea nu se face direct de cetãteni.

Goana dupã contracte

ÃŽntre timp, Brantner continuã sã încheie contracte de salubrizare prin oras, la concurentã cu Romprest Service, care îsi împarte ofertele cãtre pietrenii care stau la case si agentilor economici. Austriecii au pus si ei ochii pe societãtile comerciale, în total acord cu întelegerea pe care au semnat-o cu municipalitatea. Potrivit Tatianei Ciucanu, au fost amplasate europubele în toate zonele asociatiilor de proprietari. Cu contractele nu s-a cãzut la o întelegere, pentru cã unii presedinti de asociatii au ridicat obiectiuni si nu doresc sã semneze forma de contract prezentatã de austrieci. Tatiana Ciucanu spune cã toate propunerile locatarilor au fost luate în seamã, vor fi analizate si solutionate de comun acord, urmînd ca totul sã se parafeze prin document. ÃŽn aceastã perioadã, Brantner îsi centralizeazã datele despre institutiile publice din Piatra Neamt, iar contractele cu acestea vor fi semnate cît de curînd, pe sectoare. ÃŽn paralel, sînt „vînati“ agentii economici, de la supermarket pînã la magazinasul de cartier. Fiecare va trebui sã aibã propriul contract de prestãri servicii cu Brantner. Dacã pînã acum întelegerea era cã patronii micilor magazine de la parterul blocului pot arunca gunoaiele în containerul repartizat asociatiei de proprietari, de acum înainte fiecare îsi va primi europubela în baza unui contract. „Vom începe cu zonele în care sînt foarte multe societãti comerciale si existã mai multi agenti economici. Cel mai probabil, în primul rînd vom viza pietele si agentii economici mari. Am sistat, deocamdatã, încheierea contractelor cu cetãtenii care stau la case, pentru a ne putea ocupa de problema presantã a agentilor economici. Dupã ce va fi finalizatã si aceastã etapã, ne vom îndrepta si spre zonele limitrofe ale orasului“, a spus Tatiana Ciucanu.

Articol afisat de 2494 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective