Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Vulpile, spaima localnicilor de pe Valea Muntelui

• douã focare de rabie au fost semnalate recent în localitãtile Farcasa si Borca • în ambele cazuri, sursele de aparitie a bolii au fost vulpile •

Reprezentantii Departamentului Medicinã Preventivã Neamt si cei ai Directiei Sanitar- Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Neamt sînt în alertã din cauza unui potential focar de rabie semnalat în Farcasa. Alarmarea a fost generatã de un sãtean din respectiva localitate care s-a prezentat, ieri, la sectia Contagioase a Spitalului Judetean de Urgentã Neamt si a solicitat efectuarea tratamentului antirabic. Conform declaratiilor lui Viorel I., sãteanul cu pricina, recent, acesta s-a trezit în curte cu o vulpe care, probabil, ruptã de foame, a venit sã dea iama printre gãini. Numai cã, spre nenorocul ei, a fost încoltitã de cîinele gospodarului, care a omorît-o. Tentat de blana frumoasã pe care o avea, sãteanul a dus vulpea la un vecin pe care l-a rugat sã o împãieze. Mihai T. a jupuit sãlbãticiunea, a golit-o de organe si a împãiat-o. Despre toate acestea a aflat medicul veterinar Dorel Apalaghitei din circumscriptia sanitar-veterinarã din zonã, primarul comunei Farcasa, care a luat legãtura cu cei doi gospodari si a fãcut ancheta epidemiologicã. „Am mers acasã la cele douã familii si m-am interesat despre acel episod. Cei doi bãrbati m-au asigurat cã nu au manevrat vulpea cu mîinile goale, dar cã, neavînd la îndemînã mãnusi, au utilizat niste pungi. M-am uitat atent la mîinile lor, nu prezentau nici o leziune. Pentru cã vulpea este unul dintre animalele care poartã virusul rabiei, l-am convins pe gospodarul care s-a trezit cu ea în curte, sã omoare cîinele si sã îi dea foc. A fost, de asemenea, arsã si blana vulpii. Cel care se ocupã cu împãiatul animalelor a luat toate mãsurile de precautie, astfel încît sã nu aibã probleme. Cu toate acestea, eu i-am sfãtuit sã meargã la spital la Piatra Neamt si sã facã tratamentul profilactic al rabiei. Stiu cã astãzi (ieri, 4 aprilie - n.r.) a mers la spital unul dintre ei si sînt sigur cã si celãlalt va merge, întelegînd cã este vorba despre siguranta sãnãtãtii lui. Au fost luate toate mãsurile necesare de lichidare a focarului, asa încît sper sã nu fie probleme“, a declarat primarul Dorel Apalaghitei.
Medicul veterinar Constantin Lipan, directorul DSVSA Neamt, care a aflat de la reporterul Monitorului de Neamt despre focarul de rabie de la Farcasa, a precizat cã din moment ce medicul veterinar concesionar al zonei a luat mãsurile care se impun pentru lichidarea focarului de rabie, nu mai este cazul sã intervinã si respectiva institutie.
Un alt focar de turbare a fost lichidat, recent, în satul Sabasa din comuna Borca. Paznicii de vînãtoare ai fondului cinegetic din respectiva localitate au gãsit în pãdure cadavrele a douã vulpi. Acestea erau îngropate în pãmînt, la micã adîncime, si au fost de fapt dibuite de cîinii paznicilor de vînãtoare. Constienti de riscul de turbare pe care îl prezintã animalele sãlbatice si, cu precãdere, vulpile, paznicii au scos cadavrele animalelor din pãmînt, le-au pus în pungi si, prin intermediul medicului veterinar din circumscritia sanitar-veterinarã din zonã, le-au trimis la laboratorul DSVSA Neamt, în vederea efectuãrii analizelor de specialitate.
Rezultatele analizelor de laborator au relevat cã, asa dupã cum s-a presupus, vulpile erau turbate.
Cu toate cã au manevrat cu foarte mare prudentã cadavrele respective, paznicii au fost trimisi la spital, în vederea efectuãrii profilaxiei împotriva rabiei, asa încît focarul a fost considerat închis si fãrã probleme.
Rabia sau turbarea este o boalã infectioasã acutã produsã de virusul rabic. Aceasta se caracterizeazã prin grave tulburãri ale sistemului nervos central si evolueazã spre paralizie sau deces. Transmiterea virusului se face prin muscãtura sau zgîrietura produsã de animale bolnave. Cele mai grave sînt muscãturile localizate în regiunea gîtului si capului, deoarece virusul ajunge mult mai repede la creier. Prezenta virusului rabic este frecventã la animale domestice (cîini, pisici, vite, porci, cai) si la animale sãlbatice (vulpi, lupi, sobolani, lilieci). Perioada de incubatie a bolii este în medie de 1-3 luni, iar debutul acesteia poate dura între douã si patru zile. Boala se manifestã prin dureri, amorteli si mîncãrime a locului unde s-a produs muscãtura, dureri de cap, ameteli, insomnie, lipsa poftei de mîncare, greturi, vãrsãturi, modificãri de caracter. În caz de neprezentare la medic pentru tratament, boala poate duce la deces.

Articol afisat de 1850 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective