Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
DEFICIT

DEFICIT

• cea mai mare unitate sanitarã din judet lucreazã cu un deficit de 28 de medici si 175 de asistenti, fatã de ceea ce prevãd legile referitoare a normãri • de la începutul anului trecut, pînã acum, Spitalul Judetean a pierdut 132 de angajati • cei mai multi dintre acestia sînt asistenti medicali, care au plecat la muncã în strãinãtate • aici existã si o crizã acutã de infirmiere, care pentru un salariu mai mare au plecat la muncã „afarã“ •

O crizã acutã de cadre medicale se prefigureazã, cît de curînd, la Spitalul Judetean de Urgentã Neamt, unde de cîtiva ani încoace rîndurile angajatilor se tot subtiazã.
Numai de la începutul acestui an, 20 de angajati au pãrãsit cea mai mare unitate sanitarã din judet, care fie cã au plecat la muncã în strãinãtate, fie au iesit la pensie. Conform precizãrilor fãcute de cãtre economist Carmen Morosan, sefa Serviciului Resurse Umane Organizare Normare Salarizare (RUONS) al Spitalului Judetean, trei dintre cei plecati anul aceasta din unitate sînt medici rezidenti care îsi continuã studiile în centre universitare pentru a profesa mai tîrziu ca medici de familie, sapte sînt asistenti medicali, din care cinci au luat calea Occidentului pentru a munci pe bani mai multi, iar doi au iesit la pensie. Trei dintre cei plecati sînt infirmiere - douã la muncã în „afarã“, iar una iesitã la pensie. Tot pe meleaguri strãine au ales sã îsi cîstige existenta si cinci asistenti, un contabil si un liftier, cãrora, la cerere, spitalul le-a aprobat concediu fãrã platã, sperînd cã în cîteva luni se vor întoarce. Potrivit aceleiasi surse, în cursul anului 2006, cea mai mare unitate sanitarã din judet a pierdut 112 angajati, fie prin pensionare, fie prin plecare în strãinãtate. Dintre acestia, 14 sînt medici - nouã rezidenti se aflã la studii în centre universitare, iar cinci au fost pensionati, 50 sînt asistenti - 33 plecati la cerere si 17 pensionati. Au mai pãrãsit spitalul 39 de angajati din rîndul personalului auxiliar - 28 la cerere, iar 11 la pensie - si patru muncitori necalificati.

Salarii de cel putin 5-6 ori mai mari

Salarizarea necorespunzãtoare a personalului sanitar nemtean, ca de altfel a celui din întreaga Românie, determinã cadrele medicale, indiferent de pregãtirea si gradele profesionale pe care le au, sã plece la muncã în strãinãtate. Atrasi de ofertele avantajoase venite din tãrile Europei de Vest si nu numai, renuntã la posturile de aici si se duc sã îsi demonstreze priceperea si profesionalismul departe de tarã, unde acestea chiar sînt apreciate. Cei mai multi dintre cei care au renuntat la locul de muncã din cadrul Spitalului Judetean Neamt sînt asistenti medicali care, de cîtiva ani încoace, sînt foarte cãutati în strãinãtate si încheie contracte avantajoase cu spitale unde primesc salarii de opt ori mai mari.
Criza de personal din cea mai mare unitate sanitarã din judet se resimte si la nivelul personalului care asigurã activitatea de curãtenie si îngrijire - sãli de operatie, saloane, sãli de mese, grupuri sanitare etc. Infirmierele românce sînt foarte cãutate si apreciate în multe dintre tãrile Europei de Vest, dar cu precãdere în Italia, unde atît sectorul sanitar de stat, cît si cel privat au mari deficiente de personal. Potrivit unor date statistice întocmite de italieni, în spitalele publice si private se estimeazã cã existã, la ora actualã, circa 20.000 de infirmiere imigrante, din care mai bine de jumãtate sînt românce. Cum nevoia de astfel de personal este de douã ori mai mare, sansele infirmierelor nemtence, ca de altfel din toatã tara, de a gãsi un loc de muncã în Italia, în baza unui contract, sînt foarte mari. Despre românce se spune cã sînt învãtate cu greul, sînt experte în munca pe care o fac si au simtul datoriei foarte dezvoltat, ceea îi determinã pe italieni sã fie convinsi cã sînt cele mai bune. Acestora le mai sînt apreciate si onestitatea, faptul cã acceptã fãrã revoltã programul prelungit ilegal sau conditiile de muncã. De aceea, italienii nu sînt foarte severi nici cînd vine vorba despre diplomele de studiu sau despre cunoasterea limbii italiene.
Cele mai multe dintre infirmiere si îngrijitoare nu pleacã în Italia în baza unui contract de muncã, ci gãsesc foarte usor de muncã, la negru, iar cîstigul este foarte bun, în comparatie cu cel de acasã. În timp ce aici salariul lunar mediu al unei infirmiere este de aproximativ 100 de euro, în functie de vechime si sporuri, în Italia acesta este de cinci-sase ori mai mare.

70 de posturi scoase la concurs anul acesta

Ca urmare a lipsei de cadre resimtite la Spitalul Judetean Neamt, de la începutul anului si pînã în prezent au fost scoase la concurs 70 posturi - opt pentru medici rezidenti, 34 pentru asistenti (12 comunitari, care vor lucra la dispensarele din judet, fiind plãtiti de la bugetul de stat, si 22 care sã lucreze în sectiile din unitate), 17 de îngrijitoare, 3 locuri pentru brancardieri, unul de liftier, încã unul de infirmier, patru pentru muncitori necalificati si douã pentru economisti.
„Din datele statistice pe care le detinem, la ora actualã Spitalul Judetean Neamt are vacante 21 de posturi de medici, multe dintre acestea fiind pentru functia de sef de sectie, 40 de de asistenti medicali. Pe de altã parte, conform legii, la nivelul unitãtii noastre avem normate 166 de posturi de medic, în statul de functii avem doar 132, iar în loc de 749 de posturi de asistent cîte avem normate, în statul de functii avem numai 574. Conform unui recent recent ordin al Ministerului Sãnãtãtii, normarea posturilor din unitate se face de asa manierã încît sã te încadrezi în bugetul alocat de Casa de Asigurãri de Sãnãtate. Sîntem convinsi cã, în scurt timp, criza de personal de la nivelul spitalului nostru va fi si mai mare, dat fiind faptul cã, odatã cu aderarea României la Uniunea Europeanã, sansele personalului sanitar cu experientã de a se «angaja» afarã sînt sporite. Noi nu putem tine aici cu forta pe nimeni, iar salarizarea este hotãrîtã de ministerul de resort“, a precizat economist Carmen Morosan, sefa RUONS a Spitalului Judetean Neamt.
FOTO: Crizã de personal la Spitalul Judetean

Articol afisat de 2374 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective