Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 30 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sãnãtatea „gratuitã“, din ce în ce mai redusã

• pachetul minim de servicii medicale de care pot beneficia asiguratii se va diminua începînd de la 1 iunie • multe dintre investigatiile medicale vor fi accesibile doar plãtitorilor de asigurãri private de sãnãtate •


Nemtenii plãtitori de asigurãri sociale de sãnãtate vor beneficia de un numãr mai mic servicii medicale incluse în pachetul minim, începînd de anul acesta.
Prin hotãrîre de guvern pachetul minim de servicii medicale pentru asigurati va fi schimbat, de la 1 iunie.
Din cauza insuficientei fondurilor, acesta va cuprinde mult mai putine servicii medicale, o bunã parte dintre acestea urmînd a fi preluate de asigurãrile private.
La noul pachet lucreazã comisiile de specialitate din cadrul Ministerul Sãnãtãtii Publice. Varianta diminuãrii numãrului de servicii medicale la care sã aibã acces populatia care plãteste asigurãri sociale de sãnãtate a fost avansatã încã de prin 2005, dar nu a fost pusã în operã. Recent, presedintele Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate, Vasile Ciurchea, a reiterat aceastã idee si a precizat cã subtierea pachetului de bazã de servicii medicale va fi aplicatã din iunie. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre acesta, nu va mai fi un pachet negativ, în care sã se enumere serviciile medicale care nu intrã, ci unul în care vor fi specificate serviciile de care pot beneficia pacientii din sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate. Dupã ce va fi finalizatã o analizã completã în acest sens, se va sti exact de cîte servicii medicale poate beneficia un asigurat pe baza asigurãrilor sociale pe care le plãteste. Cert este cã tomografia computerizatã si rezonanta magneticã, nuclearã sau analizele hematologice foarte complexe si costisitoare nu vor mai fi metode de investigare efectuate obligatoriu. Potrivit aceleiasi surse, va exista si o dezbatere publicã pe proiectul de hotãrîre de guvern, în urma cãreia se va modifica contractul-cadru.
Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a readus în discutie sistemul de co-platã, care se doreste a deveni functional în scurt timp. Acesta este prevãzut si în Legea 95/2006, referitoare la reorganizarea sistemului de sãnãtate si în contractul-cadru pe 2007, dar nu se aplicã în prezent. Odatã cu aplicarea acestuia, vor deveni viabile asigurãrile private de sãnãtate.
Acesta a mai amintit cã sectiile nerentabile din spitale vor fi închise. În acest sens urmeazã a fi evaluat fiecare spital, iar managerii sînt cei de la care se asteaptã propuneri de desfiintare a sectiilor care consumã mult mai mult decît produc. Noua politicã sanitarã prevede ca sectiile care aduc profit sã fie extinse. Presedintele CNAS s-a mai arãtat nemultumit de faptul cã la nivel de tarã ponderea internãrilor de lungã duratã este de 78%, desi mai mult de jumãtate din cazuri ar putea fi tratate în ambulator.
„Sãnãtatea costã foarte mult si în toate tãrile civilizate din lume serviciile medicale acordate sînt diferentiate în functie de asigurãrile de sãnãtate pe care le plãteste persoana. Asigurãrile sociale de sãnãtate pot garanta un numãr mai mic de servicii medicale, care creste pe mãsura sumelor pe care le plãteste persoana la asigurãrile private. Aderarea României la Uniunea Europeanã impune anumite reguli si standarde si în ceea ce priveste, accesul la servicii medicale, prevenirea si trataraea bolilor“, a declarat doctorul Staelian Ghitã, managerul Spitalului de Urgentã Neamt.

Articol afisat de 1487 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective