Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Nereguli în actele emise de primãrii

• unii primari si-au depãsit atributiunile • altii nu au convocat consilierii locali în sedinte, ori hotãrîrile pe care le-au emis n-au fost trimise la Prefecturã, pentru validare •

În cursul lunii ianuarie 2007, au fost controlate, din punct de vedere al legalitãtii, un numãr de 6.802 acte administrative ale autoritãtilor administratiei publice locale si judetene - 422 de hotãrîri ale consiliilor locale si 6.380 de dispozitii ale primarilor. Dintre acestea, 53 de acte administrative au fost considerate ilegale, fiind adoptate cu încãlcarea în totalitate sau partialã, dupã caz, a unor reglementãri legale în materie - 40 de hotãrîri ale consiliilor locale si 13 dispozitii emise de primari. 27 de hotãrîri au avut ca obiect aprobarea impozitelor si taxelor locale pentru anul fiscal 2007. Toate sînt în parte nelegale, deoarece nu au fost respectate unele prevederi cuprinse în legislatia privind Codul Fiscal. Astfel de hotãrîri au fost emise de Consilii Locale Piatra Neamt, Bicaz, Roznov, Bãltãtesti, Bîra, Borlesti, Bozieni, Brusturi , Cîndesti , Cordun, Dãmuc , Gherãesti , Girov , Gîrcina, Grinties, Piatra Soimului, Poiana Teiului, Oniceni, Români, Sagna, Sãbãoani , Stanita, Tarcãu, Tãmãseni, Tupilati si Sãvinesti .
Doar Consiliul Local al orasului Bicaz si ale comunelor Bozieni si Tãmãseni au modificat si completat actele criticate. „ÃŽn perioada imediat urmãtoare, vom primi rãspuns cu privire la procedurile prealabile înaintate si de la celelalte localitãti“, a declarat prefectul Toader Mocanu.

Dispozitii eronate ale primarilor

Una dintre dispozitiile gãsite în neregulã de functionarii Prefecturii Neamt este cea emisã de primarul comunei Stefan cel Mare, privind actualizarea Comandamentului antiepizootic. Este consideratã nelegalã pentru cã au fost nesocotite prevederile OG 42/ 2004 privind organizarea activitãtii veterinare, aprobatã cu modificãri si completãri prin Legea nr. 215/2004, potrivit cãrora, „pentru sprijinirea actiunilor de luptã împotriva bolilor transmisibile ale animalelor, prin hotãrîre a consiliului local (…) se constituie comandamente antiepizootice, formate din conducãtori ai unitãtilor de pe teritoriul respectiv si alte persoane cãrora le revin sarcini în aplicarea mãsurilor de control, stabilite de Autoritate cu privire la combaterea bolilor“. Primarului i-a fost solicitatã revocarea deciziei, ceea ce s-a si întîmplat.
Nelegalã în parte este si dispozitia nr. 480/ 8.12.2006 emisã de primarul comunei Sãbãoani, privind acordarea unor premii anuale pe anul 2006, deoarece nu a fost respectatã Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bazã în sectorul bugetar si a indemnizatiilor pentru persoanele care ocupã functii de demnitate publicã, cu modificãrile si completãrile ulterioare. Potrivit acestora, „persoanele care ocupã functii de demnitate publicã au dreptul, pentru activitatea desfãsuratã, la o indemnizatie lunar“ si aceasta este unica formã de remunerare a activitãtii corespunzãtoare functiei. Primarul de Sãbãoani nu a cpmunicat, pînã acum, modificarea deciziei.
Dispozitia emisã de primarul comunei Ion Creangã, privind aprobarea decontãrii cheltuielilor efectuate cu deplasarea cadrelor didactice este datã cu depãsirea competentei materiale prevãzute de legiuitor. Prefectura i-a solicitat primarului comunei Ion Creangã revocarea actului nelegal. Dispozitiile primarilor comunelor Bicaz Chei, Borlesti, Dumbrava Rosie, Girov, Ion Creangã, Oniceni, Români, Stãnita si Vînãtori-Neamt, toate avînd ca obiect aprobarea Regulamentului intern de acordare a tichetelor de cresã si a tichetelor cadou pentru salariatii din cadrul aparatului de specialitate al primarului si serviciilor subordonate consiliului local au fost gãsite incomplete.

Consilii locale inactive?

În ceea ce priveste termenele în care au fost înaintate actele administrative ale autoritãtilor administratiei publice locale si judetene, în cursul lunii ianuarie 2007, s-a constatate cã nu s-a primit nici o hotãrîre si nici o dispozitie de la Consiliul Judetean si de la comunele Fãurei, Gîrcina, Petricani, Ruginoasa si Tasca. Totodatã, nu s-a primit nici o hotãrîre de la comunele Bahna, Bãltãtesti, Dobreni, Dulcesti, Dumbrava Rosie, Gherãesti, Girov, Mãrgineni, Negresti, Oniceni, Tarcãu, Tãmãseni, Trifesti si Vãleni. De asemenea, nu a fost primitã nici o dispozitie de la primarul comunei Boghicea.
Dacã, în termen de trei luni, un consiliul local nu se întruneste, el se dizolvã automat, din lipsã de activitate. În cazul celor date ca exemplu, este posibil ca acestea sã nu fi trimis documentele la Prefecturã, pentru a le fi verificatã legalitatea.

Articol afisat de 2518 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective