Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 7 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Un pic mai bine pentru medici si asistenti

Un pic mai bine pentru medici si asistenti

• lefurile medicilor si asistentilor vor fi majorate în acest an cu 22% • cresterea va fi fãcutã în trei etape • medicilor rezidenti din primii doi ani le vor fi mãrite lefurile cu 40%, urmînd sã primeascã si tichete de masã •

Salariile medicilor nemteni si ale cadrelor medicale medii vor creste, anul acesta, cu 22%, potrivit unei recente ordonante de guvern, care mai prevede si faptul cã majorãrile salariale se vor aplica în trei etape. Prima mãrire, de 5%, se va face retroactiv, din ianuarie, iar urmãtoarele - de 2%, respectiv 15% - se vor produce în aprilie si octombrie. Pentru cã, la ora actualã, au cele mai mizere venituri, medicii rezidenti vor beneficia de o mãrire salarialã de 40%, respectiv 37%. Pentru rezidentii din primii doi, cresterea salarialã va fi de 40%, iar pentru aceia din ceilalti ani - de 37%.
Cresterea salariilor medicilor rezidenti va începe de la 1 ianuarie 2007: cu 15% - pentru rezidentii din primii doi ani, respectiv 12% - pentru ceilalti rezidenti. Astfel, un medic rezident în anul întîi sau doi, care a primit în luna decembrie a anului trecut un salariu de 591 de lei, va avea în luna ianuarie un salariu de 680 de lei, în aprilie - de 728 de lei, iar în octombrie - de 830 de lei.
Un rezident din anii trei-sapte, care a primit în decembrie 2006 un salariu de 969 lei, va lua în ianuarie 1.086 de lei, în aprilie - 1.163 de lei, iar în octombrie - 1.326 lei. Pe lîngã mãririle de salariu, medicii rezidenti din anii întîi si doi vor beneficia si de tichete de masã, ceea ce înseamnã cã vor avea, de fapt, o crestere a veniturilor de peste 60%.
Majorãrile salariale vor fi însotite si de o primã de stabilitate. Conform precizãrilor fãcute de cãtre ministrul sãnãtãtii, Eugen Nicolãescu, suma exactã pe care o vor primi cadrele medicale, precum si conditiile care trebuie îndeplinite vor fi stabilite, ulterior, printr-o hotãrîre de guvern.
Potrivit aceleiasi ordonante de guvern, personalul sanitar va beneficia de servicii medicale, tratament si medicatie în regim gratuit, la recomandarea medicilor de specialitate. Cheltuielile vor fi suportate din bugetul Fondului National de Asigurãri de Sãnãtate si de la bugetul de stat, în functie de fiecare caz.

Cîstiguri de 8-10 ori mai mici decît ale medicilor din alte tãri UE

Cadrele medicale nemtene apreciazã aceste cresteri salariale, dar considerã cã sînt aproape nesemnificative fatã de cît ar trebui sã fie dacã s-ar tine cont de indicele de inflatie, de cresterile de preturi care au loc periodic, dar mai ales de responsabilitatea si volumul muncii.
„Bineînteles cã ne bucurãm de faptul cã si angajatii sistemului sanitar sînt luati în seamã si cã s-a gîndit cineva cã se impune majorarea salariilor. Numai cã o mãrire de 22%, fãcutã în trei etape, aproape cã nu se simte si pare a fi mai mult praf în ochi. Aderarea României la Uniunea Europeanã aduce pentru angajatii sistemului sanitar foarte multe obligatii, foarte multe responsabilitãti si, ca atare, consider cã salarizarea ar trebui sã fie pe mãsura acestora. Fatã de salariile colegilor nostri din tãrile europene, noi sîntem de-a dreptul umiliti cu astfel de venituri. Dacã într-un an, doi, salariile noastre nu vor fi aliniate la cele din UE, mã tem cã mai bine de 50% dintre medici si asistenti vor pleca în strãinãtate.
E foarte bine cã pentru rezidenti au fost luate în calcul majorãri salariale semnificative, dat fiind faptul cã acestia îsi fac studiile într-un centru universitar, stau în gazdã si au nevoie de o grãmadã de cãrti, care costã foarte mult“, a declarat doctorul Iosif Köszeghi, presedintele Colegiului Medicilor Neamt.
În România, un medic rezident va cîstiga maximum 380 euro, un medic specialist - 550 de euro cu tot cu gãrzi, un medic primar va avea aproximativ 600 euro, unul de familie - 360 euro, iar seful de sectie - aproximativ 1.000 de euro. În Germania, un rezident cîstigã lunar între 2.500-3.000 euro, un medic primar are salariul de 3.000-4.000 de euro, iar seful de sectie are 10.000 de euro. În Slovenia, cîstigul mediu lunar al unui medic de familie este de 2.500 euro, iar cel al unui medic specialist este de 3.000 euro.

Articol afisat de 3295 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective