Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Adãpostul pentru oamenii strãzii, blocat de formalitãti

• Fundatia FIL Petrodava - filiala Dãrmãnesti, initiatoarea proiectului, asteaptã, încã, sã fie clarificat statutul juridic al imobilului care va servi drept refugiu • clãdirea a fost pusã la dispozitie de Primãria Piatra Neamt, partener în proiect • durata de derulare este de 2 ani, dar s-a pierdut, deja, aproape un sfert din timp •

Avînd o experientã de peste trei ani în oferirea asistentei orientate cãtre persoanele fãrã adãpost, concretizatã în înfiintarea Centrului de Urgentã „Pentru Voi“, reprezentantii Fundatiei FIL Petrodava - filiala Dãrmãnesti, au fãcut un nou pas important în materializarea unui nou proiect social. Este vorba despre înfiintarea unui adãpost pentru oamenii strãzii, cei care, fãrã locuintã si surse de venituri, vagabondeazã si dorm sub cerul liber, prin canale si scãrile de bloc. Proiectul, initiat de FIL Petrodava - filiala Dãrmãnesti, avînd ca partener Primãria Piatra Neamt, cu o valoare totalã de 725 mii de RON, va fi finantat printr-un program al Ministerului Muncii si Solidaritãtii Sociale. La nivel national, doar 8 proiecte sociale au fost selectate prin acest program, dintre care 3 initiate de consilii judetene, tot atîtea de consilii locale si doar douã venite de la ONG-uri - cel al FIL Petrodava - filiala Dãrmãnesti, si al Fundatiei „Vasiliada“ a Mitropoliei Olteniei.
ÃŽnainte de a trece la întocmirea proiectului, sotii Raul si Crenguta Mihãilã, reprezentantii organizatiei non-guvernamentale pietrene, au identificat locurile în care se refugiazã oamenii strãzii, multi dintre ei tineri de peste 18 ani, dezinstitutionalizati din centrele de plasament. „Ne-am dus prin canale dupã ei. Am ajuns în zonele în care am aflat cã se refugiazã, cum ar fi, de exemplu, gangul de la Pietricica sau zona de peste calea feratã de la Piata Centralã. Majoritatea nu au acte. Multi dintre ei ar dori sã îsi schimbe viata, dar cum nu au documente, nu au venituri si nici acoperis deasupra capului, este imposibil sã îsi rezolve problema existentei. Mai mult, primesc zeci de amenzi pentru cã vagabondeazã“, a subliniat Raul Mihãilã.
Contractul pentru acest proiect a fost semnat în luna octombrie a anului trecut, iar Primãria Piatra Neamt, în calitate de partener, a pus la dispozitie un sediu. Din pãcate, însã, situatia juridicã a imobilului este, încã, neclarã. Durata de implementare a proiectului este de 2 ani si, din pãcate, demararea sa a fost întîrziatã cu 5 luni. „Din acesti bani, ar trebui reabilitatã clãdirea - termenul de finalizare a lucrãrilor este luna noiembrie - dotatã corespunzãtor si asigurate salariile pentru un an de zile. Dacã situatia clãdirii în care ar urma sã fie amenajat adãpostul se va clarifica - sperãm noi, cît mai repede - voi solicita Ministerului Muncii o prelungire a termenului“, a adãugat Raul Mihãilã.
Potrivit aceleiasi surse, nimeni nu finanteazã un adãpost pentru oamenii strãzii pe termen îndelungat. Pe lîngã lacunele de ordin legislativ, nici nu existã o strategie socialã adaptatã nevoilor reale. Singura modalitate - adoptatã de mult timp în Occident - ar fi cooptarea agentilor economici în efortul de reinsertie socialã a persoanelor defavorizate, prin donarea unor sume din profit. „ÃŽn Occident, fãcînd eforturi financiare cu asemenea scopuri, agentii economici îsi cresc credibilitatea în fata comunitãtii. Este si un aspect care tine de mentalitate“, a opinat Raul Mihãilã, reprezentantul FIL Petrodava - filiala Dãrmãnesti.

Articol afisat de 2278 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective