|
|
Monitorul de Neamt » Stiri Social |
10 Martie 2007 |
|
Restrictii la carnea de miel
• nemtenii care nu taie mieii în spatii autorizate sanitar-veterinar riscã amenzi • sanctiunea este cuprinsã între 2 si 3 milioane de lei • aceeasi amendã se aplicã si pentru lipsa controlului sanitar-veterinar a cãrnii •
Nemtenii care sacrificã miei destinati vînzãrii în preajma Pastelui în alte locuri decît cele autorizate sanitar-veterinar riscã sã fie amendati cu sume cuprinse între 2 si 3 milioane de lei vechi. Aceeasi sanctiune le este aplicatã în cazul în care carnea nu este supusã controlului sanitar-veterinar, iar acest lucru se poate dovedi prin prezentarea certificatului de sãnãtate publicã veterinarã, care se elibereazã cu acest prilej.
Autoritatea Nationalã Sanitar-Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a impus ca sacrificarea mieilor în vederea comercializãrii lor pe piata internã sã se facã în abatoare autorizate sanitar-veterinar aflate în curs de modernizare, care vor îndeplini toate standardele europene pînã la sfîrsitul anului 2009. Pentru cã în judet nu existã decît trei abatoare autorizate, în vederea evitãrii aglomeratiei, conducerea Directiei Sanitar-Veterinare Neamt va aviza înainte de Paste, functionarea pentru o perioadã de numai zece zile a unor abatoare închise, cu conditia respectãrii conditiilor de igienã prevãzute de legea în vigoare. Sacrificarea ovinelor se va face sub supraveghere sanitar-veterinarã, iar carnea rezultatã va putea fi comercializatã numai în pietele din judet. Animalele identificate prin crotaliere, însotite de certificatul de sãnãtate si de formularul de miscare emise de cãtre medicul veterinar vor fi transportate spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sanitar-veterinar.
Nemtenii care pentru consumul propriu taie ovine în gospodãriile particulare sînt obligati ca, înainte, sã anunte medicul veterinar concesionar si sã îi predea acestuia crotalia animalului sacrificat.
În cazul fermelor, sacrificarea ovinelor destinate comercializãrii pe piata intracomunitarã se va face doar în abatoare care îndeplinesc standarde europene. Starea de sãnãtate a ovinelor si faptul cã acestea provin din exploatatii unde nu evolueazã boli infecto-contagioase trebuie certificate de cãtre medicul veterinar.
Conducerea institutiei nemtene recomandã populatiei sã achizitioneze carne de miel, organe si alte produse alimentare destinate sãrbãtorii pascale numai din locuri autorizate.
|
|
|
|
|
Comentarii la acest articol: |
Nu exist� nici un comentariu la acest articol |
|
|
|
|
|
|