Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 15 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

A început distribuirea „darului de nuntã“

• Primãria Tîrgu Neamt a început sã acorde primele de 200 de euro pentru cei care s-au cãsãtorit în acest an • sumele de bani le-au primit 6 cupluri, 2 fiind de etnici tigani • banii, alocati de Guvern, sînt destinati doar cuplurilor în care ambii parteneri se aflã la prima cãsãtorie •

Primãria Tîrgu Neamt a cadorisit, ieri, primele cupluri, aflate la prima cãsãtorie, care si-au unit destinele în acest an. „Darul de nuntã“ oferit de guvernanti, în valoare de 200 de euro (680 ron), a ajuns la 6 proaspete familii, din care 2 de etnie rromã, care au spus „Da“ în fata ofiterului Stãrii Civile, în luna ianuarie. Fondurile au venit de la judet la aproape douã luni de la oficierea cununiilor, întrucît trebuie parcurse toate etapele prevãzute de lege. Pînã în prezent, la Tîrgu Neamt s-au înregistrat 45 de cãsãtorii, mai multe decît în aceeasi perioadã din anul precedent. Mentionãm cã, pe parcursul lui 2006, au fost oficiate 160 de cununii.
În ultima perioadã, însã, s-a rãrit numãrul cuplurilor doritoare sã ajungã în fata ofiterului de stare civilã, unul dintre motive fiind intrarea în Postul Mare, cînd nu se oficiazã cununii religioase.
Majoritatea celor care si-au unit destinele în primele douã luni ale anului fac parte din comunitatea rromã, la un moment dat ajungîndu-se ca, într-o singurã zi, sã fie oficiate nu mai putin de 10 cununii. Cu sigurantã, un rol important l-a jucat sprijinul acordat de stat, pentru multe cupluri reprezentînd o sumã importantã. Multe trãiau în concubinaj de foarte multã vreme, din relatia lor rezultînd copii care si-au întemeiat, la rîndul lor, familii. S-a ajuns, astfel, ca pãrintii si copiii sã spunã „Da“, în acelasi timp, în fata ofiterului de stare civilã. Tiganii au venit îmbrãcati în tinute festive, adecvate evenimentului, au pãstrat linistea în timpul ceremoniei, si nu au pierdut ocazia de a sãrbãtori la urmã, prin dansuri specifice etniei, faptul cã au devenit legal parteneri de viatã. Cei mai vîrstnici miri au avut în jur de 60 de ani, iar cei mai tineri, 16 ani - fetele, si 18 ani - bãietii. Ajutoarele financiare oferite de stat se dovedesc a fi cele mai bune stimulente pentru intrarea în legalitate a tiganilor. Acestia sînt, în general, refractari cînd vine vorba de întocmirea unor acte. A fost nevoie de o adevãratã campanie, în urmã cu mai mult timp, pentru ca toti rromii sã obtinã buletine de identitate. Multi au preferat concubinajele si, nu de putine ori, au „uitat“ sã-si declare copii. Primãria Tîrgu Neamt a tinut permanent legãtura cu maternitatea spitalului din localitate, iar la raportarea nasterii unui copil dintr-o familie de rromi, a fãcut, de fiecare datã, demersuri pentru întocmirea actelor, chiar dacã pãrintii trebuiau împinsi de la spate. Un alt stimulent acordat de cãtre stat, alocatia pentru copiii de pînã în 2 ani, i-a fãcut pe tigani sã-si declare singuri copiii, imediat dupã nastere.

Articol afisat de 1486 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective