Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 10 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sindicalistii cer salarii de minim 880 de lei pentru profesori

• dupã ce conducerea sindicatului s-a adresat instantei pentru a obtine drepturile cuvenite educatoarelor si învãtãtorilor, acum vrea sã abordeze aceeasi cale pentru mãrirea salariilor profesorilor • si personalul auxiliar din scolile nemtene s-ar putea alege cu ceva bani în plus, dacã sindicatul va iesi învingãtor din proces •

Liderii din sindicat din Neamt vor sã dea în judecatã Ministerul Educatiei si Cercetãrii si, dacã va fi nevoie, chiar si Ministerul Muncii si Guvernul, pentru ca dascãlilor cu studii superioare sã li se asigure salariul minim de 880 de lei (8,8 milioane de lei vechi), conform ultimelor prevederi legale referitoare la salarizarea la nivel national. Scopul acestei actiuni, dupã cum a declarat Constantin Baroi, vicelider al filialei Neamt a Federatiei Sindicatelor Libere din Învãtãmînt, este de a schimba din temelii grila de salarizare din sistemul educational. Este rezultatul constatãrii cã o treime dintre angajatii din învãtãmînt au salarii mai mici decît minimul prevãzut prin contractul colectiv de muncã. În momentul de fatã, existã o contradictie între douã acte normative: contractul colectiv de muncã, pe de o parte, si legislatia specificã domeniului, pe de altã parte.
Dupã cum a declarat prof. Constantin Baroi, sãptãmîna viitoare, vor fi declansate procedurile pentru actiunea în judecatã, Guvernul si institutiile abilitate urmînd sã fie avertizate sã revinã asupra grilelor de salarizare, conform contractului colectiv de muncã. „ÃŽn contractul colectiv de muncã de la nivel national existã diferentieri între salariatii cu studii generale, liceale si studii superioare. Ministerul Educatiei si Cercetãrii strîmbã din nas si zice cã prevederile se aplicã acelora care nu sînt bugetari, dar ce întelege acest minister prin «nivel national»? Ministerul Educatiei, cu optica lui îngustã, sustine cã învãtãmîntul are alt statut. Noi, sindicatul, nu putem sta cu mîinile în sîn. Sãptãmîna viitoare, vom analiza situatia, ne vom pregãti armele si vom initia actiune pentru respectarea contractului colectiv de muncã. Inspectoratul Scolar al judetului Neamt nu va fi chemat în instantã pentru cã, în situatia de fatã, nu are nici o implicare. Ne vom judeca doar cu Ministerul Educatiei si Cercetãrii si poate, dacã situatia o va impune, si cu Ministerul Muncii si Guvernul. Vom solicita, printr-o adresã, ca absolventilor de facultate, care au salariul de 7,8 milioane de lei, sã li se modifice acest venit la 8,8 milioane de lei. Dacã autoritãtile române nu ne vor acorda sprijin si întelegere, de nevoie ne vom adresa si Organizatiei Mondiale a Muncii“, a declarat viceliderul nemtean Constantin Baroi.

Salariile de bazã ar trebui sã fie cu peste 100 de lei mai mari

Practic, cadrele didactice, chiar debutante, nu ar trebui sã aibã salarii brute mai mici de 880 de lei (8,8 milioane de lei vechi), iar personalul nedidactic si necalificat, nu mai reduse de 440 lei (4,4 milioane de lei vechi). Situatia din momentul de fatã, îi plaseazã pe multi dintre angajatii din Educatie cu mult sub aceste limite brute. De exemplu, un muncitor necalificat, cu vechime de pînã la 6 ani, ia lunar 424 lei (4,24 milioane de lei vechi), în loc de 440 RON.
Discrepanta este mai mare în cazul personalului calificat. Muncitorii, îngrijitorii sau paznicii din scoli, chiar si cu 20 de ani vechime, au salarii de cel mult 520 de lei (5,2 milioane de lei), iar debutantii - de 424 de lei. Conform contractului colectiv de muncã, ei nu ar trebui sã obtinã mai putin de 528 de lei lunar. Profesorii debutanti, plãtiti potrivit actualei grile de salarizare cu 762 de lei (7,62 milioane de lei), cei cu definitivat si o vechime cuprinsã între 6 si 10 ani, care au un salariu de 854 de lei, precum si cei cu gradul II, vechime de 2-6 ani si leafã de 798 de lei se aflã cu totii sub limita de 880 de lei, stabilitã prin contractul colectiv de muncã pentru persoanele cu studii superioare.
Aceste incorectitudini existã în grilele de salarizare si pentru alte domenii, ceea ce înseamnã cã sînt fãcute discriminãri între persoane cu aceeasi pregãtire si vechime, dar domenii de activitate diferite. Cu sigurantã cã nu acelasi lucru se poate spune despre angajatii din Justitie si Politie, care au salarii de debutanti de 35, respectiv 15 milioane lei vechi.
Totusi, aceste nemultumiri nu au fost discutate la negocierile recente, cu exponentii MEdC. Reprezentantii confederatiilor sindicale recunosc cã a fost o scãpare a lor, dar se scuzã sustinînd cã au intrat foarte greu în posesia contractului colectiv de muncã. Cert este cã, în momentul de fatã, existã o contradictie între douã acte normative: contractul colectiv de muncã, ce contine reglementãri generale, si legislatia specificã, respectiv Ordonantele 10 si 11 din 2007, referitoare la salarizarea personalului din educatie. Actul a fost publicat în Monitorul Oficial din data de 29 ianuarie a.c. si reglementeaza salarizarea începînd cu 1 ianuarie 2007, adicã majorarea de 5% aplicatã în învãtãmîntul preuniversitar începînd cu prima zi a anului, cu 2% de pe 1 aprilie si cu 15% de la 1 octombrie.

Articol afisat de 2471 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de traktorist la data 11.02.2007 21:24
Cresterile de salarii
Cresterea lefurilor aduce INFLATIA ! Daca tot cereti salarii, sa pastratzi si hirtiile cu lei vechi. Ca iar aveti nevoie de ele.
Si ce fac invatatoarele mai mult fata de anul trecut pt a merita cresterea de salariu ? Care este cresterea care sa traga crestere de salariu ?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective