Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 28 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Nemtencele pot beneficia de concediu de maternitate si în Italia

• cele care au un contract de muncã legal devin titulare ale indemnizatiei de crestere a copilului • perioada indemnizatã este limitatã la numai 5 luni •

Nemtencele care au un contract de muncã legal pe teritoriul statului italian pot beneficia de concediu de maternitate, precum si de indemnizatie de crestere a copilului. Aceste prevederi sînt conforme cu drepturile de care beneficiazã si italiencele. Dar, comparativ cu legislatia româneascã în vigoare, perioada plãtitã de stat proaspetelor mãmici, pentru a sta acasã si a-si îngriji pruncii, este mult mai micã în Italia, decît în România. Femeile care lucreazã legal în Italia si sînt înscrise la Institutul National de Protectie Socialã (INPS) au dreptul la concediu obligatoriu de maternitate cu durata de douã luni înainte de nastere si trei luni dupã nasterea copilului. Se mai poate opta pentru varianta de o lunã înainte de nastere si patru luni dupã, ca si pentru concediu de crestere a copilului. În aceastã perioadã, indemnizatia este de 80% din salariu, conform Departamentului pentru Muncã în Strãinãtate. În România, perioada indemnizatã de crestere a copilului este de 2 ani. Mamele primesc 6 milioane de lei lunar, la care se adaugã alte 2 milioane de lei, cu titlu de alocatie pentru copil. Dacã ce se întoarce la serviciu, în aceastã perioadã beneficiazã, pe lîngã salariu, de un stimulent în sumã de un milion de lei lunar.
În Italia, pentru anumite categorii de lucrãtoare sînt prevãzute unele criterii pentru a putea beneficia de concediu obligatoriu de maternitate.

Contributiile la asigurãri, functie de domeniul de muncã

Astfel, lucrãtoarele din agriculturã au nevoie sã fi muncit cel putin 51 de zile în anul anterior datei de începere a concediului de maternitate. Pentru cele care lucreazã la domiciliu existã obligatia sã predea angajatorului, la începutul perioadei de concediu, toate mãrfurile pe care le prelucreazã acasã, chiar dacã procesul tehnologic nu a fost complet încheiat. În cazul în care predarea are loc dupã începerea perioadei de concediu, indemnizatia de maternitate va fi acordatã din data urmãtoare predãrii. De asemenea, lucrãtoarele colaboratoare domestice, categorie în care sînt incluse menajerele si îngrijitoarele, trebuie sã fi plãtit contributii de asigurãri sociale pentru cel putin 52 de sãptãmîni în cele 24 de luni precedente începerii concediului, ori pentru cel putin 26 de sãptãmîni în cele 12 luni precedente respectivului concediu, chiar dacã acele contributii sînt plãtite ca urmare a desfãsurãrii activitãtii în alte sectoare decît cel domestic.
Categoria de lucrãtoare angajate în cadrul proiectelor, ocazional, în vînzãri directe, libere profesioniste si asociatele în firme, înscrise la INPS, au dreptul la indemnizatie dacã au plãtit contributii de asigurãri sociale pentru cel putin 3 luni în ultimele 12 luni precedente începerii concediului de maternitate. Cererea pentru acordarea indemnizatiei de maternitate se depune la INPS si la angajator, înainte de nastere. Pentru solicitãri sînt formulare tip eliberate de INPS, care trebuie însotite de certificate medicale care atestã starea de graviditate a lucrãtoarelor titulare. În termen de 30 de zile de la nastere, lucrãtoarea trebuie sã transmitã angajatorului si INSP certificatul de nastere al copilului sau certificatul de familie, ori declaratie pe propria rãspundere. În afara concediului obligatoriu de maternitate, atît mama, cît si tatãl au dreptul sã solicite concediul parental pentru o perioadã maximã cumulatã de 11 luni (cel mult 6 luni mama si nu mai mult de 7 luni tatãl). Aceste drepturi trebuie valorificate pînã cel mai tîrziu la data la care copilul împlineste vîrsta de 8 ani. În cazul pãrintelui singur, acest concediu are o duratã de cel mult 10 luni si se acordã în acelasi termen, adicã pînã la data la care copilul împlineste vîrsta de 8 ani. Pe perioada concediului parental se primeste o indemnizatie egalã cu 30% din salariu.

Articol afisat de 1983 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective