Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
4 milioane de kilometri pentru viatã

4 milioane de kilometri pentru viatã

• anul trecut, cadrele medicale ale Serviciului Judetean de Ambulantã au rãspuns la 41.770 de solicitãri • 15.409 dintre acestea au fost urgente majore, de grad 0 si I •

Autosanitarele din dotarea Serviciului Judetean de Ambulantã (SJA) Neamt au parcurs, în cursul anului 2006, 3.742.175 kilometri pentru a transporta la spital pacienti aflati în stare mai mult sau mai putin gravã, dar care necesitau îngrijiri medicale spitalicesti.
Statisticile întocmite aratã cã ambulantele s-au deplasat în teren si au rãspuns la 41.770 de solicitãri. 15.409 dintre cazurile la care s-au deplasat echipajele medicale ale Ambulantei Neamt si au acordat asistentã au fost urgente majore, de grad 0 si I, iar 26.487 au fost de grad II. Desi nu sînt incluse în nici una dintre cele douã categorii de urgente, cele 24.614 transporturi fãcute pentru bolnavii cu insuficientã renalã, care sînt dependenti de dializã, reprezintã unul dintre segmentele importante din activitatea Serviciului Judetean de Ambulantã Neamt.
Distantele cele mai mari au fost fost parcurse de cele patru autosanitare ultraperformante ale Serviciului Judetean de Ambulantã Neamt, dotate cu aparaturã la standarde occidentale, si altele cinci, mai putin înzestrate, care au ajuns la cele mai grave cazuri si au transportat bolnavi de la spitalele din judet la clinici universitare din întreaga tarã. Autosanitarele mai putin performante din statiile SJA au transportat bolnavii la unitãtile spitalicesti cele mai apropiate din judet.
Majoritatea nemtenilor au beneficiat de asistentã medicalã calificatã si de mãsuri de prim-ajutor pe parcursul deplasãrii, înainte de internare, fie cã au fost transportati la spitalele din judet, fie cã, din cauza stãrii grave în care se aflau, au fost transferati la clinicile universitare din Iasi, Tîrgu Mures, Cluj si Bucuresti.
Statisticile de specialitate mai aratã cã numãrul maxim de urgente - mai exact 1.349 - a fost înregistrat în luna decembrie, iar cel minim, adicã 962, în februarie.

Mai putin de jumãtate din necesarul de ambulante

Potrivit precizãrilor fãcute de doctor Letitia Damoc, directorul Ambulantei Neamt, în 2006, activitatea institutiei a fost mult mai intensã fatã de anul anterior, iar rezultatele si eficienta mult mai bune, datoritã cursurilor de perfectionare fãcute de întreg personalul. „ÃŽn ultimii ani, se observã o crestere foarte mare a numãrului de urgente de grad 0-1, precum si al solicitãrilor, în general. De aceea, am fost pusi de nenumãrate ori în situatia de a nu face fatã din punct de vedere al personalului, dar mai ales al masinilor. Din constatãrile fãcute de noi, populatia judetului este bolnavã si tot mai multe persoane cu vîrste între 30 si 50 de ani suferã de afectiuni grave a cãror cauzã este stresul. Predominã accidentele vasculare cerebrale sau sindroame coronariene. A crescut exagerat de mult numãrul agresiunilor si al accidentelor rutiere, iar cel mai adesea acestea sînt cauzate de consumul de alcool. Mai sînt destui oameni iresponsabili care apeleazã la Salvare din inconstientã, pentru cazuri minore, sau pentru cã sînt comozi si preferã sã ajungã la spital, în loc sã se adreseze medicului de familie“, a declarat doctor Letitia Damoc, director al Serviciului Judetean de Ambulantã Neamt.
Potrivit aceleiasi surse citate, conform normativelor care au intrat în vigoare de anul acesta, SJA Neamt ar trebui sã aibã circa 250 de autosanitare, iar acum are numai 116, adicã nici jumãtate din necesar. Si în privinta personalului, SJA Neamt este în mare deficit. Adicã, în loc de 700 de angajati, cît prevãd normele în vigoare, are numai 300. Angajãri nu se mai fac, din dispozitia ministerului de resort care a blocat posturile, în schimb, de cîtiva ani încoace, asistentii si medicii pleacã „pe capete“ sã munceascã în strãinãtate. Conducerea institutiei se asteaptã, în curînd, la un exod masiv al cadrelor medicale cãtre tãrile Uniunii Europene.

Articol afisat de 1892 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective