Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Tevarii, pe picior de rãzboi?

Tevarii, pe picior de rãzboi?

• salariatii „Mittal Steel“ se tem cã vor fi pusi sã dea înapoi banii cîstigati cu greu de la patroni în contul bonurilor de masã pentru toate orele lucrate • liderul sindical Gheorghe Ciobanu a declarat cã nu va ezita sã apeleze la instantele internationale, considerînd o „mizerie“ ce s-a întîmplat pînã în prezent din punct de vedere legal • reprezentantii muncitorilor nu au putut obtine, încã, informatiile care îi intereseazã despre starea societãtii •

Cei circa 1.600 de membri ai Sindicatului Liber „Petrotub“, de pe platforma SC „Mittal Steel“ Roman, stau, în prezent, „cu sufletul la gurã“, din cauza gîndului cã ar putea fi obligati sã restituie banii luati în urmã cu aproximativ o lunã drept contravaloare a tichetelor de masã pentru timpul lucrat efectiv. Liderul acestei organizatii muncitoresti, Gheorghe Ciobanu, a declarat cã nu are încredere în Justitia din România, dupã ce, recent, Curtea de Apel Bacãu a admis recursul formulat de concernul anglo-indian la hotãrîrea care le-a conferit oamenilor acest drept. „A fost invocat Articolul 283, Alineatul E din Codul Muncii, de cãtre avocatii patronilor. Acolo se stipuleazã cã orice solicitare a salariatilor poate veni dupã doar sase luni de la semnarea Contractului Colectiv de Muncã, însã nu trebuie uitat cã noi avem precizat clar în acest document cã tichetele de masã vor trebui acordate în functie de «timpul lucrat efectiv». Limba românã nu poate fi interpretatã. Oricum, este mizerabil ce s-a întîmplat. Asteptãm sã vedem ce se va întîmpla, dupã care vom ataca, dacã va fi cazul, decizia acestei instante la Curtea Supremã de Justitie. Apoi, vom apela si la tribunalele internationale. Ce s-a întîmplat la Bacãu a fost încã o dovadã a faptului cã Justitia din tara noastrã nu îsi face datoria“, a declarat Gheorghe Ciobanu. Acesta s-a arãtat si cel putin contrariat de faptul cã nu a fost acceptat la discutii de conducerea indianã a întreprinderii. „Sînt multe lucruri de pus la punct. Vrem sã vedem ce investitii vor fi fãcute, în primul rînd pentru îmbunãtãtirea conditiilor de muncã si procesului productiv. Sînt termene date de AVAS, cu privire la problemele de mediu, care vrem sã vedem dacã au fost respectate. Trebuie sã avem acest dialog“, a mai mentionat Gheorghe Ciobanu.
Reamintim cã ultimele frãmîntãri sindicale de pe platforma întreprinderii producãtoare de tevi, „Mittal Steel“ Roman, au adus o adevãratã „migratie“ a salariatilor cãtre Sindicatul Liber „Petrotub“, vehiculîndu-se cã aproximativ 300 de membri ai Sindicatului „Romantub“ au trecut spre cealaltã formatiune. ÃŽn prezent, s-au „linistit apele“ si din acest punct de vedere, cea mai mare preocupare a oamenilor fiind aceea de a... astepta deznodãmîntul proceselor. De altfel, Sindicatul Liber „Petrotub“ mai are si alte „bãtãlii“ în instante, pentru acordarea sporurilor de 100% si 200% pentru orele suplimentare lucrate si pentru sistarea repaosului sãptãmînal. „Acest din urmã proces a fost amînat, pînã pe 23 martie“, a mai precizat liderul sindical Gheorghe Ciobanu.
Reamintim cã numai o parte dintre salariatii fabricii de tevi din Roman au încasat sumele care li se cuvin în contul bonurilor de masã aferente orelor suplimentare lucrate, între douã si cinci milioane de lei, în functie de numãrul de ore suplimentare si sectorul de activitate. De la începutul anului, prin fabrica de tevi au circulat si alte zvonuri, referitoare la un nou „val“ de plecãri voluntare, sumele vehiculate a fi oferite de cãtre patronat fiind fabuloase, atingînd chiar 300 milioane de lei. Aceasta, dupã ce întreprinderea romascanã de tevi îsi desfãsoarã activitatea, deja, cu 500 de muncitori mai putin, dupã ultimul val de plecãri voluntare, plãtite, din decembrie 2006.
FOTO: Tevarii din Sindicatul Liber au considerat cã drepturile le-au fost „cãlcate în picioare“

Articol afisat de 1423 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective