Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Gripa aviarã din Ungaria reinstituie starea de alertã în Neamt

• Directia Sanitar-Veterinarã s-a pregãtit sã intervinã în caz de necesitate • au fost impuse o serie de mãsuri ce trebuie respectate atît de cãtre proprietarii de ferme de pãsãri, cît si de cãtre populatie •

Cazurile de gripã aviarã înregistrate în Ungaria pun pe jar autoritãtile sanitar-veterinare din Neamt, ca de altfel din toatã tara. În consecintã, la recomandarea forului central din Bucuresti, conducerea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentului Neamt a impus o serie de mãsuri specifice menite sã previnã aparitia acestei boli în judet. Astfel, se monitorizeazã miscãrile de pasãri, oameni si alte materiale ce pot fi vectori ai virusului influentei aviare. Se impune organizarea transportului si uciderea pãsãrilor suspecte de îmbolnãvire si contaminare. De asemenea, se impune stabilizarea zonei de protectie si a celei de supraveghere, nominalizînd limitele, cãile de acces si puncte de control din aceste zone, planul deplasãrilor de pãsãri în interiorul acestor zone, interzicerea accesului de pãsãri din exteriorul acestor zone, organizarea aglomerãrilor temporare de pãsãri, ecarisarea, colectarea si procesarea pãsãrilor moarte sau ucise. De asemenea, populatia din judet va trebui sã declare toate efectivele de pãsãri existente în gospodãrie, va informa medicului veterinar despre toate cazurile de îmbolnãvire sau moarte la animale. Pasãrile din gospodãriile particulare vor fi izolate în curti sau în adãposturi bine delimitate. Va fi interzis accesul ratelor si gîstelor la luciul de apã. Nu este permisã, de asemenea, împrãstierea gunoiului de grajd în afara curtilor, acesta urmînd a fi distrus prin ardere în incinta fiecãrei gospodãrii.
Se interzice iesirea în afara judetului a tuturor categoriilor de pãsãri, precum si ducerea lor în piete si oboare pentru comercializare.
Efectivele de pãsãri domestice vor fi supravegheate prin examene clinice, anatomopatologice, serologice si virusologice, iar pãsãrile migratoare din zonã vor fi atent monitorizate.
Se va avea în vedere asigurarea aprovizionãrii cu dezinfectante si echipamente de protectie omologate conform OMS pentru întreg personalul care ar putea fi implicat într-un episod de gripã.
La nivelul fermelor de pãsãri, se vor reinstitui mãsuri drastice de profilaxie generalã. Se va verifica împrejmuirea fermelor, dacã filtrele sanitar- veterinare si vestiarele filtru au intrat în functiune si sînt dotate cu echipamentul necesar, dacã s-au pus în functiune dezinfectoarele rutiere, dacã masinile diverselor persoane si administratorilor se aflã în afara fermelor. Se vor asigura dezinfectantele necesare, iar unitãtile vor fi dotate cu pompe de dezinfectie de mare putere. Cadavrele vor fi monitorizate zilnic de medicul veterinar de fermã si arse în crematoriile proprii.
La nivel de DSVSA Neamt, au fost procurate echipament de protectie pentru personal în caz de necesitate, dezinfectante si masinã permanentã de interventie. Medicii veterinari de circumscriptie, care au pe teritoriu bazine piscicole, au fost anuntati sã supravegheze pãsãrile sãlbatice care vin în aceste locuri.

Articol afisat de 1604 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective