Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PASNICU & POLITIA

PASNICU & POLITIA

• un localnic din Borca intentioneazã sã dea în judecatã Ministerul de Interne • Ilie Pasnicu spune cã, în mod inexplicabil, politistii îi retin permisul de conducere în conditiile în care nu a comis nici o contraventie • povestea este una atipicã, Pasnicu fiind de fapt victima sistemului legislativ din România • el a rãmas fãrã permis de conducere dupã ce a împrumutat masina unui prieten, acesta fiind depistat de aparatul radar circulînd cu o vitezã foarte mare • contraventia a fost constatatã într-o localitate din judetul Covasna •

Sistemul legislativ din România a dat de furcã multor cetãteni, multi dintre ei ajungînd chiar sã-si caute dreptatea pe la instantele inter-nationale. Atunci cînd sistemul legislativ idiot este concurat si de gafele celor plãtiti sã-l aplice, tragediile sînt si mai mari. ÃŽn acest sens, este suficient doar sã reamintim cazul unui oligofren nemtean care, desi nu iesise niciodatã din judet, a fost condamnat pentru un furt pe care l-ar fi comis în judetul Constanta. Numai interventia ministrului Justitiei din acea vreme a putut îndrepta gafa celor care au instrumentat acel dosar. Dupã ani si ani, un alt nemtean a avut nesansa sã cunoascã pe propria piele vidul legislativ „asezonat“ putin si cu incompetenta unor reprezentanti ai statului. Sãtul pînã peste cap de situatia în care se aflã, Ilie Pasnicu, din Borca, este hotãrît sã dea în judecatã Ministerul de Interne cãruia îi va cere despãgubiri de miliarde de lei. Povestea nemteanului este una hilarã si cretinã în acelasi timp si scoate în evidentã modul în care cei care sînt plãtiti sã „fabrice“ legi în România îsi fac treaba.

Contraventie comisã de unul, dar plãtitã de douã persoane

Calvarul lui Ilie Pasnicu a început în primãvara anului 2006, cînd a cedat rugãmintilor unei rude si i-a împrumutat masina ca sã se deplaseze pînã la Brasov. Dupã cîteva sãptãmîni, Pasnicu era somat printr-o adresã sã se prezinte de urgentã la Politie cu permisul de conducere si sã achite o amendã de 100 ron, întrucît masina sa fusese înregistratã, într-o localitate din Covasna, circulînd cu o vitezã de 117 kilometri pe orã. Ce a urmat este demn de Cartea Recordurilor. „Ruda mea, care conducea masina, nu a fost opritã de radar. Asta se întîmpla în localitatea Sãcãusi din Covasna. Am primit în schimb eu o adresã acasã ca sã mã prezint de urgentã cu permisul de conducere si o chitantã de 100 ron amendã. Am fost la cel cãruia i-am împrumutat masina si i-am arãtat ce am primit. El mi-a spus de la bun început cã va plãti amenda si cã-si asumã responsabilitatea pentru cele întîmplate. Astfel, am mers amîndoi la Politia Rutierã la Piatra Neamt unde am prezentat permisele de conducere si chitanta precum cã am plãtit amenda. Politistul ne-a spus, dupã ce a vãzut despre ce este vorba, cã este un caz mai special si cã trebuie sã mergem la Covasna. Mi-a oprit permisul meu de conducere si chitanta si ne-a indicat sã ne prezentãm la Politia Covasna. Asta am si fãcut, iar la Covasna l-am gãsit exact pe politistul care era de serviciu pe masina radar, cînd a fost ruda mea prinsã cu vitezã. I-am povestit ce s-a întîmplat si cã nu eu am fost la volan, iar el i-a luat rudei mele permisul de conducere si i-a dat o dovadã. Am luat copia dupã procesul verbal nou, dupã chitantã si am venit acasã“, a declarat Ilie Pasnicu. Dupã cîteva zile, omul s-a deplasat la Politia Rutierã Neamt pentru a-si ridica permisul de conducere, însã surpriza avea sã fie una pe mãsurã. „Mi-au spus cã ei nu au ce-mi face, pentru cã permisul este la Covasna si sã mã duc acolo sã rezolv problema. M-am dus la Covasna unde am fost învãtat sã fac o contestatie care mi-a fost respinsã ca fiind introdusã tardiv. ÃŽntre timp, permisul a ajuns la Piatra Neamt, însã politistii de aici nu pot sã mi-l dea pe motiv cã în baza de date figureazã cã existã o contestatie nesolutionatã. ÃŽn situatia asta, stau si mã întreb: oare cu ce sînt eu vinovat pentru cele ce se întîmplã? Sînt 13-14 luni de cînd mi-au luat permisul si nu mi l-au dat înapoi. Am obtinut de cîteva ori dovadã de conducere de la Politia Covasna, însã am renuntat sã mã mai duc. Am fost de zeci de ori la Covasna si am cheltuit foarte multi bani. Din cauzã cã nu am avut permis, am pierdut afaceri importante. Trebuia sã merg în Ungaria si în Germania, dar am renuntat pentru cã nu am avut permis. Atunci cînd mã deplasez cu masina, sînt nevoit sã plãtesc sofer. ÃŽi dau un milion de lei pe zi ca sã mã plimbe acolo unde am treabã. Asa ceva este inadmisibil si voi da în judecatã Ministerul de Interne, cãruia îi voi cere despãgubiri de miliarde de lei pentru ceea ce mi s-a întîmplat“, a conchis Pasnicu.

„Este un caz atipic, însã legea a fost respectatã“

Am încercat sã aflãm cine este vinovat pentru situatia în care se aflã Ilie Pasnicu. Din nefericire, concluzia pe care am tras-o a fost una singurã, si anume cã legislatia în domeniu a fost si, din pãcate, încã este lacunarã. Pe lîngã aceasta, s-ar adaugã si gafa politistului din Covasna care a întocmit un al doilea proces verbal pentru comiterea aceleiasi fapte, în conditiile în care se stie cã un astfel de document este anulat numai de instanta de judecatã. Lipsa de informare joacã si ea un rol deosebit în acest caz. Politistii nemteni recunosc cã este vorba de un caz special, însã afirmã cã legea a fost respectatã întrutotul. „La vremea respectivã, asa se proceda, în sensul cã, dacã o masinã era depistatã în trafic circulînd cu vitezã mare, era sanctionat proprietarul ei. Dacã acesta nu era la volan, trebuia sã se adreseze instantei pentru a fi anulat procesul verbal de contraventie. ÃŽn cazul domnului Pasnicu, putem spune cã noi nu am fãcut altceva decît ce spunea legea. Adicã, i-am retinut permisul de conducere si l-am îndrumat sã meargã la Politia Covasna pentru a depune contestatie. Nu stim ce s-a întîmplat, însã în baza de date se stipuleazã cã existã o contestatie încã nesolutionatã. ÃŽn aceste conditii, legea ne interzice sã-i eliberãm permisul de conducere. El poate obtine dovadã de la Politia Covasna. De altfel, contraventia a fost constatatã acolo si tot acolo se poate face contestatie. Noi nu sîntem vinovati pentru ce s-a întîmplat“, a declarat comisarul sef Nicolae Costan, seful Politiei Rutiere Neamt.

„Este, într-adevãr, o cauzã mai complicatã si atipicã“

Cum sanctiunea a fost luatã de cãtre un politist din alt judet, am contactat purtãtorul de cuvînt al IJP Covasna. Inspectorul principal Andrea Buszi s-a documentat, dupã care a declarat: „Este, într-adevãr, o cauzã mai complicatã si atipicã în acelasi timp. Domnul Pasnicu a depus o contestatie dupã ce a trecut termenul legal. Mai mult, instanta a constatat cã domnul Pasnicu nu s-a prezentat la nici un termen si nici nu a solicitat judecarea în lipsã a cauzei. ÃŽn aceste conditii, pe 25 octombrie 2006 cauza a fost suspendatã. ÃŽn luna ianuarie 2007, domnul Pasnicu s-a adresat din nou instantei, însã contestatia a fost respinsã ca fiind tardivã. Sentinta a rãmas definitivã pe data de 3 aprilie 2007“, a declarat inspectorul principal Andrea Buszi. Rugatã sã-l ajute pe nemtean cu un sfat, cu privire la ceea ce ar trebui sã facã Ilie Pasnicu pentru a-si recupera permisul de conducere, purtãtorul de cuvînt al IJP Covasna a declarat: „Domnul Pasnicu a solicitat mai multe dovezi de conducere. Ultima a fost în luna noiembrie. ÃŽn mod normal, o pedeapsã se aplicã din momentul în care instanta se pronuntã în cazul contestatiei. Pedeapsa pentru depãsirea limitei de vitezã cu mai mult de 50 de kilometri/ orã este suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadã de 90 de zile. ÃŽn mod normal, suspendarea în cazul domnului Pasnicu ar curge începînd cu data de 3 aprilie, cînd instanta s-a pronuntat. Chiar dacã domnul Pasnicu nu a depus contestatia în termen, îi recomand sã se prezinte în audientã la domnul inspector sef al Politiei Covasna si sã solicite reducerea termenului de suspendare de la 90 la 30 de zile. Cred cã, datã fiind situatia, de-a dreptul atipicã, domnul Pasnicu ar beneficia de clementa domnului inspector sef. ÃŽn ceea ce priveste intentia domnului Pasnicu de a apela la instantã, putem spune doar cã în acest caz s-a respectat legea, exact asa cum prevede ea. Cã legea este bunã sau nu, nu sîntem noi cei în mãsurã sã ne pronuntãm“, a conchis inspectorul principal Andrea Buszi. Am uitat sã o întrebãm pe doamna Buszi dacã domnul Pasnicu trebuie sã urmeze cursurile de legislatie rutierã, obligatorii pentru cei care vor reducerea perioadei de suspendare. Dar, spunem noi, la cîte a pãtimit Ilie Pasnicu, efectuarea unor cursuri care costã putin peste un milion reprezintã un mizilic. Cã nemteanul a cheltuit zeci de milioane de lei si a pierdut, poate, miliarde de lei, nu interseazã pe nimeni. Toti aratã cu degetul spre legislatia tîmpitã. Analizînd-o, putem spune cã politistii au perfectã dreptate: Legea este total aiurea, inclusiv acum dupã ce a suportat modificãri.

Articol afisat de 1708 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective