Actiunea „MOV“ în piete si magazine
• reprezentantii OJPC Neamt sfãtuiesc populatia sã cumpere produse alimentare specifice Pastelui numai din locuri autorizate Furia cumpãrãturilor specifice Pastelui si aglomeratia specificã din magazinele si pietele nemtene a generat si înãsprirea controalelor efectuate de Directia Sanitar Veterinarã, Inspectia Sanitarã si Protectia Consumatorilor (OJPC), asa numita actiune „MOV“ - (miel, ouã, vopsea). Se verificã dacã produsele pascale sînt vîndute în locuri autorizate, dacã prezintã caracteristicile organoleptice specifice, dacã se încadreazã în data durabilitãtii minime sau dupã caz, în data limitã de consum stabilitã de producãtor. De asemenea este verificatã respectarea temperaturilor optime de pãstrare si expunere a produselor în vederea comercializãrii. La produsele preambalate se verificã integritatea, etanseitatea si salubritatea ambalajelor, încadrarea în cantitatea sau volumul net declarat de producãtor, modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare si caracterizare a produselor existente la comercializare, afisarea pretului în mod vizibil si într-o formã clarã.
Pentru a veni în sprijinul populatiei, inspectorii OJPC Neamt recomandã consumatorilor atentie sporitã la achizitionarea acestora si sã fie cumpãrate numai din locuri autorizate.
ÃŽn ceea ce priveste carnea de miel se recomandã achizitionarea numai din mãcelãrii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piete. Carnea trebuie sã prezinte stampila sanitar-veterinarã, sã fie elasticã si sã nu prezinte suprafatã lipicioasã si urît mirositoare. Odatã cumpãratã ea trebuie transportatã în conditii igienice si trebuie depozitatã la temperaturi de refrigerare, respectiv, 0 – 4 grade Celsius.
Atentie sporitã trebuie avutã si la peste sau produsele derivate. În ceea ce priveste ouãle, nu trebuie cumpãrate cele cu coajã crãpatã, spartã sau murdarã si în mod obligatoriu trebuie verificatã data durabilitãtii minimale care trebuie sã fie înscrisã pe fiecare dintre acestea. Indiferent pentru ce sînt utilizate, ouãle nu trebuie sã aibã albusul tulbure si nici amestecat cu gãlbenusul. La vopsirea ouãlor este indicat sã se utilizeze coloranti care se gãsesc în lista celor admisi de normele în vigoare si care se încadreazã în termenul de valabilitate corespunzãtor. Este foarte important de retinut cã utilizarea altor tipuri de vopsele - cea tipograficã sau cea pentru textile - poate prezenta pericol pentru sãnãtate. Inspectorii OJPC Neamt îi sfãtuiesc pe cumpãrãtori sã cumpere vinul de la surse autorizate si sã nu se lase ademeniti de vînzãtorii din piete care vînd bãuturi în PET-uri refolosite.
|