Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 29 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Rãmasã pe drumuri, cu dreptatea-n mînã

Rãmasã pe drumuri, cu dreptatea-n mînã

• fostul administrator al Cãminului de Bãtrîni a cîstigat litigiul de muncã împotriva legislativului local • Elena Nitã s-a rãzboit cu Centrul Social „Pietricica“, dar si cu primarul • Elena Nitã a reclamat ca nelegalã decizia prin care i s-a desfãcut contractul de muncã, în iunie 2006, la Cãminul de Bãtrîni si si-a cîstigat dreptul de reîncadrare în muncã, plus 600 de lei pentru a-si plãti avocatul • femeia rãmîne tot fãrã loc de muncã: Cãminul de Bãtrîni a fost desfiintat, iar activitatea a fost preluatã de Centrul „Pietricica“ •

Consiliul Local Piatra Neamt a pierdut în instantã bãtãlia cu o fostã angajatã a municipalitãtii si este, acum, bun de platã. Mîine, alesii locali vor fi informati cã procesul cu Elena Nitã, avînd ca obiect un litigiu de muncã, a fost pierdut si trebuie achitate pagubele - 600 de lei noi.
Elena Nitã s-a angajat la Cãminul pentru Persoane Vîrstnice (foto) pe 21 ianuarie 2005, în urma unui concurs. A lucrat la institutia aflatã în subordinea Consiliului Local pînã pe 31 mai 2006, cînd i s-a desfãcut contractul de muncã. La momentul respectiv, era în spital, pregãtindu-se de operatie, fapt atestat si de concediul medical emis pentru perioada 26-31 mai 2006. Considerînd cã i s-a fãcut o nedreptate, femeia s-a dus la judecatã. A deschis proces împotriva Cãminului de bãtrîni, Consiliului Local si primarului municipiului, cerînd anularea deciziei de desfacere a contractului de muncã. La primul termen, primarul a trimis prin fax instantei o întîmpinare prin care invoca lipsa calitãtii procesuale pasive. Cãminul de Bãtrîni, între timp devenit Centrul Social „Pietricica“, a invocat aceeasi exceptie. La fel si Consiliul Local. La sedintã au fost prezente doar Elena Nitã si avocata acesteia, care a arãtat cã, prin Hotãrîrea Consiliului Local nr. 181/18.06.2006, azilul s-a desfiintat, iar patrimoniul si personalul angajat au fost transferate la Centrul „Pietricica“. A cerut constatarea nulitãtii absolute a deciziei nr. 124 din 26 mai 2006, prin care clienta sa a rãmas fãrã loc de muncã. Argumentul a fost „neefectuarea cercetãrii prealabile disciplinare prevãzute de lege, încãlcîndu-se astfel art. 60 din Codul Muncii“. Avocata a demonstrat cu documente cã, la data emiterii deciziei, Elena Nitã era în spital pentru operatie. Mai mult, spune avocatul, „au existat conflicte între fosta conducere a Cãminului pentru Persoane Vîrstnice, directorul Valerica Gîrcineanu, emiterea deciziei avînd caracter de rãzbunare“. Elena Nitã a cerut reintegrarea în muncã la Centrul Pietricica, plata drepturilor salariale pînã la reintegrarea efectivã, efectuarea corespunzãtoare a modificãrilor în cartea de muncã, plata obligatiilor la asigurãrile sociale si, desigur, cheltuielile de judecatã. Femeia a mai spus si cã a aflat de concedierea sa în sala de judecatã, pe 22 septembrie 2006, pentru cã acasã n-a primit nimic. ÃŽn acest sens, a adus judecãtorului un rãspuns din partea Directiei Regionale Postã Bacãu, din care rezultã cã decizia de încetare a contractului de muncã a fost comunicatã de postas... altei persoane. Din gresealã.

Altã Mãrie, altã pãlãrie...

Centrul Social „Pietricica“ s-a spãlat pe mîini de acest caz pentru simplul motiv cã Elena Nitã n-a fost niciodatã angajata sa. Si pe bunã dreptate: institutia a fost înfiintatã prin hotãrîre de CL pe 30 iunie, iar Cãminul de Bãtrîni a fost desfiintat pe 8 iunie 2006. Nu a preluat nimic de la fosta institutie. Patrimoniul a fost preluat de Primãrie, iar angajatii - disponibilizati. Ulterior, tot Primãria Piatra Neamt a fost cea care s-a ocupat de angajãri la Centrul „Pietricica“, organizînd concursurile de rigoare. Asa cum a fost încropitã organigrama, nu existã nici un post vacant pe care sã se întoarcã Elena Nitã. Si nici un motiv, din moment ce n-a fost niciodatã angajata Centrului Social. Instanta a constatat cã asa stau lucrurile si, deci, nu se poate vorbi de succesiune în drepturi între Cãminul de Bãtrîni si Centrul Social.
Nici în sarcina primarului municipiului nu a putut fi retinutã obligatia de a-i rãspunde Elenei Nitã la solicitãri, pentru cã acesta a fost împuternicit de Consiliul Local sã înfiinteze Centrul „Pietricica“, sã preia patrimoniul fostului azil de bãtrîni si sã organizeze concursuri de angajare.

Vinovat: Consiliul Local

Legislativul pietrean, în calitate de for tutelar al institutiei la care a lucrat Elena Nitã, a fost gãsit vinovat si pus sã plãteascã. Judecãtorii au hotãrît cã decizia de încetare a contractului de muncã al Elenei Nitã trebuie sã fie anulatã, femeia trebuie sã fie reîncadratã în muncã pe postul avut înterior, iar CL Piatra Neamt trebuie sã îi achite drepturile salariale rãmase restante de pe 26 mai, pînã cînd s-a desfiintat Cãminul de Bãtrîni, plus onorariul avocatului. Angajarea ei la Centrul „Pietricica“ a fost consideratã neîntemeiatã pentru cã nu a participat la nici un concurs organizat, iar angajãrile s-au fãcut pe bazã de contracte individuale de muncã, nu prin preluarea personalului de la fostul azil. Prin urmare, „în numele legii“, Tribunalul Neamt - Sectia civilã a hotãrît sã îi lase în pace pe intimatii primarul municipiului si Centrul Social „Pietricica“ si sã respingã actiunea Elenei Nitã, împotriva acestora. A admis, însã, în parte actiunea împotriva CL Piatra Neamt: anularea deciziei de încetare a contractului de muncã, reîncadrarea pe post si plata a 600 de lei cheltuieli de judecatã. Elena Nitã rãmîne, însã, tot fãrã loc de muncã pentru cã aceeasi instantã, prin aceeasi hotãrîre, constatã încetarea raportului de muncã între ea si Cãminul de Bãtrîni începînd cu 30 iunie 2006. Cererea Elenei Nitã de reîncadrare la Centrul „Pietricica“ a fost respinsã. Sentinta a fost pronuntatã pe 12 ianuarie 2007, fiind definitivã si executorie. Municipalitatea pietreanã ar fi putut face recurs în termen de zece zile, dar nu s-a întîmplat asa, pentru cã, într-adevãr, decizia de concediere a Elenei Nitã a fost emisã pe lîngã lege de fosta directoare a Cãminului de Bãtrîni, Valerica Gîrcineanu.
ÃŽn fapt, de la aceasta a plecat toatã tevatura. Un control efectuat la Cãminul pentru Persoane Vîrstnice a scos la ivealã multe nereguli comise de Valerica Gîrcineanu: bãtrîni care locuiau acolo, desi aveau unde sã stea, persoane cu handicap care ar fi trebuit internate în centre speciale, vreo 20 de persoane care nici mãcar nu erau din Piatra Neamt, evaluãri sociale periodice lipsã. Plus erorile din lista de bucate si din casa de bani: în cãmarã au fost gãsite stocuri de cafea ness, alune, nuga, fulgi de cartofi, pastã de mici, burtã de vitã si brînzã burduf. Auditul financiar a arãtat cã din 850,35 milioane de lei, doar 624 de milioane au fost cheltuite justificat, restul fiind decontãri fãrã chitante, cadouri, dulciuri, sucuri, pahare, farfurii, cosmetice si aranjamente florale. Valericãi Gîrcineanu i s-a mai reprosat si cã a plãtit cu 50 de milioane mai mult pentru o centralã termicã, plus încãlcarea procedurii de achizitie publicã - a cumpãrat pîine si mobilã de peste 2.000 de euro, fãrã TVA. Ca urmare a acestor nereguli, consilierii locali au desfiintat Cãminul pentru Persoane Vîrstnice, începînd cu 30 iunie 2006, odatã cu Cantina de Ajutor Social. Activitatea celor douã unitãti a fost datã Centrului Social „Pietricica“, înfiintat pe 1 iulie. Valerica Gîrcineanu a fost cercetatã pentru abuz în serviciu, politistii de la Investigarea Fraudelor stabilind, prin august 2006, cã fostul director al azilului de bãtrîni a bãgat în buzunar vreo douã sute de milioane de lei.

Articol afisat de 1875 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective