Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Actorii spun „NU“ teatrului de proiecte

Actorii spun „NU“ teatrului de proiecte

• „din punct de vedere al sindicatului, aceastã idee nu e strãlucitã, nu e bunã, nu e nici mãcar idee“, a declarat actorul Victor Giurãscu • în perioada urmãtoare, va avea loc o sedintã de sindicat si problema va fi dezbãtutã în amãnunt • conducerea CJ este de acord cu varianta Timus, de a reorganiza Teatrul Tineretului din Piatra Neamt •

Intentia actorului Liviu Timus, directorul Teatrului Tineretului din Piatra Neamt, de a reorganiza aceastã institutie, transformînd-o dintr-un teatru de repertoriu într-unul de proiecte, a stîrnit nemultumiri în rîndul angajatilor, creîndu-se printre ei o atmosferã pesimistã. Principala mãsurã care s-ar pune în practicã, în cazul în care s-ar materializa aceastã intentie, va avea legãturã cu actorii. Circa trei sferturi dintre ei ar urma sã rãmînã fãrã contracte de muncã. „Din punct de vedere al sindicatului, aceastã idee nu e strãlucitã, nu e bunã, nu e nici mãcar idee. S-a mai încercat sã se facã asa ceva si afarã, si n-a mers. Noi nu sîntem într-o perioadã de tranzitie, ci sîntem într-o jale amarã. Dorinta reorganizãrii teatrului este o bãtaie de joc pentru oamenii din aceastã institutie. Eu sînt la Teatrul Tineretului de zece ani, altii sînt de paisprezece... Oamenii nu pot fi dati afarã pentru cã asa vrea cineva. Actorii au contract pe perioadã nedeterminatã si ca sã închizi teatrul pentru 24 de ore, sã organizezi concurs pentru a avea actori cu contracte pe perioadã determinatã, nu-i corect. De ce sã fim noi primii din România care încearcã aceastã variantã de reorganizare? Actorului cu contract pe perioadã determinatã nu-i garanteazã nimeni o remuneratie atît de bunã, încît, dupã un rol la un teatru de proiecte, sã trãiascã decent timp de un an. ÃŽn Anglia, de exemplu, asa stau lucrurile“, a declarat actorul Victor Giurãscu.
În Teatru Tineretului din Piatra Neamt îsi desfãsoarã activitatea 23 de actori - 19 cu state de platã vechi, cãrora li s-au mai alãturat cinci actrite tinere, dintre care una a plecat. Pe lîngã actori, mai sînt angajati la atelierele de productie, croitorie, tîmplãrie, decoruri etc, ajungîndu-se la circa 78 de salariati.

„Toti cei de aici vrem sã muncim“

„Reorganizarea teatrului înseamnã bãtaie de joc fatã de niste oameni care au familie, copii, care au muncit pentru aceastã institutie. A spus directorul Timus cã «nu mai existã emulatie în TT», ceea ce este total fals. Toti cei de aici vrem sã muncim. A venit sã ne conducã cineva care zece ani a fost desprins de Teatrul Tineretului si acum vrea sã punã în practicã reorganizarea. Cînd auzi ce planuri existã, nu poti sã te gîndesti decît cã se urmãreste o afacere. Dacã reprezentantii Consiliului Judetean Neamt îl sustin pe Liviu Timus, ei nu stiu exact ce se urmãreste. Actorul, în teatrul de proiecte, nu va cîstiga nimic. «Aceastã institutie nu este una de binefacere» a spus directorul TT. Dar de ce nu se reorganizeazã Teatrul Bulandra, Teatrul Mic, Teatrul Foarte Mic, de ce tocmai la Piatra Neamt se încearcã acest proiect? Este relativã afirmatia «Nu se stie cine va rãmîne», pentru cã nu este normal ca o echipã formatã din autoritãti judetene sã vinã sã evalueze actorii. Eu nu mã bag în politicã, în contabilitate, de ce ar veni cineva strãin de meserie sã mã aprecieze sau nu pe mine? A mai spus Liviu Timus cã îl obligã sã facã restructurãri Consiliul Judetean. Dar teatrul functioneazã în Piatra Neamt de peste 40 de ani, are sub 80 de angajati si nu cred cã pe noi se fac marile cheltuieli. Se reduce numãrul de actori, dar se înfiinteazã posturi de genul asistent manager, se tin trei contabile la 80 de oameni. Sînt tinuti oameni cu o jumãtate de normã în plus si s-ar putea face acolo restructurãri, nu la actori, care sîntem cîti sîntem. Nici un actor nu este de acord cu transformarea TT. Fiecare dintre noi sperã cã va rãmîne în continuare, cã se va numãra printre cei cîtiva care vor fi selectati. Dar e posibil sã nu rãmînã nici unul dintre noi, actualii. Contractul pe perioadã determinatã e o chestiune pe care o fãcea si Dan Borcea, fost director al TT, pe vremea cînd era în functie. Tinea oameni cu contract pe perioadã determinatã si îi manipula cum voia el, pentru cã îi avea la mînã. ÃŽn momentul de fatã, nimeni n-are nici un fel de feeling, sã vadã ce s-ar putea întîmpla la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt în viitor, dacã se va face transformarea. Oamenii din conducere uitã cine sînt si cine sînt cei care i-au pus acolo“, a mai spus actorul Victor Giurãscu.

„O veste asa de tristã a fost datã tocmai în Vinerea Mare“

La fel de nemultumit de intentia directorului Timus de a modifica TT din Piatra Neamt este si actorul Florin Mircea, liderul de sindicat din cadrul institutiei. „Din pãcate, dupã aflarea acestei vesti, atmosfera în teatru este una pesimistã. Si culmea, o veste asa de tristã a fost datã tocmai în Vinerea Mare. Vom avea o sedintã de sindicat în perioada urmãtoare si vom discuta toti membrii despre aceastã problemã, dupã care vom vedea ce putem face“, a declarat actorul Florin Mircea.
Vlad Marcoci, presedinte al Consiliului Judetean, sustine cã varianta prezentatã de actorul Liviu Timus este bunã. „Noi am stat de vorbã despre acest lucru dupã ce Liviu Timus a dat concursul pentru postul de director al TT. Cert este cã trebuie luate mãsuri ferme pentru revigorarea teatrului si eu îl sustin cu toatã fermitatea. Cît despre fondurile alocate acestei institutii, noi nu le vom diminua“, a spus Vlad Marcoci.

Directorul TT Piatra Neamt, Liviu Timus, a declarat într-un interviu acordat cotidianului Monitorul de Neamt cã intentioneazã sã schimbe institutia pe care o conduce, dintr-un teatru de repertoriu într-unul de proiecte. În opinia sa, datoritã schimbãrii, fondurile ar putea veni din mai multe directii, nu doar de la judet si municipiu. De asemenea, se urmãreste o externalizare a unor servicii care nu sînt eficiente pentru institutie - atelierele de productie, croitoria, tîmplãria, decorurile etc. El mai crede cã unii dintre angajati vin la teatru ca la o institutie de binefacere, motiv pentru care va fi redimensionat numãrul de angajati. Nici actorii nu vor fi ocoliti de restructurare, urmînd sã rãmînã doar aceia care îsi fac datoria. Acestia vor fi angajati pe proiect, pe perioadã determinatã. Toate aceste mãsuri ar urma sã fie puse în practicã începînd cu 2008.

Articol afisat de 2167 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective