Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primarii amenintã cu greva

Primarii amenintã cu greva

• ei se considerã legati de mîini în ceea ce priveste accesarea fondurilor, pentru cã nu-si pot permite sã plãteascã personal calificat care sã realizeze proiecte viabile • iesirea din aceastã situatie este în mîinile politicienilor, care ar putea sã-si îndrepte atentia cãtre omul de rînd, cãtre primãrii si banii disponibili de neaccesat din lipsa actelor normative •

Primarii din Neamt si din cîteva judete învecinate amenintã cã vor declansa o grevã de protest în administratia publicã localã, în cazul în care nu vor fi sprijiniti de autoritãtile centrale pentru a putea accesa fonduri structurale. Acest lucru ar fi posibil dacã primãriile si-ar putea angaja specialisti care sã întocmeascã proiecte. Deocamdatã, primãriile rurale sînt aproape blocate în realizarea acestui demers, întrucît nu reusesc cã angajeze oameni pregãtiti, capabili sã întocmeascã proiecte, pe care sã îi plãteascã cu cîteva sute de lei, pentru cã acestea sînt posibilitãtile financiare ale administratiilor locale. Discutii pe aceastã temã s-au purtat în perioada 13-15 aprilie 2007, în localitatea Lacu Rosu, la întîlnirea filialelor judetene ale Asociatiei Comunelor din România (ACoR) din Regiunea de Nord-Est. Au fost prezenti alesi locali din Neamt, Suceava, Bacãu, Iasi, Vaslui si Botosani, iar tema discutiilor a fost „Accesarea fondurilor structurale si de coeziune“.
Analizînd stadiul pregãtirii administratiilor publice locale, în vederea accesãrii fondurilor europene, s-a constatat cã majoritatea comunelor au întocmit „Strategia de dezvoltare economico-socialã localã“, identificînd tipuri de proiecte ce pot fi accesate cu finantare europeanã în perioada 2007-2013. Aceste proiecte ar trebui sã se regãseascã în strategiile de dezvoltare ale judetelor, agentiilor de dezvoltare sau în masterplan-uri. Chiar dacã unele judete au fãcut aceste strategii si master-planuri, nu existã siguranta cã proiectelor comunitãtilor locale vor fi si finantate.
În vederea accesãrii si implementarii proiectelor, fiecare primãrie de comunã a încercat sã înfiinteze compartimente de integrare europeanã si achizitii publice. Aceste încercãri nu au succes, deoarece salarizarea aparatului de specialitate al primarului este foarte scãzutã, nu se pot angaja absolventi cu studii superioare, întrucît obligativitatea asigurãrii salariului minim de 880 de lei (8,8 milioane de lei vechi) pentru aceasta categorie de personal nu este aplicabilã si în domeniul Administratiei Publice Locale, iar functionarii publici nu pot realiza venituri nici din alte activitati conexe, deoarece Statutul functionarului public interzice aceasta.
În concluzie, s-a constatat cã, la aceastã datã, primarii nu sînt pregãtiti temeinic în vederea accesãrii de proiecte, pentru cã nici structurile organizate la nivelul judetelor, organismele intermediare si Unitãtile de Implementare si Plãti nu au definitivat pregãtirea structurilor proprii, în vederea demarãrii accesãrii de proiecte, ratînd relansarea economicã si socialã a localitãtilor rurale din România, prin implementarea de proiecte de finantare.

Apel cãtre politicieni

Fatã de aceastã situatie, filialele judetene ale ACoR din Neamt, Vaslui, Bacãu, Iasi, Botosani si Suceava lanseazã cãtre clasa politicã din România un apel prin care solicitã orientarea atentiei clasei politice din România cãtre agenda cetãteanului, urgentarea pregãtirii structurilor de implementare si plãti si a structurilor intermediare, urgentarea adoptãrii Legii salarizãrii unitare în sistemul bugetar, avînd în vedere cresteri salariale pentru functionarii publici din aparatul de specialitate al primarului, respectarea principiului salarizãrii în raport cu ierarhia functiei publice atît pentru functionarii publici, cît si pentru primari si viceprimari, consultarea structurilor asociative ale alesilor locali conform principiului european al subsidiaritãtii, primarul localitatii fiind cel mai aproape de cetãtean.
„Unul dintre motivele întîlniri primarilor a fost generat de întîrzierea inexplicabilã a accesãrii fondurilor europene. Am cheltuit bani publici, am efectuat studii de fezabilitate, am plãtit consultantã sI stãm cu dosarele în sertare pentru cã nu se dã, de la nivel central, startul finantãrii acestor proiecte. ÃŽngrijorarea noastrã este cu atît mai mare cu cît s-a plãtit deja prima ratã a contributiei României, ca membru al UE, care pînã în 2013 se va ridica la 7.000 de miliarde lei vechi. Este adevãrat cã va trebui si noi sã primim de la Uniunea europeanã 11.000 de miliarde, tot în aceastã perioadã, dar numai pe baza unor proiecte de dezvoltare. Dar acestea lipsesc cu desãvîrsire. Asa cã ne este fricã deoarece timpul trece, noi asteptãm, iar la vîrf nu se mai înceteazã cu scandalurile. Pentru cã trebuie stiut, un program european nu se face în cîteva luni, ci în 2-3 ani. Numai cã alesii nostri, mã refer la cei de sus, au uitat de noi sI de ce au fost trimisi sã ne reprezinte. Mare pãcat! Ei nu au pe masa de lucru, asa cum ar trebui, agenda cetãteanului de rînd ci doar a propriilor interese. Vine acusi vremea alegerilor europarlamentare. Vor veni din nou la noi sã-i sprijinim. Cum vom mai merge la oameni sã le cerem votul? Ce curaj sã mai avem cînd nu s-a fãcut nimic pentru ei în acesti ani? La ultimele alegeri am sfãtuit oamenii cu cine sã voteze, a fost un vot clar, pe baza cãruia au fost alcãtuite Parlamentul, Guvernul, s-a început bine treaba, am intrat în UE sI de-odatã a început dihonia. Au fost fãcute alte aliante contra vointei electoratului si totul, pînã la urmã, în defavoarea omului de rînd. Ne punem întrebarea, oare chiar sîntem o natie de oameni neguvernabili?“, a afirmat Alexandru Drãgan, primarul comunei Tasca, liderul nemtean al filialiei ACoR, la întrunirea desfãsuratã la Lacu Rosu.

Articol afisat de 1681 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective