Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
STUDENT LA 62 DE ANI

STUDENT LA 62 DE ANI

• Vasile Cãprioarã, secretarul Primãriei Bahna, a fost nevoit sã se înscrie la facultate pentru a nu-si pierde slujba • el este student la drept desi mai are doar doi ani pînã la pensie • jumãtate din perioada de studentie ar trebui sã si-o petreacã în calitate de pensionar • unul dintre copii este asistent universitar la Bacãu •

Obligativitatea ca secretarii de primãrii sã aibã studii superioare, ori sã urmeze cursurile unei facultãti cu profil administratie publicã localã sau drept a adus în rîndul studentilor oameni în pragul pensionãrii. Pentru a nu-si pierde pîinea, secretari de toate vîrstele s-au înscris pe la diverse facultãti, pentru a corespunde legii, potrivit functiei pe care o ocupã. De exemplu, Vasile Cãprioarã, secretarul comunei Bahna, a devenit student la vîrsta de 62 de ani. Practic, el a fost obligat sã urmeze cursuri universitare deoarece, conform unei prevederi care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2007, secretarii de primãrii nu mai pot detine aceastã functie dacã nu au studii superioare juridice sau de administratie publicã, ori dacã nu sînt studenti la unul din aceste profile. Cum el nu îndeplinea acest criteriu, de curînd s-a înscris la Universitatea „Danubius“ Galati, sectia Drept. Deja, a dat piept cu prima sesiune de examene, sustinînd trei, toate scrise, la drept constitutional, istoria dreptului românesc si francezã. Secretarul Cãprioarã a afirmat cã nu a aflat încã notele, dar nu-si face probleme cã ar rata vreun examen pentru cã a „picat pe subiect“. ÃŽn luna februarie, va mai da douã - drept civil si teoria generalã a dreptului, si a amînat tot atîtea din aceastã sesiune (drept administrativ si drept roman) pentru cã nu prea a avut timp sã învete.

Doi ani pînã la pensie si patru pînã la licentã

Functionarul public de la Bahna considerã cã nu-i o rusine sã fie student la vîrsta sa, chiar dacã are colegi care i-ar putea fi nepoti. „Dacã legislatia s-a schimbat în ceea ce priveste pregãtirea secretarilor de primãrii, am hotãrît sã mã înscriu la facultate. Altfel riscam sã-mi pierd postul si, la anii pe care-i am, nu prea aveam optiuni de alt serviciu“, a declarat proaspãtul student Vasile Cãprioarã.
Secretarul de la Bahna mai are doar doi ani de petrecut în cîmpul muncii, astfel cã va fi student în anul III cînd se va pensiona, iar cînd îsi va da examenul de licentã va avea, deja, doi ani de pensie la activ. Spune, însã, cã va încerca sã termine facultatea pentru cã nu s-a înscris doar ca sã corespundã unui criteriu cerut de lege pentru a-si putea continua activitatea în cadrul Primãriei Bahna. Sustine cã experienta de viatã l-a învãtat cã un lucru început trebuie dus pînã la capãt. „Consider cã guvernantii ar fi trebuit sã facã anumite derogãri unor oameni care mai au cîtiva ani pînã la pensie. Mai ales cã unii dintre noi ne-am familiarizat cu ceea ce presupune munca de secretar al unei localitãti, chiar dacã legislatia în domeniu suferã noi si noi modificãri. Rutina te învatã. Sper sã finalizez studiile, desi nu este chiar usor, pentru cã am destule responsabilitãti la primãrie si timpul pentru învãtat este extrem de scurt“, a mai declarat Cãprioarã. Functionarul amintit ne-a mai spus cã pentru primul an de studii universitare trebuie sã scoatã din buzunar 9 milioane de lei vechi. La prima vedere nu pare prea mult, dar foarte multi bani se duc, în timpul sesiunii, pe transport, cazare si mai ales pe cursuri si manuale. Adicã, sînt luni în care tot salariul sãu de bugetar se duce pe facultate.

Putea sã-i fie student feciorului

Vasile Cãprioarã are un fiu asistent universitar la o facultate din Bacãu. El ar fi putut deveni student al feciorului, dar admiterea s-a fãcut pe bazã de examen si nu a avut timp sã se pregãteascã. „M-am gîndit sã merg la Bacãu, dar nu m-am pregãtit pentru sustinerea examenelor. Asa cã am ales sã mã înscriu la Galati, pe bazã de dosar. ÃŽn '75 si '76 am mai încercat sã intru la drept, dar n-am avut sanse. Concurenta era de 30-35 pe loc. Am ajuns, însã, sã fiu acum student la drept. Fiica mea a terminat facultatea de matematicã de zece ani, acum este profesor la un liceu din judet. Fiul este asistent universitar la Universitatea George Bacovia, din Bacãu. Predã filosofie si stiinte politice si este în anul V la doctorat“, a mai spus Cãprioarã. Coleg de grupã cu secretarul de Bahna mai este Ioan Cepragã, de la Primãria Moldoveni, si secretara de la Doljesti.

„Inflatie“ de secretari la facultãti

La începutul lunii trecute, prefectul de Neamt, Toader Mocanu, afirma cã 35 din cei 83 de secretari ai unitãtilor administrativ teritoriale trebuie sã pãrãseascã sistemul pentru cã nu aveau studii superioare sau nu erau studenti. Toti erau din mediul rural. Dupã ce au simtit cã au sanse maxime sã-si piardã functia, 33 dintre ei s-au prezentat la Prefecturã cu adeverinte care atestau cã au început „viata“ de student. Acum, judetul Neamt mai are doar doi secretari fãrã studii superioare sau dovadã cã sînt studenti - la Ruginoasa si Borlesti. ÃŽntr-o posturã ingratã se aflã alti opt astfel de functionari publici, care au studii superioare, dar altele decît cele juridice sau administrative.
FOTO: La Primãria Bahna, secretarul este student în anul I

Articol afisat de 2327 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de traktorist la data 02.02.2007 15:22
O prostie
O prostie care prinde bine la romani. Ca romanii au cei mai multi absolventi de facultati din Iuropa si sint pe locul 3 in Lume ( dupa Israel si Palestinienii din Gaza ).
Cu atitia scolitzi , nu e de mirare ca nu mai bate nimeni un cui in toata tara.
Acum daca se da omu' in dos , dupa o tufa, sa refaca balantza cu natura, sigur da peste un licentiat.
Imi inchipui ce armata de economisti vor pazi Gondola Vesela !
Ad�ugat de traktorist la data 03.02.2007 20:24
De ce numai lor ?
Ar trebui sa se ceara si tractoristilor. Ca si ei au functie de conducere !
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective