Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primarul din Tasca, „rechizitoriu“ dur la adresa guvernantilor

Primarul din Tasca, „rechizitoriu“ dur la adresa guvernantilor

• o parte a primarilor din judetele Moldovei si-au dat întîlnire la Lacul Rosu pentru a dezbate probleme si strategii ale Asociatiei Comunelor din România • amfitrion al reuniunii de la sfîrsitul sãptãmînii trecute a fost Alexandru Drãgan, primarul comunei Tasca si secretar al ACoR pe Regiunea de Nord-Est • alesul nemtean a criticat dur dezinteresul parlamentarilor si guvernantilor fatã de cetãtenii de rînd • „alesii nostri, mã refer la cei de sus, au uitat de noi si de ce au fost trimisi sã ne reprezinte. Ei nu au pe masa de lucru agenda cetãteanului de rînd, ci doar a propriilor interese. La ultimele alegeri am sfãtuit oamenii cu cine sã voteze, a fost un vot clar, pe baza cãruia au fost alcãtuite Parlamentul, Guvernul, s-a început bine treaba, am intrat în UE si de-odatã a început dihonia. Au fost fãcute alte aliante contra vointei electoratului si totul, pînã la urmã, în defavoarea omului de rînd“, a declarat primarul Drãgan •

Mare parte dintre primarii din comunele judetelor Neamt, Bacãu, Botosani, Iasi, Vaslui si Suceava si-au dat întîlnire în recentul week-end, la Lacul Rosu, convocarea fiind fãcutã de Filiala Neamt, a Asociatiei Comunelor din România (ACoR). Amfitrionul întregii regiunii a fost secretarul Regiunii Nord-Est al ACoR, Alexandru Drãgan, primarul comunei Tasca. Agenda de lucru a întîlnirii a cuprins prezentãrile „Raportului de activitate ACoR pe 2006“ si „ACoR în organismele interne si organismele UE“, dar si dezbaterea unor teme precum „Cum ne pregãtim pentru Fondurile structurale?“, „Procedee moderne de tip european, privind colectarea si procesarea deseurilor“, „Strategii de dezvoltare localã si regionalã“, „Oportunitãtii de creditare pentru finantarea investitiilor publice“, „Programul National de Dezvoltare Ruralã 2007-2013. Cum primesti finantare nerambursabilã din FEADR pentru investitii private“ sau „Achizitiile publice cu exemple de la Primãria Tasca“. La acestea s-au adãugat propunerile de acte legislative ce au fost gîndite si dezvoltate în reuniunea primarilor de la Lacul Rosu si unele probleme de naturã organizatoricã a filialelor judetene ale ACoR. ÃŽn încheierea lucrãrilor primarii prezenti la întîlnire au semnat textul unui Apel al Asociatiei Comunelor din Regiunea Nord-Est, pe care secretarul reuniunii de la Lacul Rosu îl va înainta forurilor superioare, inclusiv Parlementului si Guvernului României. ÃŽn cadrul întîlnirii, primarii din judetele moldove au avut prilejul de a se întretine cu consultanti pe probleme de fonduri europene, cu reprezentanti ai unor bãnci pe tema finantãrii administratiei publice, delegati ai unor firme strãine preocupate de gestionarea deseurilor, dar si cu invitati ai Consiliului Judetean Neamt, Prefecturii Neamt, dar si cu unii dintre parlamentarii nemteni.

„La vîrf nu mai înceteazã cu scandalurile“

„Unul dintre motivele întîlniri primarilor a fost generat de întîrzierea inexplicabilã a accesãrii fondurilor europene. Am cheltuit bani publici, am efectuat studii de fezabilitate, am plãtit consultantã si stãm cu dosarele în sertare pentru cã nu se dã, de la nivel central, startul finantãrii acestor proiecte. ÃŽngrijorarea noastrã este cu atît mai mare cu cît s-a plãtit deja prima ratã a contributiei României, ca membru al UE, care pînã în 2013 se va ridica la 7.000 de miliarde lei vechi. Este adevãrat cã va trebui si noi sã primim de la Uniunea europeanã 11.000 de miliarde, tot în aceastã perioadã, dar numai pe baza unor proiecte de dezvoltare. Dar acestea lipsesc cu desãvîrsire. Asa cã ne este fricã deoarece timpul trece, noi asteptãm, iar la vîrf nu se mai înceteazã cu scandalurile. Pentru cã trebuie stiut, un program european nu se face în cîteva luni, ci în 2-3 ani. Numai cã alesii nostri, mã refer la cei de sus, au uitat de noi si de ce au fost trimisi sã ne reprezinte. Mare pãcat! Ei nu au pe masa de lucru, asa cum ar trebui, agenda cetãteanului de rînd ci doar a propriilor interese. Vine acusi vremea alegerilor europarlamentare. Vor veni din nou la noi sã-i sprijinim. Cum vom mai merge la oameni sã le cerem votul? Ce curaj sã mai avem cînd nu s-a fãcut nimic pentru ei în acesti ani? La ultimele alegeri am sfãtuit oamenii cu cine sã voteze, a fost un vot clar, pe baza cãruia au fost alcãtuite Parlamentul, Guvernul, s-a început bine treaba, am intrat în UE si de-odatã a început dihonia. Au fost fãcute alte aliante contra vointei electoratului si totul, pînã la urmã, în defavoarea omului de rînd. Ne punem întrebarea, oare chiar sîntem o natie de oameni neguvernabili?“, a afirmat Alexandru Drãgan, liderul nemtean al filiatiei ACoR.

„Se impune ca într-un viitor apropiat sã se revizuiascã Constitutia“

Prezent la intrunirea de la Lacul Rosu, deputatul PD Marius Rogin s-a întretinut cu toti primarii indiferent de culoarea lor politicã, dialogînd pe diversele teme abordate de acestia. ÃŽn cuvîntul sãu, deputatul nemtean a fãcut referire printre altele la disputa politicã de la vîrf, explicînd asistentei cã cele petrecute s-au datorat faptului cã existã carente în Constitutia României, privind atributiile si competentele presedintelui si premierului. „Tocmai de aceea se impune ca într-un viitor apropiat sã se revizuiascã Constitutia si asta cu atît mai mult cu cît România este acum membru al Uniunii Europene“, a declarat deputatul Rogin.

„ÃŽn institutiile ce trebuiau sã absoarbã banii europeni au fost pusi oameni incompetenti“

Interesant a fost faptul cã deputatul Ioan Munteanu, prezent la întrunirea primarilor de la Lacul Rosu, a subscris nemultumirilor primarilor. „Aveti dreptate. Sîntem într-un impas în problema accesãrii fordurilor europene. ÃŽn agriculturã ar fi trebuit sã intre cea mai mare sumã de bani în acest an. Programele ce trebuiau sã fie gata pînã acum, nu s-au finalizat datoritã frãmîntãrilor politice de la vîrf. La acestea se adaugã cea mai mare gresealã din 1989 încoace - în institutiile ce trebuiau sã absoarbã banii europeni au fost pusi oameni incompetenti. Si mã refer aici la cei din institutiile deconcentrate. Vinovatã este clasa politicã, indiferent de partid. Dumneavoastrã, ca reprezentanti de vîrf ai comunitãtilor locale, suportati consecintele. Ce-ar fi oare ca în tara asta, o perioadã, sã se facã numai examene pentru independenti? Atunci n-ar mai avea treabã nici deputatul x, nici prefectul y cu primarul. Pentru cã, eu stiu, si-o spun deschis, dumneavoastrã, primarii, sînteti pînã la urmã singurii alesi prin vot uninominal. La dumneavoastrã lista n-a avut nici o contributie, ba dimpotrivã, ati fost cei care ati tras si pe altii dupã voi. La votul nominal, despre care se tot vorbeste, n-o sã se ajungã, deoarece nu vor ãia multi, 469, care înseamnã parlamentarii României. Chiar de va fi referendum si 17 milioane de alegãtori vor vota pentru votul uninominal, acesta este consultativ. Decizia o ia parlamentul care face legea. Asa cã... vã dati seama. Astea-s lucrurile reale, nu ceea ce auziti pe la televizor“, a spus deputatul Ioan Munteanu.

„Ferit-a Domnul ca urmînd modelul celor de la vîrf sã aibã loc si-n teritoriu frictiuni“

Cît priveste celelalte probleme abordate de cãtre primari, mai ales în dialogul cu oficialitãtile prezentate la întrunire, acestia s-au referit la salarizarea proastã a alesilor locali mult inferioarã altor categorii de functionari publici si la incoerenta legislatiei adoptate de cãtre parlamentari, si aici s-a fãcut trimitere specialã la actele normative privind zona de munte si fondul funciar din aceeasi zonã. Apoi s-a pus problema unitãtii în breasla primarilor si a activitãtii mai intense în cadrul ACoR. Referitor la Apelul adoptat în finalul întîlnirii, primarul Alexandru Drãgan a declarat cã acest document este un apel la ratiune, la întelegere, în asa fel încît vointa electoratului sã fie respectatã, respectîndu-se, în acelasi timp, toate acordurile cu Uniunea Europeanã. „Bucurestiul nu este o altã Românie, ci este un loc în care exponentii nostri trebuie sã facã tot ce presupune dezvoltarea în teritoriu, acolo unde milioanele de oameni muncesc si trãiesc. Le atragem atentia cã ferit-a Domnul ca urmînd modelul celor de la vîrf sã aibã loc si-n teritoriu frictiuni si frãmîntãri, cã atunci vai si amar de lume“, a afirmat Alexandru Drãgan, presedintele Filialei Neamt a ACoR. Si fiindcã întrunirea de la Lacul Rosu a pus si probleme organizatorice legate de ACoR, trebuie spus cã initiatorul si amfitriomul adunãrii, Alexandru Drãgan, s-a arãtat total nemultumit de prezenta redusã a primarilor din judetul Neamt. „Adunarea a fost una apoliticã. Am invitat toti primarii judetului nostru, desi sînt afiliate Asociatiei doar 22 de comune. ÃŽmi pare rãu cã existã acest dezinteres. Dumnealor nu-si dau seama cã ACoR este consultatã în probleme legislative si ca urmare toti avem ceva de spus. Pãcat. Multumim, primarilor din celelalte judete, care au fost prezenti la Lacul Rosu“, a mai afirmat primarul Alexandru Drãgan.

Articol afisat de 1549 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective