Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ard miristile

Ard miristile

• 20 de hectare de teren din islazul comunei Negresti au fost incendiate • pompierii militari s-au luptat timp de aproape douã ore sã stingã focul în trei puncte diferite ale imasului • focul a fost provocat de persoane care au rãmas neidentificate • un incendiu similar izbucnise si la Rãucesti •


Douãzeci de hectare din islazul comunei Negresti au fost cuprinse de flãcãri ieri, în jurul orei 10.30. În trei puncte diferite ale acestuia, persoane a cãror identitate a rãmas necunoscutã au dat foc vegetatiei uscate, provocînd incendii de mari proportii. Cum focul se extindea cu repeziciune, sãteni de bunã credintã au chemat în ajutor pompierii militari din Piatra Neamt. Douã echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã (ISU) Neamt s-au deplasat la Negresti cu autospeciale cu apã si spumã si s-au chinuit sã stingã focul. Interventia a durat aproximativ douã ore.
De la începutul anului, pînã acum, pompierii militari din Neamt au fost solicitati si au intervenit la foarte multe incendii provocate intentionat de sãteni. Acestia au profitat de vremea bunã si au curãtat terenul, pregãtindu-l pentru arãturile de primãvarã. Conform precizãrilor fãcute de cãtre cãpitan Mihai Mitrea, din cadrul ISU Neamt, legislatia în vigoare prevede sanctionarea persoanelor fizice cu amenzi contraventionale cuprinse între 65 si 70 de milioane de lei vechi pentru incendierea miristilor. Persoanele juridice care provoacã incendierea miristilor sînt sanctionate cu amenzi cuprinse între 200 si 300 de milioane de lei vechi. Numai cã, pentru a aplica amenzi, trebuie sã fie gãsiti piromanii, ceea ce pînã acum nu s-a întîmplat.
„Sîntem într-o situatie disperatã. De ceva vreme încoace, ne confruntãm cu acest fenomen, oameni fãrã nici un cãpãtîi dau foc la mari suprafetele de teren si le lasã asa. Vegetatia este foarte uscatã, incendiul se extinde repede si, atunci cînd este sesizat, este tîrziu fiind necesarã interventia pompierilor. Focul este pus intentionat de oameni pe care nu pot sã-i numesc decît handicapati. Acum (n.r - ieri) arde în trei puncte diferite si este cert cã incendiul a fost provocat intentionat. Pentru a stopa acest fenomen, am alcãtuit un grup de 12 oameni cu care organizãm pînde de ceva vreme, dar e un fel de muncã în zadar. Noi sîntem aici si incendiul este provocat în celãlalt capãt de sat, sau se mai actioneazã si noaptea, astfel încît nu avem cum sã dãm de urma lor. Numai ne trezim cã ard hectare întregi. Nu pot sã înteleg care este motivatia. Le place sã vadã arzînd, ori de ce fac asa ceva? Cu toatã bunãvointa noastrã, a celor de la Primãrie, dar si a oamenilor din localitate care sar în ajutor, ori de cîte ori îi solicitãm, nu reusim sã le venim de hac“, a declarat Ioan Iacob, primarul comunei Negresti.
La ora închiderii editiei, pompierii militari din Piatra Neamt au fost solicitati sã intervinã în comuna Rãucesti unde, de asemenea, pe islazul comunal era incendiu în trei locuri diferite si ardea vegetatie uscatã.

Articol afisat de 1520 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective