Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 19 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Înscrierea în clasa I, grijã mare pentru pãrinti

• familiile viitorilor boboci s-au interesat despre ce au de fãcut pentru înscrierea copiilor încã din octombrie 2006, pentru septembrie 2007

Intrarea copiilor în clasa I înseamnã pentru pãrinti o mare grijã, motiv pentru care foarte multi dintre ei merg la scoalã pentru a se interesa de înscriere, chiar si cu un an înainte de începerea scolii. Multe unitãti de învãtãmînt din municipiul Piatra Neamt au fost vizitate de pãrintii viitorilor boboci încã din octombrie 2006, în conditiile în care prima zi de scoalã pentru micuti va fi 15 septembrie 2007. „Primele înscrieri pentru elevi de clasa I, în anul scolar 2007-2008, le-am primit în noiembrie 2006. Avem, deja, 72 de dosare, adicã efective pentru trei clase I în anul scolar viitor. Noi preconizãm sã înfiintãm trei clase, dar, dacã vom avea cereri, ne vom mula pe solicitãrile pãrintilor. ÃŽn medie, într-o clasã se înscriu 25 de elevi, dar dacã este nevoie primim pînã la 27-28“, a declarat directoarea Liceului Comercial „Spirul Haret“ (Scoala 12 Piatra Neamt), profesoara Elena Boroceanu.
Solicitãrile de la locul de muncã, ori vointa unor pietreni sã aibã douã servicii îi determinã sã aleagã sistemul de învãtãmînt step-by-step, adicã elevii sã meargã la ore, iar dupã finalizarea acestora sã rãmînã în incinta unitãtii de învãtãmînt, tot sub supravegherea unui cadru didactic, pentru a se pregãti pentru orele de a doua zi. Acest sistem educational se practicã la Scoala 10 din Piatra Neamt de ani buni. Pînã în prezent, la aceastã unitate de învãtãmînt au fost înscrisi elevi cît sã se formeze patru clase întîi, în anul scolar viitor. Dintre acestea, una va avea program prelungit, dupã cum a precizat directorul Dumitru Letos. Una dintre cele mai mari „populatii de clasa I“, în anul scolar 2007-2008, se pare cã va fi la Scoala nr. 2 Piatra Neamt. Numai pînã acum, în aceastã unitate au fost depuse dosare cît sã se formeze sase clase I. Dupã cum a declarat un reprezentant al conducerii acestei scoli, anul trecut s-a fãcut solicitare pentru înfiintarea a cinci clase întîi, dar, pentru cã au fost mai multe cereri, în preajma începerii anului scolar s-a dat aprobare pentru realizarea încã a unei clase. Se pare cã, în anul scolar viitor, numãrul de clase întîi va fi acelasi ca în prezent. La Scoala 6, în anul scolar în desfãsurare sînt trei clase întîi si, pentru cel urmãtor, sînt deja 43 de cereri. Se preconizeazã cã se vor înfiinta tot trei clase de boboci. Reprezentanti ai Scolii 11 au precizat cã foarte multi pãrinti au venit sã se intereseze de înscrierea copiilor si de învãtãtorii care vor avea catedrã la clasa întîi, cu multe luni în urmã. De obicei, pãrintii îsi exprimã optiunea în legãturã cu cadrul didactic la care vor sã îsi înscrie copilul. De aceea, se întîmplã ca unii dintre micuti sã repete grupa pregãtitoare, ori intrarea lor în mediul scolar sã fie oarecum fortatã, trecînd peste acest an de studiu, pentru a nu pierde învãtãtorul sau învãtãtoarea favoritã.

Clasele step-by-step, tot mai solicitate

Directoarea Scolii nr. 5 Piatra Neamt, profesoara Elena Cozma, a declarat cã la aceastã unitate de învãtãmînt au fost afisate anunturi referitoare la anul scolar 2007 -2008, încã de cînd a început anul scolar 2006-2007. „Noi am pus anunt de cînd a început anul scolar în curs. Pãrintii au venit sã se intereseze de ce va urma încã din octombrie anul trecut. Multi dintre ei au plecat în strãinãtate si s-au interesat pentru copiii lor care în prezent sînt la grãdinitã. Am afisat numele învãtãtorilor care vor lua clasa întîi, ce dotãri existã în sãlile de clasã si ce acte sînt necesare pentru întocmirea dosarului de înscriere. Conform metodologiei, avem nevoie de o copie dupã certificatul de nastere al copilului, copie dupã certificatul de cãsãtorie al pãrintilor, o copie dupã adeverintele de vaccinãri, o declaratie din partea pãrintelui care va lua alocatia. ÃŽn cazul în care copilul va fi dat în tutelã, avem nevoie de un act de la notar“, a declarat directoarea Elena Cozma. La aceastã scoalã sînt sase clase întîi, dintre care una cu program step-by-step. Din experienta ultimilor ani, tot mai multi pãrinti preferã programul prelungit al copiilor în mediul scolar. Pentru aceastã facilitate, familiile copiilor trebuie sã plãteascã contravaloarea mesei si a consumabilelor. Pentru o zi de sedere în scoalã la program step-by- step, pãrintii achitã 75.000 de lei pentru mîncare si consumabile - toner pentru imprimantã, hîrtie, creioane si altele necesare pentru efectuarea temelor si pentru alte activitãti educative pe care le fac elevii dupã-amiaza.
Teoretic, înscrierea oficialã a copiilor pentru anul scolar viitor trebuie sã se facã începînd cu luna martie. Practic, toate scolile mizeazã pe dosarele pe care le-au primit deja si pe baza cãrora îsi contureazã normele didactice pentru anul scolar care va începe la toamnã, în septembrie.

Articol afisat de 2835 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective