Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 23 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Director nou la „Mittal Steel“?

Director nou la „Mittal Steel“?

• un control efectuat în prezent în fabrica de tevi s-ar putea încheia cu schimbarea directorului român • auditarea este realizatã de experti occidentali si vizeazã inclusiv conditiile de muncã • informatia nu a fost confirmatã, însã nici infirmatã de oficialii concernului • tevarii sînt preocupati de propriile probleme mai mult decît de cele ale grupului de protestatari de la Galati •

Tot mai multe voci din interiorul întreprinderii producãtoare de tevi „Mittal Steel“ Roman dau aproape ca sigurã schimbarea actualului director român, Ghitã Stãnoi, în urma unui control de audit, efectuat în ultimele zile de cãtre o echipã din centrala europeanã a concernului. Desi nimeni nu doreste sã comunice oficial acest lucru, tevarii se declarã de pãrere cã modificarea structurii de conducere este inevitabilã. „Au fost multe pregãtiri pentru acest control, în fabricã. Toatã lumea s-a îngrijit ca totul sã arate cît mai bine, la sosirea olandezilor. Stim cã auditul vizeazã întreaga activitate în întreprindere, inclusiv conditiile de muncã ale oamenilor. Probabil se va verifica si eficienta muncitorilor sau a echipei de conducere. ÃŽn ceea ce ne priveste pe noi, oamenii «simpli», situatia este destul de grea, salariile sînt mici, iar conditiile de lucru ne dau serios de furcã. Au mai fost, în plus, pierdute si drepturile cîstigate în instantã, iar lumea a fost pusã sã dea banii înapoi“, a declarat Ioan C., salariat al întreprinderii „Mittal Steel“. Pe de altã parte, controlul a fost confirmat si de cãtre reprezentantii sindicalistilor, care s-au „ferit“ sã facã orice fel de comentarii. Acestia sînt preocupati, mai degrabã, de negocierile care au loc la nivelul Federatiei „Metarom“ cu patronatul. „Sãptãmîna viitoare, cel mai probabil marti si miercuri, vor avea loc o serie de discutii la o sedintã a federatiei noastre. Urmeazã ca atunci sã aflãm ce noutãti mai sînt în ceea ce priveste negocierea contractului colectiv de muncã pe ramurã“, a declarat Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber „Petrotub“. Pe de altã parte, nici reprezentantii concernului Arcelor - Mittal nu au formulat un punct de vedere referitor la posibila înlocuire la nivelul conducerii fabricii de tevi. Dorian Dumitrescu, reprezentantul patronatului în relatiile cu mass-media, a afirmat cã se va interesa cu privire la aspectul semnalat de redactorul nostru, însã, pînã la ora închiderii editiei, nu a formulat un punct de vedere oficial.
Evenimentele de la Galati nu au pãrut sã aibã un prea mare ecou la Roman, în conditiile în care Sindicatul Solidaritatea, cel care a declansat conflictul de muncã în combinatul siderurgic, nu are o prea mare reprezentativitate (circa 3-5%) în rîndurile muncitorilor. Surse din cadrul fabricii de tevi au afirmat, sub protectia anonimatului, cã scandalul declansat la malul Dunãrii ar fi rezultatul unor jocuri politice si ale unor interese de grup din zonã.
ÃŽn prezent, în „Mittal Steel“ Roman „apele“ s-au mai linistit dupã ce conducerea a decis popriri pe salariile membrilor Sindicatului Liber „Petrotub“, în contul banilor luati pentru tichetele de masã neacordate pentru orele suplimentare. Urmeazã ca banii primiti de muncitori, în contul valorii tichetelor de masã pentru orele lucrate efectiv sã fie retinuti în 12 transe lunare. Oricum, sindicalistii sînt decisi sã se adreseze instantelor superioare, din tarã si strãinãtate, fiind nemultumiti de aceastã sentintã a Curtii de Apel Bacãu. ÃŽn ceea ce priveste evenimentele de la Galati, FSS Metarom, federatie din care face parte „Sindicatul Liber“, a acceptat discutiile cu patronatul, înainte de a continua mãsurile de protest, în timp ce Sindicatul „Solidaritatea“ a decis sã intre în grevã de avertisment pe 19 martie, iar apoi în grevã generalã. Prima formatiune reprezintã circa 11.000 de persoane angajate în metalurgie, iar cealaltã mult mai putini. Sindicalistii din uzina romascanã, nemultumiti cã lefurile lor au ajuns mai mici ca în domeniul confectiilor sau al panificatiei mai au si alte „bãtãlii“ în instante, pentru acordarea sporurilor de 100% si 200% pentru orele suplimentare lucrate si pentru sistarea repaosului sãptãmînal, actiuni care se anuntã, de asemenea foarte dificile.
FOTO: Tevarii ar putea avea un nou sef

Articol afisat de 2251 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective