Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Prefectul Mocanu, raport de activitate pe 2006

Prefectul Mocanu, raport de activitate pe 2006

Principalele obiective pe care Institutia Prefectului Neamt si le-a stabilit pentru anul 2006 sînt în concordantã cu Programul de Guvernare pentru perioada 2005-2008. Scopul definit este „ÃŽndeplinirea, în conditii de eficientã si transparentã, a prerogativelor conferite prin Constitutie“. „Consider cã anul 2006 a fost unul fast pentru institutia pe care o conduc. Am avut si probleme, dar cu sprijinul echipei din Prefectura Neamt si a celor din institutiile deconcentrate cred cã am fost un sprijin real pentru cetãtenii judetului“, a declarat prefectul Toader Mocanu.

Rezultatele obtinute în exercitarea conducerii serviciilor publice deconcentrate

Prefectura Neamt a pus accentul, în domeniul coordonãrii serviciilor publice deconcentrate, pe urmãrirea modului cum a fost organizatã aplicarea unor acte normative complexe, care au presupus concentrarea unor resurse umane si materiale mai importante, realizarea programelor guvernamentale, realizarea mãsurilor si actiunilor cuprinse în „Planul de actiuni pentru realizarea obiectivelor din programul de Guvernare“, realizarea mãsurilor si actiunilor cuprinse în „Planul de implementare a legislatiei si de consolidare institutionalã, la nivel local“ etc.
Alt domeniu în care s-a acordat importantã anul trecut este verificarea legalitãtii actelor administrative adoptate sau emise de autoritãtile administratiei publice locale si contenciosul administrativ.
Au fost controlate 39.671 acte administrative. S-au considerat a fi ilegale, fiind adoptate sau emise cu încãlcarea în total sau în parte, dupã caz, a unor reglementãri legale în materie, un numãr de 155 acte administrative, din care 118 hotãrîri ale consiliilor locale si 37 dispozitii emise de primari. ÃŽn contextul aderãrii, pentru a spijini accesul la Fondul Social European, Ministerul Muncii, Solidaritãtii Sociale si Familiei - Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane si B&S Europe au derulat proiectul Phare 2003 - „Sprijin pentru elaborarea si implementarea politicilor de ocupare a fortei de muncã“. La nivelul judetului Neamt, cu sprijinul deosebit al Institutiei Prefectului a fost încheiat Acordul de Parteneriat la nivelul judetului Neamt, precum si douã Acorduri de Parteneriat Local - la nivelul municipiului Piatra Neamt si al orasului Bicaz. Prefectul judetului Neamt este primul presedinte în exercitiu al Pactului Regional pentru ocuparea Fortei de Muncã si Incluziune Socialã Nord Est, cu un mandat de un an de zile.

Relatii externe la Prefecturã

În cursul anului 2006, Institutia Prefectului a fost gazda unor demnitari europeni - Ambasadorul Italiei la Bucuresti; presedintele Parlamentului din Landul Bavaria - Alois Gluck - însotit prin vicepresedintele executivului bavarez, doamna Barbara Stamm si de reprezentantii Ministerului Muncii din Germania, care sînt si membrii în Curatoriul care administreazã Centrul de asistentã si îngrijire pentru copii de la Pãstrãveni; delegatia austriacã condusã de domnul Josef Mayer - ministrul adjunct în Ministerul Federal pentru Economie si Muncã - cu ocazia desfãsurãrii lucrãrilor celei de-a XII-a sesiuni a Comisiei mixte româno austriece pentru relatii economice bilaterale; doamna Maria Rauch - expert în parteneriate al Comisiei Europene - care s-a întîlnit cu prefectul judetului, în mai multe rînduri, în vederea constituirii Pactului Teritorial pentru Ocuparea Fortei de Muncã si Incluziune Socialã al Regiunii Nord-Est.
Subprefectul Vasile Sendrea a condus o misiune economicã la Chisinãu si prefectul a participat la Festivalul Românilor de pe Broadway - New York.

Activitatea de primire, înregistrare si solutionare a petitiilor adresate prefectului

În anul 2006 s-au înregistrat la Prefecturã 2.730 petitii, problematica acestora fiind, în general, generatã de aplicarea legilor proprietãtii (circa 80%) si reglementãrilor din domeniul asistentei sociale (circa 15%) sau de ordin personal (5%).
Numãrul total de audiente ale anului 2006 au fost de 769 (prefect - 120, subprefect Vasile Sendrea - 188, subprefect Niculina Dobrilã - 461). Activitatea prefectului si a celor doi subprefecti s-a materializat si în pregãtirea si emiterea unui numãr relativ însemnat de acte de autoritate, respectiv 333 în anul în 2006.
Pentru îndeplinirea obiectivelor Strategiei pentru îmbunãtãtirea situatiei romilor în judetul nostru, s-a actionat pentru rezolvarea problemelor comunitare precum: obtinerea de documente de identitate pentru cei care nu detineau acte, pregãtirea si profesionalizarea expertilor pentru romi, rezolvarea unor cazuri pentru obtinerea unor titluri de proprietate, organizarea de cursuri de alfabetizare în parteneriat cu Inspectoratul Scolar (proiectul „A doua sansã“), formarea de mediatori scolari romi sub directa îndrumare a ISJ, lansarea proiectului „Un zîmbet sãnãtos pentru copii nostri“ în colaborare cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate si Colegiul medicilor stomatologi din Neamt si a avut drept grup tintã si copii de etnie romã din comuna Vînãtori Neamt, precum si rezolvarea unor probleme punctuale ale romilor care au apelat la autoritãti.

Planul anual de actiuni pentru realizarea obiectivelor cuprinse în Programul de guvernare

Planul de actiuni pentru realizarea în judet a obiectivelor cuprinse în Programul de guvernare a fost elaborat pe baza propunerilor primite de la serviciile publice deconcentrate, sucursalelor/ filialelor judetene ale companiilor nationale, Consiliului Judetean, precum si de la autoritãtile administratiei publice locale.
Au fost prioritare urmãtoarele obiective - realizarea mãsurilor din „Planul local de aplicare a legislatiei armonizate cu acquis-ul comunitar si de consolidare institutionalã“, modernizarea si dezvoltarea localitãtilor, sustinerea în continuare a reformei în administratie si reforma institutionalã, îmbunãtãtirea relatiei cu mediul de afaceri, realizarea mãsurilor de protectie si asistentã socialã. Planul de actiuni pentru realizarea obiectivelor cuprinde aproximativ 680 de actiuni si se monitorizeazã trimestrial.

Activitatea Colegiului prefectural si a Comisiei de Dialog Social

Ca o noutate adusã de modificãrile la legea privind institutia prefectului, de la publicarea Hotãrîrii Guvernului nr. 460 din 5 aprilie 2006 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 340/2004 privind prefectul si institutia prefectului, în fiecare judet functioneazã Colegiul Prefectural, ca organ consultativ al prefectului. La nivelul judetului Neamt, Colegiul s-a întrunit în fiecare lunã, fiind initiate analize si abordate teme diverse, de la obligatiile ce revin judetului în procesul de aderare la Uniunea Europeanã la pregãtirea pentru începerea anului scolar, pregãtirea pentru iarnã, protectia mediului si salubrizarea localitãtilor.
În cadrul Colegiului Prefectural au fost aprobate 4 hotãrîri - pentru aprobarea Regulamentului de functionare a Colegiului, privind mãsurile necesare pentru realizarea sarcinilor ce revin judetului din angajamentele asumate în domeniul protectiei mediului, în procesul de integrare europeanã, privind monitorizarea mãsurilor în sarcina autoritãtilor locale stabilite în cadrul actiunilor de control pe problematica inundatiilor si salubrizãrii localitãtilor si aprobarea Planului de mãsuri pentru supravegherea si prevenirea introducerii influentei aviare, a pestei porcine si de supraveghere a tîrgurilor de animale pe teritoriul judetului Neamt.
În cursul anului 2006, au avut loc mai multe medieri si 8 sedinte de analizã ale Comisiei de Dialog Social, cu invitati, în cadrul cãrora s-au dezbãtut teme precum efectele negative ale cresterii pretului la gaz metan asupra producãtorilor de îngrãsãminte chimice, cresterea pretului la utilitãti, analiza situatiei create de decizia unilateralã de desfacere a contractelor de muncã ale salariatilor de la SC ZONOCERAM SA, analiza unor clauze din Actul de vînzare-cumpãrare al SC MITTAL STEEL S.A si reglementarea statutului activelor sociale ale societãtii, analiza unitãtilor sanitare din judet, în vederea restructurãrii unitãtilor sanitare cu paturi, dezbaterea revendicãrilor de interes general si local legate de nivelul de trai al pensionarilor, analiza activitãtii Comisiei paritare Inspectorat Scolar - Sindicat Învãtãmînt. În cursul anului 2006, au avut loc si 4 sedinte de analizã ale Consiliului Consultativ pentru protectia Consumatorilor.
Prin Ordin al Prefectului a fost constituitã Comisia judeteanã în domeniul egalitãtii de sanse între femei si bãrbati, iar prin Ordinul Prefectului nr. 333/ 30.11.2006 a fost constituitã Comisia Judeteanã privind Incluziunea Socialã. Prin Ordinul Prefectului nr. 224/2006 a fost constituit Grupul de lucru pentru elaborarea Strategiei Judetene Antidrog 2006 - 2008 care a elaborat documentul astfel intitulat, avizat prin Ordinul Prefectului nr. 226/2006.

Exercitarea atributiilor rezultate ca urmare a aplicãrii actelor normative cu caracter reparatoriu

Activitatea de aplicare a legilor funciare a fost sustinutã în cadrul celor 13 sedinte ale Comisiei judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate privatã asupra terenurilor, un numãr de 734 proiecte de hotãrîri concretizîndu-se prin solutionarea unui numãr de 5.503 cereri.
Aplicarea Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensatii cetãtenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicãrii Tratatului dintre Romînia si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940 - la nivelul Comisiei judetene pentru aplicarea Legii nr. 9/1998 sînt în lucru 8 dosare, iar restul de dosare, respectiv 15, fie au fost solutionate la nivelul comisiei centrale, petentii primindu-si compensatiile cuvenite, fie sînt în curs de rezolvare. Aplicarea Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despãgubiri sau compensatii cetãtenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, retinute sau rãmase în Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, ca urmare a stãrii de rãzboi si a aplicãrii Tratatului de Pace între România si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947 - la Secretariatul tehnic al Comisiei judetene Neamt pentru aplicarea Legilor nr. 9/1998 si nr. 290/2003 au fost înregistrate un numãr de 246 dosare constituite în baza cererilor depuse de persoanele care s-au considerat îndreptãtite la acordarea despãgubirilor bãnesti pentru bunurile rãmase pe teritoriul Basarabiei, Bucovinei de Nord sau al Tinutului Herta. Din acest total, pînã la intrarea în vigoare a Legii nr. 171/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 290/2003 au fost solutionate un numãr de 49 de dosare.
Aplicarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 - dupã intrarea în vigoare a Legii nr. 10/2001, la Institutia Prefectului s-au înregistrat un numãr de 1.429 notificãri, 996 dintre acestea fiind redirectionate, spre competentã solutionare, cãtre alte organisme.

Elaborarea unor proiecte de hotãrîri de Guvern

ÃŽn acest an, Institutia Prefectului si Consiliului Judetean au initiat 26 de proiecte de hotãrîri de Guvern pe care le-au transmis, potrivit legii, spre analizã si sustinere Ministerului Administratiei si Internelor. ÃŽn anul 2006, activitatea financiar - contabilã s-a desfãsurat cu un buget de venituri si cheltuieli, în valoare de 3806.84 mii lei. A fost alocatã suma de 43.800 lei reprezentînd despãgubiri bãnesti veteranilor de rãzboi. La capitolul „Cheltuieli de capital“ s-au alocat 30.000 lei pentru „Autoritãti publice“ si 20.000 lei pentru „Ordine publicã si sigurantã nationalã“. Achizitiile de produse sau prestãri de servicii s-au desfãsurat cu respectarea prevederilor legale, organizîndu-se procedura de selectie de ofertã (5 cereri), negociere cu o singurã sursã (16), licitatie electronicã (44) si achizitie directã (201).

Articol afisat de 2393 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective