Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 20 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„ÃŽn România, totul este politicã“

„ÃŽn România, totul este politicã“

• cu Robert Hodes despre cum se vede România din Brooklyn

La saptezeci si sase de ani, solid, impunãtor si stãpîn pe sine, cu un spirit sportiv disciplinat de reguli asumate, Robert Hodes vorbeste rar, clar si coerent, constient de propria sa libertate de gîndire si actiune la care noi, proaspetii „europeni“, din pãcate, abia visãm. Socoate spiritul american ca vietuind în New York si nu oriunde, ci în Brooklyn, cartierul celebru de unde-si trage rãdãcinile. A fost avocat în New York, a condus vreme de un deceniu si jumãtate Compania „Tarzan“, apãrînd drepturile de autor ale celebrului nostru conational, a fost avocatul vedetelor hollywood-iene si, în cele din urmã, s-a retras în Elvetia unde, alãturi de sotia sa, Maria Brandenberger, prin intermediul Fundatiei „Johanna“, se ocupã cu activitãti de ajutorare a copiilor din mai multe colturi ale lumii.
Aflat în România pentru a augmenta legãturile de suflet cu protejatii sãi, Robert Hodes face frecvent referiri la amfitrionul sãu, pianistul, compozitorul si pedagogul Iulian Arcadi Trofin si la Camilla Schwimer, cu a cãror fundatie colaboreazã întru oferirea unei sanse copiilor de aici.

Legãturi de suflet

„Sotia mea o cunostea pe Camelia Schwimer. Ea i-a vorbit sotiei mele despre necesitãtile care existã în România în acest sens. Prin urmare, a venit în România în 2001 si, dupã aceea, s-a reîntors de multe ori aici, iar împreunã cu Camelia au fãcut mult pentru ajutor: în primul rînd pentru copiii handicapati, apoi pentru cei care au nevoie de sprijin, deci copii sãraci, apoi pentru copii, pur si simplu. ÃŽn 2004, l-a ajutat pe maestrul Iulian Trofin sã poatã concerta într-o serie de trei spectacole, cu tinerii pianisti pe care îi are în îndrumare, în Elvetia. Si acela a fost momentul în care i-am întîlnit pe acesti tineri pianisti, pe care am hotãrît sã-i ajut. Sotia mea ajutã copiii cu nevoi, eu ajut copiii foarte talentati“.
Legãturile de suflet pe care le-a descoperit aici, în tinutul Neamtului, l-a fãcut sã revinã de mai multe ori pe meleagurile noastre:
„Este pentru a patra oarã cînd vin în România. Si am fãcut-o pentru cã, acum sapte ani, am descoperit o fetitã sãracã într-o mãnãstire de lîngã Tîrgu Neamt, o fetitã dintr-o familie nevoiasã cu sapte copii. Fetita, împreunã cu unul din fratii ei au devenit protejatii nostri, astãzi fiind elevi la Liceul de Artã din Piatra Neamt. E un ajutor nu numai material, ci si din punctul de vedere al spiritului, al sufletului. Au cãlãtorit foarte mult, în Elvetia, Statele Unite, Franta, Germania, împreunã cu noi, care ne socotim un fel de pãrinti adoptivi, si întotdeauna dorim sã vedem cã acesti copii cresc bine si, totodatã, sã credem cã într-un fel i-am salvat, cã am schimbat în bine destinul lor.“

„Totul este important aici“

Cu toate cã vietuieste în lumea autenticã a Occidentului, Robert Hodes este fascinat de experienta pe care ti-o poate oferi o tarã precum România:
„Eu stiu foarte bine douã tãri: America si Elvetia. ÃŽn aceste douã tãri trãiesc, de altfel. Si iubesc România. Timp de cincisprezece ani, am fost presedintele companiei «Tarzan». Am cãlãtorit în toatã lumea, pentru cã oricine a vrut sã utilizeze în diferite scopuri numele lui Tarzan, imaginea lui, trebuia sã aibã acceptul nostru. Filme, televiziune, cãrti, tricouri... orice.
Pentru personalitatea mea, pentru spiritul meu, prefer România si Americii, si Elvetiei. America începe sã devinã anonimã. Spiritul ei este... nu stiu unde?! Elvetia este o tarã minunatã, foarte curatã, totul functioneazã, oamenii sînt corecti, dar, poate tocmai din aceste motive, e plictisitoare. ÃŽn România, în cinci zile am avut mai multã dramaticitate, mai multã muzicã, mai multe întîmplãri, mai multã dragoste, mai multã frenezie, decît în cinci ani acolo. Totul este important aici. Vãd asta pe stradã, oriunde. ÃŽn America, nu ai nici o dificultate pentru cã totul este la locul lui. Acolo nu te gîndesti prea mult la viata ta. Dar aici, fiecare zi, fiecare clipã este încãrcatã de trãiri.“

„Cultura a venit întotdeauna dinspre Europa“

Are un adevãrat cult fatã de identitatea culturalã a Europei, pe care o socoate pregnantã si autenticã în raport cu cea a Lumii Noi:
„Opinia mea, personalã, se deosebeste poate de cea a multor americani. Pentru mine, care m-am nãscut în America si am trãit acolo, cultura a venit întotdeauna dinspre Europa. Si apoi, cînd am crescut destul ca sã înteleg cultura americanã, am putut sã o recunosc, dar n-am putut sã o identific pe deplin. E foarte dificil de explicat. Ti-am spus cã am fost în Tarzan bussines. Iar prima aventurã în «comics»-uri a fost Tarzan. Benzile desenate, realizate de cei mai mari artisti ai genului, au umplut ziarele. ÃŽn America a fost foarte popularã chestia asta. Acolo, însã, oamenii iau ziarul, îl citesc, dupã care îl aruncã la gunoi. Dar în Franta, de pildã, benzile desenate au fost recunoscute ca o culturã, cu un amplu efect cultural. ÃŽn calitate de presedinte al Companiei «Tarzan» am fost invitat la Luca, în Italia, pentru a face o prezentare tocmai acestor benzi desenate. Doi ani mai tîrziu, a fost o expozitie la Muzeul de Artã Decorativã din Paris. ÃŽn Europa, filmele cu Tarzan fac parte dintr-un anumit stil de culturã. Johnny Weissmuller este una din icoanele culturii populare. ÃŽn America, acesta este domeniul copiilor“.

„ÃŽn România, totul este politicã“

În schimb, nu se poate abtine sã nu reproseze insidiozitatea teritoriului politic românesc si accentuata insinuare în viata cotidianã:
„Am o problemã cu politica din România. ÃŽmi cer scuze dacã voi nu vreti sã vorbiti despre asta... dar ãsta este adevãrul. Asa cum este perceput în afarã. ÃŽn România, cred, este prea multã politicã. Totul este politicã. Este destul de rãu sã ai deja politicã în viata politicã. Nu vrei politicã în scoli, nu vrei politicã în ziare, nu vrei politicã în meseria ta. Nu este asa în America, nu este asa în Elvetia. Puterea se aflã în politicã, dar tu nu doresti acest tip de putere în scoalã, în ziare, în propria ta meserie, pentru cã asta înseamnã cã puterea îti spune ce sã predai, ce sã scrii, ce sã citesti si cum sã-ti faci meseria. ÃŽn America, în Elvetia si în alte tãri, cei care au studiat principiile educatiei, cei care au foarte multã experientã în pedagogie sînt cei care îti spun cum ar fi mai bine sã predai, de pildã. Nu politicienii, care, de cele mai multe ori, sînt niste impostori în meseria lor. Acelasi lucru este valabil si în jurnalisticã. Ziarul este fãcut pentru a spune adevãrul, nu pentru alte argumente. Iar în meseria ta, faci ceea ce stii, cum ai învãtat si cum crezi tu cã e mai bine. Asta-i tot. Nu vãd nici o legãturã cu politica, si cu atît mai putin insinuarea politicului în acest domeniu.“

Coruptia ca brand national

Si, ca multi altii, Robert Hodes acuzã nedisimulat marca româneascã cea mai cunoscutã a contemporaneitãtii - coruptia:
„Cînd vei vedea în ziarele americane cã se vorbeste despre România - si se vorbeste - vei gãsi invariabil un cuvînt numit coruptie. Sînt douã aspecte ale coruptiei: una cînd dai bani, iar cealaltã, mult mai periculoasã, priveste coruptia valorilor societãtii. Vã pot da un exemplu legat chiar de domnul Iulian. El este cel mai bun profesor pe care l-am vãzut vreodatã. El nu vorbeste numai despre ce va face; el face. ÃŽn acesti ani de cînd îl cunosc, a fãcut atît de multe lucruri: scoala lui din Budesti... acesti saizeci de copii atît de sãraci... Au acum haine, vitamine, atentie si asistentã medicalã. Ei au fãcut toate lucrurile astea. Cine îi ajutã? Nimeni. Crezi cã primarul din Budesti îi ajutã? Nu cred. De ce? Pentru cã, asa cum se întîmplã întotdeauna, nu se doreste ca ei sã devinã persoane importante. Asta înseamnã vizibilitate mai micã pentru ceilalti.
Pianistii români despre care vorbeam au concertat în America, în Italia, în Elvetia. Au fost si în locurile în care românii, din pãcate, nu se bucurã de cea mai bunã reputatie. Si acesti copii au dus, efectiv, steagul României în lume. Ei sînt, fãrã exagerare, «Romanian team number one». Dar ce sînt în România? Nimeni. Persoane importante sînt aici tot felul de nulitãti specializate în mizerii. Chiar domnul Iulian a fost blamat: i-a dus în strãinãtate pentru a pierde timpul. Este de necrezut; este politicã. Politica puterii si foarte, foarte mici procese de gîndire. Prin urmare, cînd este politicã în scoalã, peste tot, nu ne putem astepta la nimic bun.
Noi nu spunem niciodatã: «o sã fac asta, sau asta...» si de obicei nu se întîmplã nimic. Noi, întotdeauna, am cheltuit banii nostri si facem ceva. Trebuie sã scoatem în continuare bani din buzunar. Dar, sînt încrezãtor cã ceva se va schimba în România. Politica, probabil, va fi redimensionatã si restrînsã la teritoriul ei, politicienii se vor schimba sau vor fi schimbati, coruptia nu va mai fi atît de accentuatã...“

Articol afisat de 1537 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective