Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 13 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Amînarea europarlamentarelor, între indecizie si conditionare

Amînarea europarlamentarelor, între indecizie si conditionare

• Ioan Munteanu (PSD) spune cã amînarea europarlamentarelor era de asteptat • Marius Rogin (PD) considerã cã decizia premierului a fost fortatã de social-democrati • Vasile Pruteanu (PLD) afirmã cã tot ce comandã PSD, PNL executã • Serban Strãtilã (PNL) nu este de acord • conservatorii sustin amînarea alegerilor europene •

Alegerile pentru Parlamentul European au fost amînate prin decizia asumatã a premierului Cãlin Popescu Tãriceanu. Dupã sãptãmîni întregi de agitatie si goanã dupã semnãturi de sustinere, liderii politici din judetul Neamt au primit - care cu bucurie, care cu dezamãgire - vestea. Hotãrîrea luatã ieri de primul ministru a fost, totodatã, prilej pentru parlamentarii nemteni de a-si arunca reciproc sãgeti înveninate. Deputatul Vasile Pruteanu, presedinte al PLD Neamt, îl acuzã pe premier de partizanat cu PSD: „Premierul Tãriceanu a fost conditionat în aceastã decizie de Partidul Social Democrat, pentru a avea sprijin în Guvern. De fapt, sprijin pentru Guvern, în Parlament, avînd în vedere cã PSD a tot amenintat cu o motiune de cenzurã. Amînarea alegerilor acum, dupã ce fusese stabilitã data de 13 mai si dupã ce populatia era pregãtitã pentru ele, este o nouã dovadã de slãbiciune a premierului si a Guvernului pe care îl conduce. Vãd cã orice comandã datã de PSD este executatã de premier si PNL. Sper cã electoratul va sanctiona cum se cuvine aceste indecizii ale primului ministru“. Deputatul Marius Rogin, presedinte PD Neamt, pare mai mult dezamãgit de situatia în care s-a ajuns: „Cred cã decizia de amînare a alegerilor a fost fortatã de PSD, care a pus, cumva, conditia PNL, în ce priveste sprijinul parlamentar. Dat fiind cã ambele partide se sustin în initiative, noi considerãm cã este dãunãtor pentru Alianta Dreptate si Adevãr. Deocamdatã, nu putem spune cã protocolul Aliantei se rupe brusc, dar atitudinea Partidului National Liberal nu este tocmai cea corespunzãtoare fatã de Partidul Democrat. PNL nu poate fi si la putere, si în opozitie“.
Social-democratii nemteni spun cã se asteptau la amînarea europarlamentarelor, fãrã nici o presiune din partea lor. Si nici nu se considerã vinovati cã prin demersurile de suspendare a presedintelui Bãsescu l-au fãcut pe Tãriceanu sã amîne scrutinul european. „Amînarea era de asteptat. Existã un întreg rãzboi între premierul Tãriceanu si presedintele Bãsescu. Ca o concluzie a zilei de azi (ieri, n.r.), pot spune cã este prima victorie a lui Tãriceanu în fata lui Traian Bãsescu. Dovada e cã acesta din urmã s-a prezentat, ieri, la Guvern hotãrît sã conducã sedinta, a avut o discutie în particular cu Cãlin Popescu Tãriceanu, si-or fi spãlat ei rufele mai puternic decît de obicei, pentru cã apoi Traian Bãsescu a plecat, iar Tãriceanu a fost cel care a condus sedinta de Guvern. Cît priveste alegerile din toamnã... Este relativ sã spunem cã PSD va avea de cîstigat sau de pierdut din aceastã amînare. Fiecare poate crede în sansele sale, dar e relativ sã spui cine cîstigã sau cine pierde“, a declarat deputatul Ioan Munteanu, presedintele PSD Neamt.

„PNL a decis sã îl sprijine pe premier în decizia sa“

La rîndul lor, conservatorii nemteni au declarat încã din week-end cã sustin amînarea europarlamentarelor pentru la toamnã, „întrucît criza politicã actualã distrage atentia populatiei de la importanta acestor alegeri“, dupã cum a declarat Traian Sturzu, vicepresedinte PC Neamt.
Liberalii au spus si au repetat cã îl sustin pe Tãriceanu în acest demers. Senatorul Serban Strãtilã neagã orice partizanat al PNL cu PSD si sustine, în continuare, cã adevãratii responsabili de amînare sînt presedintele Bãsescu (cu referendumul sãu pentru vot uninominal) si PSD (cu actiunea de suspendare a sefului statului). „Desi s-a vehiculat ideea cã, prin amînarea alegerilor europarlamentare, România va rãmîne în urma Bulgariei, angajamentul nostru fatã de Uniunea Europeanã prevede organizarea acestor alegeri pînã la sfîrsitul acestui an. PNL considerã cã alegerile trebuie sã se desfãsoare fãrã sã fie umbrite de actiuni politicianiste dîmbovitene. PNL a decis sã îl sprijine pe premier în decizia sa. Asta nu pentru a obtine avantaj politic, deoarece chiar am putea avea de pierdut. Noi eram pregãtiti pentru campania electoralã si pentru alegerile din 13 mai“, a declarat senatorul Strãtilã.
Partea bunã a amînãrii este cã semnãturile strînse de partide pentru sustinerea candidaturilor la PE rãmîn valabile chiar dacã alegerile nu se mai tin acum. PSD Neamt a strîns peste 51.000 de iscãlituri, PNL Neamt - aproximativ 30.000, PD Neamt - 35.000, PC - aproximativ 20.000, iar PLD Neamt - 11.000. Acestea vor fi conservate. Alegerile europarlamentare vor avea loc în a doua jumãtate a acestui an, fiind vehiculatã ca datã 14 octombrie. Ordonanta adoptatã de Guvern, prin care s-au amînat alegerile, nu s-a bucurat de acceptul ministrilor PD. Documentul nu a fost contrasemnat de ministrii de Interne si al Justitiei, cei care se ocupã de alegeri, însã iscãliturile Monicãi Macovei si a lui Vasile Blaga nu sînt imperios necesare, putînd fi chemati secretari de stat ca sã semneze în locul lor.

Articol afisat de 1590 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective