Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 19 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Amenzi usturãtoare pentru patronii care folosesc strãini „la negru“

• patronii care angajeazã cetãteni strãini fãrã forme legale sînt sanctionati cu amenzi cuprinse între 50 si 100 de milioane de lei • în cazul lucrãtorilor autohtoni care muncesc ilegal amenzile sînt între 15 si 20 de milioane de lei •


Patronii nemteni care recurg la forta de muncã a cetãtenilor strãini, fãrã forme legale, si îi plãtesc „la negru“ riscã amenzi cuprinse între 50 si 100 de milioane de lei din partea reprezentantilor Inspectoratului Teritorial de Muncã. Conform unei recente hotãrîri de guvern, cuantumul amenzilor aplicate pentru astfel de abateri este de cinci ori mai mare decît al acelora aplicate pentru muncitorii autohtoni care muncesc fãrã forme legale. Patronii care angajeazã fãrã forme legale muncitori români sînt amendati, potrivit Codului Muncii, cu sume cuprinse între 15 si 20 de milioane de lei. Amenda este acordatã pentru fiecare lucrãtor gãsit în neregulã. ÃŽn conditiile în care reprezentanul Inspectiei Muncii constatã cã angajatorul a încãlcat flagrant drepturile muncitorilor strãini, amenda poate fi si de 200 milioane de lei, aceasta fiind de altfel sanctiunea maximã. Potrivit precizãrilor ministrului muncii, Gheorghe Barbu, aceastã mãsurã a fost impusã pentru ca piata muncii „la negru“ din România sã nu fie invadatã de cetãteni strãini care provin din statele UE, cãrora tara noastrã nu le-a pus restrictii.
Acesta sustine cã amenzile acordate patronilor care recug la forta de muncã strãinã la „negru“ trebuie sã fie mai mari, întrucît infractiunea este mai mare decît în cazul românilor care muncesc ilegal, deoarece strãinii nu pot presta activitãti remunerate decît pe baza permisului de muncã eliberat de autoritãtile române.
Potrivit Departamentului pentru Muncã în Strãinãtate, pe teritoriul României muncesc legal 1.321 de moldoveni, 125 de sîrbi si 55 de ucraineni.
Pentru anul în curs, Ministerul Muncii a fost împuternicit de cãtre Guvern sã elibereze 12.000 de permise de muncã pentru cetãtenii strãini care solicitã joburi în România. În momentul de fatã, sase cetãteni strãini, care lucreazã la firme din Neamt, beneficiazã de permise de muncã.
Numãrul nemtenilor depistati în 2006 de reprezentantii ITM Neamt muncind fãrã forme legale a fost de peste trei ori mai mare fatã de al celor înregistrati în 2005 (460, fatã de 135). Cu prilejul controalelor fãcute anul trecut, au fost sanctionati doi agenti economici care foloseau „la negru“ cetãteni din Republica Moldova. La una dintre acestea au fost depistati 35, iar la cealaltã - 30. Prima a fost amendatã cu 550 milioane de lei, iar cealaltã, cu 450 milioane. Valoarea totalã a amenzilor aplicate în 2006 a fost de 6,775 miliarde de lei, în timp ce, în 2005, s-a situat la nivelul de 185 de milioane.

Articol afisat de 1437 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective