Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 19 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

EXPERIMENT CU ELEVI

• potrivit proiectului noii Legi a ÃŽnvãtãmîntului, vor fi reintroduse vechile examene pentru treapta I • testele nationale vor fi desfiintate, iar BAC-ul va fi sustinut într-o singurã sesiune • la postlicealã se va intra cu si fãrã BAC •

Experimentele pe spinarea elevilor si prescolarilor vor continua si în anii urmãtori, dacã proiectul viitoarei legi a învãtãmîntului va fi aprobat. În momentul de fatã, acesta este redactat si urmeazã sã fie propus dezbaterii publice. Din continutul sãu reiese cã Ministerul Educatiei si Cercetãrii propune modificãri radicale în învãtãmîntul preuniversitar: testele nationale vor fi desfiintate, iar admiterea la liceu se va face printr-un alt tip de examen. Altã noutate se referã la faptul cã examenul de bacalaureat se va sustine într-o singurã sesiune pe an, iar picatii vor fi nevoiti sã plãteascã urmãtoarea examinare. Profesorii nu vor ma da testare nationalã - actuala titularizare - ci vor fi examinati la nivelul scolii sau al unor grupuri de scoli.
Ministerul Educatiei si Cercetãrii a publicat, pentru dezbatere, proiectul Legii Învãtãmîntului Preuniversitar, care ar putea intra în vigoare în anul scolar 2008-2009, dupã ce va trece de discutiile publice, de cele din Parlament si dacã va fi adoptat de Guvern. Modificãrile radicale din proiect se referã la structura învãtãmîntului preuniversitar si la tipurile de examene nationale care se vor da în viitor.

Gimnazistii vor da treapta I

Sefii învãtãmîntului românesc vor sã reintroducã în sistemul educational examenele date la final de ciclu gimnazial, care în urmã cu mai multi ani purtau denumirea de treapta I. Astfel, dupã ce s-au experimentat pe elevii de a VIII-a capacitatea, testele nationale si, mai nou, tezele unice (la clasa a VII-a), conform noii legi, reapare admiterea clasicã la liceu, practicatã cîtiva ani si dupã Revolutia din decembrie 1989, admitere organizatã de fiecare institutie în parte.
Asta este una dintre variantele de selectie, vehiculate pentru trecerea din ultima clasã de gimnaziu, a IX-a, în prima clasã de liceu, a X-a. Reprezentantii MEdC sustin cã testele nationale sigur se vor desfiinta, iar bacalaureatul se va da dupã clasa a XII-a, o singurã datã pe an.
În ceea ce-i priveste pe profesori, acestia nu vor mai da examen de titularizare, ci doar un concurs organizat de fiecare scoalã în parte sau de grupuri de scoli.

Clasa a V-a, cuprinsã în învãtãmîntul primar

Elevii vor merge la scoalã zece ani obligatoriu, la fel ca si pînã acum, conform proiectului Legii Învãtãmîntului Preuniversitar. Perioada ar putea începe cu grupa pregãtitoare si s-ar putea termina cu clasa a IX-a, ori cu clasa I si finalizatã cu a X-a, o decizie în acest sens nefiind adoptatã de cãtre Ministerul Educatiei si Cercetãrii. O importantã schimbare se referã la clasa a V-a, care ar urma sã treacã la învãtãmîntul primar.
Copiii între 1 si 3 ani vor putea fi dusi la crese, dar si la grãdinite. Pînã acum, prichindeii de pînã în 3 ani nu erau primiti la grãdinite. Ei se vor putea juca, vor dormi, dar vor fi si educati de cãtre personal specializat. Programele de învãtãmînt pentru cei mici vor fi stabilite de Ministerul Educatiei si Cercetãrii, ulterior.
Copiii care au între 3 si 6 ani vor merge la grãdinite cu program normal, prelungit sau sãptãmînal. Ei vor putea fi înscrisi la grupa micã, mijlocie sau la grupa mare. În ceea ce priveste grupa pregãtitoare, aceasta va deveni obligatorie.
Conform proiectului de lege aflat în discutie, înainte de a merge în clasa I, copiii vor trebui sã facã obligatoriu clasa pregãtitoare. Pot fi înscrisi cei care împlinesc 6 ani pînã la începerea anului scolar sau, la solicitarea scrisã a pãrintilor, si cei de 5 ani. Învãtãmîntul primar va cuprinde clasa pregãtitoare si clasele I-V si se va desfãsura numai dimineata.
Elevii care terminã clasa a V-a ajung la gimnaziu. Acest ciclu scolar cuprinde clasele VI-IX. Tinerii care încheie clasa a VIII-a nu vor mai sustine nici un examen, întrucît finalul ciclului de studiu se va muta cu un an mai tîrziu fatã de ceea ce se întîmplã în prezent. Trecerea de la clasa a IX-a, ultima a gimnaziului, la prima clasa de liceu, a X-a, se va face printr-o selectie care va fi stabilitã de Ministerul Educatiei si Cercetãrii.

Reapar profesionalele

Tinerii care terminã clasa a IX-a, ultima din învãtãmîntul obligatoriu de 10 ani si vor trece de selectie vor ajung la liceu sau la scoli de arte si meserii. Actualele SAM-uri îsi vor schimba denumirea, devenind ceea ce au fost cîndva - scoli profesionale.
Absolventii de gimnaziu care opteazã pentru liceu trebuie sã stie cã, în continuare, va exista liceu teoretic, cu profil real si uman, dar si vocational. Profilurile din cadrul filierei vocationale pot fi schimbate în timp, în functie de cererea de pe piata muncii. Liceul se va finaliza cu examenul de bacalaureat. Acesta se va sustine într-o singurã sesiune pe an. Cei care nu vor reusi sã promoveze aceastã testare de pe prima încercare, vor fi nevoiti sã plãteascã pentru urmãtoarele. Încã nu a fost stabilit în ce mod vor accede la liceu tinerii care provin din învãtãmîntul profesional si vor sã dobîndeascã si studii liceale.
Absolventii învãtãmîntului profesional, actualele scoli de arte si meserii, ar urma sã primeascã un certificat de absolvire, portofoliu de educatie permanentã si, dacã solicitã, foaia matricolã.
În cazul în care vor sustine examenul de certificare a competentelor, elevii vor primi un certificat de calificare profesionalã, conform Europass. Învãtãmîntul postliceal se va organiza fie la dorinta autoritãtilor locale, fie la cererea agentilor economici din zonã.
Admiterea la postlicealã se va face pe anumite criterii, stabilite de unitãtile de învãtãmînt. La postlicealã se vor putea înscrie absolventi de liceu cu sau fãrã diploma de bacalaureat.
ÃŽntrucît proiectul viitoarei Legi a învãtãmîntului mai are de trecut prin multe „site“, Ministerul Educatiei si Cercetãrii a propus si o altã variantã de structurã a anilor de studii, începînd de la învãtãmîntul prescolar, care sã cuprindã grupa micã, grupa mijlocie, grupa mare si grupa pregãtitoare pentru scoalã, învãtãmîntul primar, care sã cuprindã clasele I-IV, învãtãmîntul gimnazial, cu clasele V-VIII, învãtãmîntul liceal - clasele IX-XII/ XIII, învãtãmîntul profesional - clasele IX-Xl si învãtãmîntul postliceal.

Modificãrile din sistemul educational, percepute pozitiv de dascãlii nemteni

ÃŽntrucît din proiectul supus dezbaterii publice lipsesc unele amãnunte legate de ceea ce se va întîmpla dacã se vor pune în practicã propunerile actuale, de exemplu ce curriculum scolar va exista la clasa a V-a, dacã aceasta va fi cuprinsã în învãtãmîntul primar, opiniile dascãlilor nu sînt bine conturate. Referitor la ceea ce se spune negru pe alb, se pare cã propunerile ministerului de resort sînt împãrtãsite de oamenii de la catedrã. Emilia Chirutã, directorul Scolii nr. 2 din Piatra Neamt, a declarat: „S-a anuntat cã învãtãmîntul primar se va prelungi cu un an si va cuprinde si clasa a V-a. Doar s-a anuntat acest aspect, fãrã a se oferi si alte amãnunte despre organizarea propriu-zisã. Mã bucur cã vor fi scoase testele nationale, dar aceastã propunere nu este o noutate pentru învãtãmîntul românesc, întrucît a fost pusã în practicã pe vremea cînd ministru al educatiei era Andrei Marga. Dacã învãtãmîntul obligatoriu va fi pînã la clasa a IX-a si nu pînã la a X-a, cum este acum, probabil cadrele didactice de la gimnaziu vor prelua si orele de la a IX-a. ÃŽn fond, noi, profesorii de generalã, avem aceleasi studii ca si profesorii de liceu, doar cã am prins titularizãri pe scoli. Este foarte bine cã accesul elevilor la învãtãmîntul liceal se va face pe bazã de admitere, pentru cã vor conta aptitudinile fiecãruia. La repartitia computerizatã exista posibilitatea ca un elev sã fie aruncat prin cine stie ce liceu de cãtre calculator si nu mai contau preferintele lui fatã de unele materii. Cred cã în felul acesta va scãdea si presiunea asupra pãrintilor si elevilor de gimnaziu, care sînt stresati de primirea notelor si de mediile obtinute, întrucît acestea conteazã la admiterea computerizatã practicatã în prezent“.

Articol afisat de 2239 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective