Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Lectii britanice de potcovãrie si selãrie

Lectii britanice de potcovãrie si selãrie

• cursurile sînt organizate de Liga Internationalã pentru Protectia Cailor, din Marea Britanie, care alocã anual 1 milion de lire sterline • acestea dureazã 9 sãptãmîni, iar la final cursantii primesc gratuit cîte o trusã de unelte cu care sã îsi practice meseria •

Depozitul de armãsari de la Dumbrava (Timisesti) gãzduieste, în premierã pentru zona Moldovei, un curs pentru selari si potcovari. Acesta este organizat de cãtre Liga Internationalã pentru Protectia Cailor, din Marea Britanie, cu sediul în Norfolk (Anglia), sustinerea financiarã, oferitã tot de partea strãinã, ajungînd la 1 milion de lire sterline pe an. Durata de derulare a proiectului, în România, este de 5 ani. Primul curs de acest gen a fost organizat anul trecut, la Tîrgu Mures. În paralel, în cele 4 centre universitare în care existã facultãti de medicinã veterinarã - Iasi, Bucuresti, Timisoara si Cluj - au avut loc simpozioane pe tema asigurãrii bunãstãrii cailor, la care au participat peste 850 de medici veterinari practicieni, specialisti în legislatie si studenti.
Deschiderea oficialã a cursului pentru selari si potcovari a avut loc ieri, cu prezenta specialistilor britanici, a coordonatorilor pentru România a acestui program, reprezentantilor Directiei Silvice, ca si a cursantilor. ÃŽn afarã de proiectii si explicatii legate de importanta acestor meserii, au fost organizate si demonstratii practice în atelierele dotate cu tot ceea ce este necesar de cãtre partea strãinã. „Primul curs a fost organizat, anul trecut, la Tîrgu Mures, iar la preselectia pe care am organizat-o, pentru 20 de locuri - 10 de potcovari si 10 de selari - au participat 50 de candidati. Pentru acest an, ne-am orientat spre zona Moldovei. Preselectia a fost organizatã la Iasi, la Baza Hipicã. Am avut neplãcuta surprizã sã constatãm cã, din Moldova, a venit un singur candidat, restul fiind din Transilvania. Am avut o oarecare retinere în a-i accepta, pentru cã am fi dorit sã dãm o sansã Moldovei. Avem 6 persoane care vor urma cursul de potcovãrie, iar 3 - pentru selãrie. Ar mai fi douã locuri disponibile pentru potcovari. Sincer, am rãmas dezamãgiti de dezinteresul manifestat de oamenii din aceastã zonã, însã usile noastre rãmîn deschise pentru doritori“, a declarat dr. veterinar Cristian Molnar, coordonatorul programului în România.

Potcovãria, inexistentã în nomenclatorul de meserii din România

Liga Internationalã pentru Protectia Cailor desfãsoarã asemenea proiecte în întreaga lume, din fonduri strînse de donatii. În Marea Britanie, detine 4 ferme în care activitatea este orientatã preponderent spre reabilitarea cailor abuzati si neglijati. Proiecte similare celui din România (a doua tarã europeanã în care si-a fãcut prezenta, dupã Ucraina) s-au derulat în El Salvador, Gambia, Lesoto, Africa de Sud, Etiopia, Maroc, Fiji, Iran, Mexic si Guatemala.
Cursul început la Depozitul de Armãsari de la Dumbrava se va derula pe o perioadã de 9 sãptãmîni, în patru module: între 2 si 20 aprilie, 25 iunie-6 iulie, 20-31 august si 24 septembrie-5 octombrie. Participantii vor sustine, la final, teste teoretice si practice, urmînd sã primeascã diplome, dorindu-se gãsirea unei modalitãti de a fi recunoscute la nivel national. Fiecare cursant primeste, în regim de închiriere, cîte un set de scule, pînã la încheierea cursului, prin examen. Pentru a putea practica activitãtile pentru care se pregãtesc, uneltele le sînt încredintate, apoi, gratuit. „Din pãcate, în România, potcovãria nu existã în nomenclatorul de meserii. De aceea, vom face demersuri în acest sens. De asemenea, dorim ca diplomele sã fie recunoscute de Ministerul Agriculturii, ori de cel al ÃŽnvãtãmîntului“, a subliniat dr. Molnar. Din pãcate, diplomele nu sînt valabile în Marea Britanie, chiar dacã pregãtirea este fãcutã cu specialisti din regat. Iar asta pentru cã sistemul este diferit: cei care se formeazã, spre exemplu, în meseria de potcovar fac 4 ani de ucenicie pe lîngã meseriasi autorizati.
Pentru România, însã, asemenea cursuri sînt foarte utile, experienta britanicilor în domeniu fiind una cu adevãrat notabilã.

Articol afisat de 2215 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M,N,)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective