Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Refuz de a-si sacrifica vaca, taxat cu 10 milioane

Refuz de a-si sacrifica vaca, taxat cu 10 milioane

• un tãran din Boghicea s-a opus ca bovina sa, bolnavã de cancer, sã fie dusã la abator

Controalele efectuate de cãtre reprezentantii reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si Siguranta Alimentelor (DSVSA) Neamt, în cursul sãptãmînii trecute, în 137 de unitãti nemtene care depoziteazã, pãstreazã, transportã si valorificã produse alimentare de origine animalã si neanimalã, unitãti de alimentatie publicã si unitãti de procesare au scos la ivealã nereguli care au fost sanctionate. Inspectorii sanitar-veterinari au verificat zece piete, saptesprezece unitãti comerciale, doisprezece unitãti de alimentatie publicã, trei de procesare, un depozit si 94 de alte societãti. Au mai fost verificate si exploatatii de animale, tîrguri si circumscriptii sanitar-veterinare. Cea mai asprã sanctiune, adicã amendã de 10 milioane de lei, a fost aplicatã unui sãtean din comuna Boghicea, care nu a permis medicului veterinar sã intre în curte si sã îi ducã la abator pentru sacrificare o bovinã infectatã cu leucozã enzooticã (boalã animalã similarã cu cancerul). Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre doctorul Constantin Lipan, director adjunct al DSVSA Neamt, în astfel de situatii este obligatoriu ca animalele sã fie sacrificate la abator, iar carnea poate fi recuperatã de cãtre proprietar, în vederea aconsumului. La Circumscriptia Sanitar-Veterinarã Grumãzesti au fost gãsite animale neînregistrate în evidente si necrotaliate, abatere sanctionatã cu avertisment. Tot cu avertisment au fost sanctionate douã magazine care vînd animale mici si hranã pentru acestea, ca urmare a nerespectãrii regulilor de igienã, precum si un depozit. La o mãcelãrie din Tîrgu Neamt a fost gãsitã carne de porc si de vitã cu modificãri organoleptice, pregãtitã pentru comercializare. Întreaga cantitate, adicã opt kilograme, în valoare de 640.000 de lei, a fost confiscatã. Multe nereguli constatate de cãtre echipele de control au vizat nerespectarea normelor de igienã în sase unitãti de panificatie din judet. La trei dintre acestea nu exista rampa acoperitã pentru receptie si livrare, iar alta nu dispunea de spatiu pentru depozitarea produselor expirate si deteriorate.
Echipele de control au mai constatat cã unele unitãti nu sînt dotate cu vestiare pentru angajati, ori cu grupuri sanitare, iar dacã aveau nu erau ventilate natural sau mãcar mecanic. Pentru cã aceste obiective erau în curs de realizare, inspectorii sanitar-veterinari au stabilit doar termene de definitivare a acestor lucrãri de constructii sau reamenajare.
Abateri de la legislatia în vigoare au fost gãsite în privinta transportãrii animalelor cãtre oboare sau unitãti de sacrificare, care se fãcea cu masini neaprobate sanitar-veterinar, neigienizate si nedezinfectate. Pe de altã parte, nu existau documente de miscare si certificate de transport pentru animalele duse la vînzare în oboare sau la abatoare.

Articol afisat de 2104 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective