Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 3 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Guvernul liberal din sãptãmîna patimilor

• a fost fãcutã publicã lista noilor ministri • dupã declaratiile principalilor lideri politici, se pare cã noul Guvern va trece de testul Parlamentului • „PD considerã ilegal, ilegitim si imoral noul Guvern“, afirmã seful democratilor nemteni, deputatul Marius Rogin • despre soarta PD-istilor cu functii, acesta spune cã... se va respecta legislatia europeanã în vigoare •

Democratii au reactionat dur dupã ce au fost dati afarã de la guvernare de Cãlin Popescu Tãriceanu, iar astãzi a fost fãcutã publicã lista noilor ministri. PD a anuntat, prin vocea presedintelui Emil Boc, cã va solicita instantei sã constate încetarea protocolului Aliantei Dreptate si Adevãr. Cu acest prilej, s-au lansat atacuri virulente la adresa premierului si a PNL, de la toate nivelurile democrate. Marius Rogin, presedintele PD Neamt si, totodatã, secretar executiv al PD la nivel central, spune cã Tãriceanu si liberalii nu si-au înselat doar partenerii de aliantã, ci si electoratul. „Partidul Democrat nu întelege atitudinea premierului. Cãlin Popescu Tãriceanu nu poate spune cã este reprezentantul Aliantei DA si, în acelasi timp, sã dea afarã de la guvernare Partidul Democrat. Domnul Cãlin Popescu Tãriceanu fie e premierul Aliantei DA, fie nu e premier. Sub nici o formã nu poate fi premierul Partidului National Liberal, asa cum am vãzut cã s-a proclamat cînd si-a asumat rãspunderea pentru guvernul nou format“, a declarat deputatul Marius Rogin. Democratii au ajuns sã se întrebe retoric, pentru cã liberalii nu le vor rãspunde, cu ce drept a fãcut asta Tãriceanu, fãrã sã se consulte în Aliantã. Pe de altã parte, este cea mai majorã decizie luatã fãrã consultãri ADA, însã nu este nicidecum singularã. „PNL, mai exact, premierul Tãriceanu, a înselat electoratul, mizînd foarte mult pe sustinerea adversarului politic al PD, care este PSD. Partidul Democrat considerã ilegal, ilegitim si imoral noul Guvern, deoarece este rezultatul unei restructurãri fãcute de un premier nelegitim“, mai spune Marius Rogin. Tocmai de aceea democratii vor face uz de demisiile în alb cerute membrilor cu functii importante în aparatul central: „Partidul Democrat nu doreste sã guverneze cu orice pret si nu îsi va trãda electoratul“. Ceea ce aduce în discutie posturile PD din teritoriu. La Neamt, democratii detin 14 functii de director sau director adjunct în 12 institutii, printre care Garda de Mediu, Directia Sanitar-Veterinarã, Inspectoratul Scolar, OPC, Spitalul Judetean, ARR si RAR. Cîti din ei vor mai ocupa aceste functii dupã trecerea PD în Opozitie? Greu de calculat, dupã cum recunoaste seful democratilor nemteni. „La nivelul judetelor, inclusiv în Neamt, si al prefecturilor va functiona legislatia europeanã în vigoare. ÃŽsi vor pierde sprijinul politic si, deci, posturile cei care le-au obtinut prin numire politicã. Directorii si functionarii publici care au sustinut un examen pentru ocuparea functiei vor rãmîne, normal, conform legislatiei europene, pe posturile respective, atîta timp cît vor functiona legal. ÃŽn momentul în care vor face o gresealã si vor încãlca legea, vor pleca“, a mai spus deputatul Marius Rogin.

„Guvernul PD este dãunãtor tãrii“

Cãlin Popescu Tãriceanu i-a anuntat oficial pe democrati, ieri dimineatã, cã nu fac parte din guvernul restructurat, dupã ce duminicã anuntase componenta PNL-UDMR a noului executiv. Guvernul restructurat urmeazã sã fie trecut prin furcile Parlamentului sãptãmîna aceasta, dar deja sustinãtorii se stiu. PC si PRM au anuntat, initial, cã nu-l vor vota pentru cã UDMR a primit mai mult decît avea înainte, dar apoi s-au rãzgîndit si au pus conditii. PSD a decis, ieri, sã sprijine investirea noului Guvern în Parlament, dar nu se va asocia cu nici o formatiune politicã. Presedintele PSD Neamt, Ioan Munteanu, a declarat cã... au ales rãul cel mai mic. „PSD va vota si este o reactie normalã. Guvernul PD este dãunãtor tãrii, iar spectacolul politic la care asistãm, de doi ani încoace, întãreste ceea ce spun. Dar sã fie foarte clar: noi nu votãm Guvernul. Nu sustinem Guvernul. Votãm doar restructurarea Guvernului. ÃŽn nici un caz nu sustinem programul de guvernare al PNL. PSD nu va avea niciodatã aliante cu partidele de dreapta. A fost greu sã luãm o decizie cu privire la votul pentru Guvern, dar a trebuit sã alegem rãul cel mai mic. Dacã PNL nu va respecta ce am stabilit - sã nu mai facã abuzuri, sã nu ne mai fugãreascã membrii în teritoriu, sã respecte legea si sã o aplice în mod egal pentru toatã lumea - riscã oricînd o motiune de cenzurã si acest Guvern va pica“, a declarat Ioan Munteanu.
Pînã una-alta, liberalii si-au fãcut guvern: Adrian Cioroianu - ministrul afacerilor externe, Varujan Vosganian - ministrul economiei si finantelor, Tudor Chiuariu - ministrul justitiei, Cristian David - ministrul internelor si reformei administrative, Teodor Melescanu - ministrul apãrãrii, Ludovic Orban - ministrul transporturilor, Cristian Adomnitei - ministrul educatiei, cercetãrii si tineretului, Paul Pãcuraru - ministrul muncii, familiei si egalitãtii de sanse, Ovidiu Silaghi - ministrul pentru întreprinderi mici si mijlocii, comert, turism si profesii liberale, Decebal Traian Remes - ministrul agriculturii si dezvoltãrii rurale, Eugen Nicolãescu - ministrul sãnãtãtii, Laszlo Borbely - ministrul dezvoltãrii, lucrãrilor publice si locuintelor, Attila Korodi - ministrul mediului si dezvoltãrii durabile, Adrian Iorgulescu - ministrul culturii si cultelor, Zsolt Nagy - ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei.

Articol afisat de 1493 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective