Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Tevarii: banii înapoi

Tevarii: banii înapoi

• conducerea „Mittal Steel“ a decis sã punã popriri pe salariile celor care au primit bani în contul tichetelor de masã • sumele vor fi restituite în 12 transe lunare • sindicalistii îsi pun sperantele în instantele internationale • deocamdatã nu se stie cum va evolua conflictul de muncã declansat sãptãmîna trecutã •

Reprezentantii salariatilor de pe platforma întreprinderii de tevi „Mittal Steel“ Roman s-au declarat contrariati de faptul cã patronatul a decis sã instituie popriri pe salariile membrilor Sindicatului Liber „Petrotub“, în contul banilor luati pentru tichetele de masã neacordate pentru orele suplimentare, de vreme ce, încã, nu a sosit o hotãrîre judecãtoreascã definitivã în

Reprezentantii salariatilor de pe platforma întreprinderii de tevi „Mittal Steel“ Roman s-au declarat contrariati de faptul cã patronatul a decis sã instituie popriri pe salariile membrilor Sindicatului Liber „Petrotub“, în contul banilor luati pentru tichetele de masã neacordate pentru orele suplimentare, de vreme ce, încã, nu a sosit o hotãrîre judecãtoreascã definitivã în acest sens.
Gheorghe Ciobanu, liderul organizatiei mentionate, a afirmat cã, în functie de solutia magistratilor bãcãuani, va ataca sentinta Curtii de Apel la Bucuresti sau la forurile internationale. „Din cîte stiu, încã se lucreazã la redactarea hotãrîrii, asa cã mã mir de ce conducerea firmei a pus, deja, sã se facã popririle pe salariile membrilor nostri. Urmeazã ca banii primiti de muncitori, în contul valorii tichetelor de masã pentru orele lucrate efectiv sã fie retinuti în 12 transe lunare. Nu pot sã îmi dau seama pe ce cãi a aflat firma o sentintã încã necomunicatã“, a declarat Gheorghe Ciobanu. Acesta a mai afirmat cã, în opinia sa, Justitia din România nu îsi face treaba si cã îsi spune sperante în instantele internationale. Reamintim cã tevarii au primit, în urma unei decizii a Tribunalului Neamt, sume cuprinse între douã si cinci milioane de lei, reprezentînd contravaloarea tichetelor de masã pentru orele suplimentare lucrate de la 1 septembrie 2004 pînã în prezent. Patronatul a dat, în cele din urmã, banii, dar a atacat hotãrîrea, iar Curtea de Apel Bacãu i-a admis recursul. ÃŽn consecintã, cel mai probabil, timp de un an, tevarii din Sindicatul Liber vor lua salarii si mai mici dupã ce au pierdut un drept cîstigat cu greu.

„Uite greva, nu e greva“

ÃŽn aceastã perioadã, salariatii „Mittal Steel“ Roman stau cu ochii pe evenimentele de la Galati, unde este situat sediul central al firmei în România, liderii tevarilor avînd o pãrere proastã despre divizarea fortei sindicale. De mentionat cã FSS Metarom, federatie din care face parte „Sindicatul Liber“, a acceptat discutiile cu patronatul, înainte de a continua mãsurile de protest, în timp ce Sindicatul „Solidaritatea“ a decis sã intre în grevã de avertisment pe 19 martie, iar apoi în grevã generalã. Prima formatiune reprezintã circa 11.000 de persoane angajate în metalurgie, iar cealaltã 7.000 de oameni. „Forta sindicalã a fost divizatã prin imixtiunea patronatului. Si la Galati, muncitorii «migreazã» dintr-o parte în alta, existînd cazuri în care unii au fost gãsiti ca membri cu adeziune la douã sindicate si s-au ales cu procese. Deocamdatã, nu stim în ce mod vor evolua lucrurile, dar este tot mai greu sã lupti cu un colos mondial cînd ai forte din ce în ce mai reduse“, a mai specificat Gheorghe Ciobanu.
De mentionat cã o delegatie de 30 de membri ai Sindicatului Liber „Petrotub“ s-a aliat amplelor proteste declansate în Combinatul Siderurgic Galati, reprezentantii muncitorilor deplasîndu-se sãptãmîna trecutã în orasul de la malul Dunãrii, pentru a participa la miscãrile sindicale. Principalele doleante ale oamenilor sînt negocierile privind contractul colectiv de muncã pe ramurã, conditiile de lucru si salariile, considerate mizere. Tevarii se plîng cã lefurile lor au ajuns mai mici ca în domeniul confectiilor sau al panificatiei, de exemplu.
De mentionat cã, în prezent, Sindicatul Liber „Petrotub“, înscris în Federatia „Metarom“, al cãrei vicepresedinte este fostul lider al tevarilor, Marius Cornenco, mai are si alte „bãtãlii“ în instante, pentru acordarea sporurilor de 100% si 200% pentru orele suplimentare lucrate si pentru sistarea repaosului sãptãmînal.

Articol afisat de 1390 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective