Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Premii“ de sute de milioane de la... Restituirea Proprietãtii

„Premii“ de sute de milioane de la... Restituirea Proprietãtii

• pe lîngã primarul Stefan, sãptãmîna trecutã au mai fost amendati alesii locali de Gîrcina si Crãcãoani, cu cîte o sutã de milioane de lei vechi • secretarul Primîriei Piatra Neamt, Vasile Visan, a fost „agãtat“ în toamnã cu o amendã de 300 milioane de lei • alti doi primari nemteni au aceeasi sumã de platã • toti cei amendati contestã, ori au atacat în instantã, sanctiunile pecuniare •

Reprezentantii Autoritãtii Nationale pentru Restituirea Proprietãtii (ANRP) îi ard la sînge pe primarii nemteni, cu amenzi drastice, pentru nepunerea în practicã, în timp util, a unor sentinte judecãtoresti. Sãptãmîna trecutã, la fel ca primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, care a fost taxat cu o amendã de 200 milioane de lei vechi, alti doi alesi locali nemteni au trecut prin aceeasi experientã. Unul dintre ei acestia este primarul de Crãcãoani, Vasile Andrisoaia, care este bun de platã, sanctiunea ridicîndu-se la o sutã milioane de lei vechi. Acesta sustine cã amenda i-a fost datã pe nedrept, motiv pentru care o va contesta în instantã. Un „mãrtisor“ de 8 martie a primit si Aurora Lazãr Bãlan, primãrita de Gîrcina, din partea celor doi reprezentanti a Autoritãtii Nationale pentru Restituirea Proprietãtii. Cînd a aflat de vizita celor doi exponenti ai Cabinetului primului ministru, Aurora Lazãr Bãlan se afla la o petrecere, alãturi de doamnele din comuna pe care o pãstoreste. Cele trei amenzi date în Neamt, sãptãmîna trecutã, nu sînt singurele de acest gen împãrtite de reprezentantii ANRP în judet. Anul trecut, spre toamnã, au fost taxati fãrã milã primarii de Costisa - Aurel Ciocãnel, din Stefan cel Mare - Victor Andrei, si secretarul Primãriei Piatra Neamt - Vasile Visan. Atunci, decizia consilierilor de la Cabinetul primului ministru a fost într-adevãr usturãtoare, fiecare dintre cei trei primind amenzi în valoare de cîte 300 milioane de lei vechi.

Fiecare amendat contestã sanctiunea

Nici unul dintre cei amendati nu este de acord cu decizia inspectorilor Autoritãtii Nationale pentru Restituirea Proprietãtii. Sanctionatii de anul trecut s-au adresat instantelor de judecatã, pentru a scãpa de plata a cîte 300 milioane de lei. Cînd au fost amendati primarii de Costisa si Stefan cel Mare, Aurel Ciocãnel si Victor Andrei, reprezentantii Partidului Social Democrat, filiala Neamt, au declarat cã sanctiunile au reprezentat o rãzbunare datoratã faptului cã acestia au refuzat sã treacã în tabãra portocaliilor. Secretarul Vasile Visan, jurist cu state vechi, a precizat cã nu se lasã pînã cînd instanta nu îi va da dreptate. ÃŽn aceastã perioadã, el asteaptã o sentintã de la Tribunalul. ÃŽn aceeasi fazã a proceselor sînt si cei doi alesi locali taxati de ANRP, în toamnã. Reprezentantii Cabinetului premierului au atacat, sãptãmîna trecutã, un primar al PD-ului, pe Vasile Andrisoaia. Alesul local sustine cã decizia inspectorilor nu are pic de sustinere legalã, cîtã vreme comuna pe care o conduce nu a fost cooperativizatã, ceea ce înseamnã cã legea pe baza cãreia se dau amenzile trebuie altfel interpretatã la Crãcãoani. „Voi contesta fãrã discutie aceastã amendã. Inspectorii ANRP nu au dreptate sub nici o formã. Initial, am refuzat sã semnez procesul verbal de constatare în ziua de joi, 8 martie, si a trebuit sã merg vineri, 9 martie, la Prefecturã, la ora 8.45 fix, fãrã un minut de întîrziere, ca sã semnez. Le-am spus inspectorilor cã nu sînt de acord cu concluziile lor, dar voi face precizãrile de rigoare cînd voi contesta amenda“, a declarat Vasile Andrisoaia. Si independenta Aurora Lazãr Bãlan se va adresa instantei pentru a scãpa de amenda de o sutã de milioane de lei vechi. „Se pune problema sã n-o contest? Nici vorbã! Mi s-a reprosat cã existã întîrzieri nejustificate în restituirea proprietãtilor. Dar din 120 de cereri înregistrate, aproximativ 60 dintre ele au fost solutionate si termenul limitã nu este depãsit pentru celelalte. La un volum asa de mare de muncã, ar trebui multi oameni angajati. ÃŽn sfîrsit, sper ca instanta sã îmi dea dreptate. Termenul în care pot depune contestatie este de 15 zile. Zilele acestea, mã voi ocupa de treaba asta“, a spus primãrita de Gîrcina, Aurora Lazãr Bãlan. Si primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, va contesta amenda primitã la sfîrsitul sãptãmînii trecute. El sustine cã este un abuz ceea ce i s-a întîmplat, fiind acuzat de întîrzieri în punerea în practicã a unor hotãrîri judecãtoresti la Legea 18/1991.

În viziunea Prefecturii, amenzile sînt prea mari

Subprefectul Niculina Dobrilã este de pãrere cã amenzile date în Neamt de reprezentantii ANRP sînt exagerate ca valoare. „Inspectorii ANRP ne-au spus sã mergem si noi în teren si sã dãm astfel de amenzi, pentru respectarea legalitãtii, dar parcã ti se rupe sufletul sã ceri atîtia bani. Consider cã sînt prea mari. ÃŽn Neamt, la Legea 247/2005 în baza cãreia s-au dat amenzile, am primit 15.184 de cereri. Pînã la aparitia acestor prevederi, legile de fond funciar fuseserã puse în aplicare în procent de peste 95%. Legea 247/2005 aduce modificãri fundamentale, în sensul cã nu mai existã limitã de suprafatã pentru reconstituire la teren agricol, respectiv teren cu vegetatie forestierã la unitãtile de cult si nu mai este limitã de teren la persoanele fizice. Vechea legislatie prevedea 10 hectare maximum, la persoane fizice, si 50 de hectare la unitãtile de cult. Dupã Legea 247/2005, toatã lumea a depus cereri. Din cele 15.184 înregistrate în judet, 12.152 au fost solutionate la nivelul comisiilor locale, iar, dintre acestea, 7.051 au fost solutionate de Comisia Judeteanã de Aplicare a Legilor de Fond Funciar. Diferenta reprezintã ori cereri neaduse la noi de la comune, ori sînt la noi si se aflã în lucru“, a declarat jurist Niculina Dobrilã.
Pentru neaplicarea sentintelor judecãtoresti, reprezentantii ANRP îl sanctioneazã pe presedintele comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar, adicã pe primar, ca persoanã fizicã. Limitele acestor amenzi sînt de 10.000, respectiv 30.000 de lei noi (între 100 si 300 milioane de lei vechi).

Articol afisat de 1927 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective