Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 17 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sãftoiu si Cioroianu, pe cîntarul de la Cotroceni

Voi încerca sã-mi lãmuresc etichetele de priceput si nepriceput puse cam aiurea, dupã opinia mea, unor persoane - e vorba de Claudiu Sãftoiu si Adrian Cioroianu - aflate în situatii similare fatã de obiectul muncii.
Domnul Traian Bãsescu, presedintele României, refuzã cu obstinatie sã-l hirotoniseascã ministru de externe pe istoricul liberal Cioroianu. Diplomatia, zice presedintele, si îi dau perfectã dreptate, se învatã în timp. Nu poti deveni sef al Externelor cum ai bate din palme. Asa este. Diplomatii de carierã îsi freacã ani multi coatele prin birourile Ministerului de Externe, carã gentile diplomatilor cu renume, fac muncã de traducãtori în cascã si de sufleri ai teatrului politic. Ungerea, cînd vine, vine tîrziu. Istoricul Cioroianu este însã un politician liberal. A cochetat o vreme cu gruparea pro-Bãsescu, înfiintatã de tandemul Stolojan-Stoica, dar s-a rãzgîndit pe ultima turnantã a pistei. Ceva mã face sã cred cã mai mult decît absenta priceperii în diplomatie a atîrnat antipatia presedintelui care, cum el însusi o spune, nu uitã si nu iartã.
Mã voi opri, prin comparatie, la o altã numire fãcutã, de astã datã, nu la sugestia cuiva, ci chiar de presedinte, alegînd o persoanã din bãtãturã cu orãtãnii politice pe care o gospodãreste la Cotroceni. Domnul Claudiu Sãftoiu, fost ziarist si etern sot iubitor al mult mai faimoasei Adriana Sãftoiu, s-a trezit peste noapte sef al spionilor României. Presedintele n-a fost muncit de nici o ezitare, nu s-a împiedicat în pix cînd a iscãlit miruirea domnului Sãftoiu ca director al Serviciului de Informatii Externe. N-am cunostintã ca domnul Sãftoiu sã fi întretinut concubinaje secrete cu servicii de spionaj, vãdind, încã de pe bãncile grãdinitei, o aplecare si un hobby. Nu. Domnul Sãftoiu s-a trezit brusc învelit cu o pãlãrie care-i picã pe ochi. Inutil sã spun cã spionii nu sînt vînzãtori de arpagic si cartofi la sac. Spionajul este o meserie de finesuri, riscantã si grea, care se dobîndeste absolvind scoli înalte si selecteazã indivizi cu merite speciale dovedite. Nu poti trimite spion într-o tarã strãinã, o gogoritã care se deconspirã în trei zile si face, la prima misiune, o gafã de proportii care azvîrle tara în nedorite scandaluri internationale. În concluzie, spionajul este, cum ziceam, o meserie grea, dar sã fii uns - fãrã a avea merite si calificãri - tatãl spionilor e prea de tot.
Întîlnirea domnului Sãftoiu cu o comisie parlamentarã l-a arãtat gol si caraghios. Intuind scandalul declansat avea sã recunoascã a doua zi, printr-o epistolã de reparatii, cã n-a fost îndeajuns pregãtit. Fragilitatea priceperii domnului Sãftoiu s-a dovedit la prima confruntare internã. La tirul întrebãrilor parlamentarilor, directorul SIE a recunoscut cã institutia ascultã ilegal convorbiri telefonice. N-a zis chiar asa, dar era lesne de înteles cã asa stau lucrurile. Peste noapte a dormit pe o rînã, s-a zvîrcolit, a luat bobîrnace de la nevastã si a încercat s-o dreagã. E prea tîrziu. Fireste cã domnul Bãsescu nu l-a dat afarã si nu i-a jumulit urechile. Nu si-a tras nici siesi palme pentru o decizie cel putin pripitã.
Si atunci de ce nepriceperea domnului Cioroianu e mai nepriceputã decît nepriceperea domnului Sãftoiu? Presedintele opereazã, cu ustensile de chirurgie moralã diferite, aceeasi bubã.

Articol afisat de 1529 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tabletã de Lucian AVRAMESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective