Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 15 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Facturi-somatie la gaze

• dupã 26 de zile de neplatã de la emiterea facturii, se trece la debransare

Abonatii casnici ai Distrigaz trebuie sã facã o cursã contracronometru pentru a-si plãti factura la gaz metan, dacã nu vor sã rãmînã fãrã aceastã utilitate. Un ordin emis de Autoritatea Nationalã de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale obligã asociatiile de proprietari sã achite facturile în termen de 26 de zile de la data emiterii lor. ÃŽn cazul în care facturile n-au fost achitate în acest interval, angajatii de la Distrigaz întrerup fãrã somatie furnizarea gazului. Acestia sînt obligati sã aplice Decizia 1.191 a Autoritãtii Nationale de Reglementare în Domeniul Gazelor, care la articolul 8 prevede „întreruperea furnizãrii gazelor naturale, începînd cu a 26-a zi calendaristicã de la data emiterii facturii“, iar preavizul unei astfel de mãsuri îl constituie tocmai „factura de plata“. Din pãcate, foarte multi abonati ai Distrigaz care au domiciliul în Piatra Neamt nu primesc facturile la gaz în mod regulat, asa cum ar trebui. ÃŽn aceste conditii, oamenii merg la casierie pentru a plãti, fãrã a avea habar care este suma pe care o au de achitat, cînd este data scandentã etc. Distribuirea facturilor respective se face de cãtre angajati ai Distrigaz, care însã nu dau foarte mare importantã acestei atributiuni pe care o au. E drept cã sînt zone în Piatra Neamt în care facturile ajung la destinatie, dar sînt si situatii în care acestea sînt puse mãnunchi, deasupra cutiilor postale - în cazurile fericite, ori nu ajung deloc la adresã.
La fel se întîmplã si cu asociatiile de proprietari, termenul de platã a gazului fiind tot de 26 de zile de la data emiterii facturii. Iar dacã asociatiile de proprietari au rãmas fãrã gaze, acestea vor continua sã plãteascã penalitãti pentru fiecare zi de întîrziere, începînd cu a 26-a zi calendaristicã de la data emiterii facturii si pînã la achitarea integralã a acesteia, inclusiv ziua plãtii.

Prevederi care se bat cap în cap

Decizia ANRDGN nu tine seama nici de modul în care functioneazã asociatiile de proprietari, nici de întîrzierile cu care le ajung facturile. Pentru cã existã discrepante mari între data la care au fost emise si cea a primirii facturilor, asociatiilor le mai rãmîn practic 2-3 zile pînã la cea de-a 26-a zi calendaristicã, dupã care se întrerupe furnizarea gazelor. „Am auzit cã se va trece la încasarea facturilor în cîteva zile de la primire, dar nu este cinstit fatã de ceilalti furnizori de utilitãti, cu care avem încheiate noi contracte. Ca sã fim impartiali, încercãm sã dãm cãtre fiecare, zilnic, cîte o sumã. Dacã reprezentantii de la Distrigaz vor veni sã opreascã gazul, automat vom fi nevoiti sã plãtim facturile imediat ce le primim. Si atunci ce se va întîmpla cu apa, curentul electric, gunoiul? Iar dacã dupã oprire ne vor lua si penalitãti, este incredibil ce politicã au!“, a declarat administratorul unei asociatii de proproietari de pe strada 1 Decembrie din cartierul Dãrmãnesti.
Pe lîngã faptul cã o facturã nu poate tine locul unei somatii de întrerupere a gazului, Decizia 1.191 a ANRDGN vine în contradictie si cu H.G. nr. 400/ 2003. ÃŽn actul normativ aflat în vigoare, proprietarii au la dipozitie 45 de zile pentru plata întretinerii fãrã penalizãri. La articolul 25 al H.G. 400 este stipulat cã „în vederea respectãrii termenelor legale de platã a facturilor cãtre furnizorii de utilitãti, administratorii au obligatia de a afisa lista de platã în termen de maxim cinci zile lucrãtoare de la data primirii ultimei facturi expediate prin postã, certificatã prin înscrisul de pe stampila postei sau de la data confirmãrii de primire. Dupã o perioadã de 30 de zile de la expirarea termenului stabilit pentru platã, asociatia de proprietari poate calcula penalizãri de întîrziere pentru suma neachitatã“.

Articol afisat de 1881 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective