Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ROSI DE BOLI

ROSI DE BOLI

• peste 300.000 de cazuri de îmbolnãvire au fost înregistrate în judet anul trecut • raportînd acest numãr la populatia Neamtului, rezultã cã aproape 70% din cei care au mai rãmas în judet au fost luati în evidentã cu diverse boli • stresul, sãrãcia, consumul de alcool si alimentatia necorespunzãtoare determinã aparitia bolilor •


Starea de sãnãtate a nemtenilor este din ce în ce mai precarã. Statisticile medicale întocmite de cadrele medicale ale Autoritãtii de Sãnãtate Publicã Neamt, pe baza datelor raportate de cãtre medicii de familie, aratã cã, în cursul anului 2006, au fost înregistrate în judet 302.474 îmbolnãviri. Cum populatia efectivã a judetului este de aproximativ 450.000 de locuitori (se estimeazã cã 100.000 de persoane au plecat la muncã în strãinãtate) rezultã cã, în cursul anului trecut, 66% dintre nemteni s-au îmbolnãvit si au necesitat consultatii medicale si tratamente efectuate acasã si la spital.
Boala care a dus cele mai multe persoane la medic anul trecut, 129.282 de cazuri, au afectat aparatul respirator. Nemtenii care au avut astfel de probleme de sãnãtate au fost copii cu vîrste cuprinse între 1 si 14 ani, respectiv tineri si adulti cu vîrste între 15 si 64 de ani. 27.350 locuitori din judet au necesitat consult si tratament de specialitate din cauza afectiunilor la nivelul sistemului osos, muscular si al tesutului conjunctiv (de sustinere si protectie care face legãtura între organe sau cu celelalte tesuturi). 25.457 nemteni au fost diagnosticati cu boli ale aparatului digestiv. Bolile aparatului genito-urinar au afectat 22.549 nemteni, iar cele ale aparatului circulator au dat de furcã la 17.438 de persoane care au necesitat tratamente de specialitate efectuate chiar sub supraveghere medicalã intraspitaliceascã. 15.462 locuitori ai judetului au fost diagnosticati si tratati pentru afectiuni de piele si tesut subcutanat, iar 12.616 nemteni au avut de suferit din cauza bolilor infectioase si parazitare. Bolile ochiului si anexelor sale au fãcut, anul trecut, 10.003 victime printre nemteni, iar bolile endocrine, de nutritie si metabolism au afectat 7.416 persoane. Accidentele, leziunile traumatice si otrãvirile au fãcut, anul trecut, în Neamt 10.395 de victime, iar 2.648 de nemtence au avut complicatii ale nasterii si lehuziei. Alte afectiuni care au creat pentru prima datã probleme de sãnãtate nemtenilor în 2006 au fost acelea ale urechii si apofizei, bolile de sînge, tulburãrile imunitare, bolile sistemului nervos, tulburãrile mintale si de comportament. Cît priveste situatia bolilor cronice în rîndul populatiei judetului, statisticile aratã cã 4.810 nemteni au fost diagnosticati, anul trecut, cu hipertensiune arterialã, 1.829 au fost luati în evidentã cu cardiopatie ischemicã, 1.597 au aflat cã au diabet zaharat, iar 1.253 au fost diagnosticati cu ulcer gastric si duodenal.
„Starea de sãnãtate a populatiei judetului s-a deteriorat foarte mult în ultimii ani, iar numãrul bolnavilor cu diverse afectiuni grave creste de la an la an. ÃŽngrijorãtor este faptul cã foarte multe persoane tinere, cu vîrste cuprinse între 30 si 40 de ani, descoperã cã suferã de boli cardiovasculare si neurologice foarte grave. Cred cã explozia acestor afectiuni la oameni atît de tineri este cauzatã, în primul rînd, de stres. Sãrãcia, consumul excesiv de alcool, neglijarea tratamentului prescris si lipsa unui regim alimentar adecvat determinã cresterea masivã a numãrului de afectiuni hepatice, pulmonare si de metabolism. De cîtiva ani încoace, se observã cã numãrul urgentelor si al transporturilor medicalizate au crescut extraordinar de mult“, a declarat doctor Letitia Damoc, directorul Serviciului Judetean de Ambulantã Neamt.

Articol afisat de 1854 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective