Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 21 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Parlamentari si electori despre Bãsescu

• membrii PLD si PD sînt de pãrere cã oamenii care au iesit în stradã au avut o reactie fireascã • cei ai PSD si PNL considerã cã românii care au participat la mitinguri au fost manipulati de politicienii afectati de suspendarea presedintelui Traian Bãsescu • cetãtenii intervievati de Monitorul îl sustin pe Bãsescu • acesta nu si-a dat demisia si vom fi chemati la referendum •

Presedintele Traian Bãsescu a fost suspendat joi, 19 aprilie, cu o majoritate covîrsitoare de cãtre parlamentarii români - 322 de voturi pentru, 108 împotrivã si zece abtineri. Decizia alesilor neamului pare a nu fi deloc pe placul pietrenilor, care s-au declarat total împotriva atitudinii parlamentarilor. Indiferent dacã se va ajunge la referendum sau la alegeri prezidentiale, se pare cã oamenii preferã ca presedintele României sã fie în continuare Traian Bãsescu. Parlamentarii nemteni sînt împãrtiti în douã tabere cînd este vorba de a comenta atitudinea poporului dupã ce s-a auzit despre suspendarea presedintelui Traian Bãsescu. Mii de oameni au iesit în stradã, în marile orase ale tãrii, dar si în municipiul Piatra Neamt, si au afisant pancarte pe care scria: „Jos Parlamentul“, „Bãsescu presedinte“, „Vot uninominal“, „Jos PSD-PNL-PC-PRM“ etc. Atitudinea populatiei a fost vãzutã total diferit de alesii nemteni din Parlament. ÃŽn vreme ce liderii politici ai partidelor care l-au sustinut pe Bãsescu pentru a nu fi suspendat - PD si PLD - sustin cã pe strãzi au iesit zeci de mii de oameni, cei care au fãcut coalitie pentru suspendare - PSD - PNL - PC - PRM, vorbesc de grupuri manipulate de pedisti si pesedisti prin celulare, SMS-uri si faxuri.

Deputatul PSD de Neamt Rãzvan Bobeanu a declarat cã atitudinea maselor care au cerut demisia Parlamentului, mentinerea lui Bãsescu presedinte etc, a trecut aproape neobservatã de români. „Cele cîteva mii de oameni care au iesit pe strãzi în tarã au trecut aproape neobservate de cãtre români. Manifestãrile n-au fost nici pe departe spontane, asa cum ni s-a spus pe diverse canale media, ci au fost organizate de filialele Partidului Democrat si Partidului Liberal Democrat. Era firesc sã strige ceea ce au strigat, cîtã vreme erau adversarii PSD. ÃŽn România, în ‘89, s-a cîstigat dreptul la liberã opinie. Deci fiecare zice ce vrea. Dar putini oameni îl sustin pe Bãsescu. Dezavuez atitudinea cetãtenilor care au gãsit de cuviintã sã dea dovadã de comportamente necivilizate. Aceste atitudini îmi amintesc de evenimentele din ‘90-’92 si n-as vrea ca în România de azi sã revinã scenele de atunci. Dupã pãrerea mea, presedintele Traian Bãsescu trebuie sã întrerupã orice legãturã cu institutiile statului. Pentru prima datã dupã ‘89, în 17 ani de cînd existã Parlamentul României, Parlamentul a demonstrat cã este autoritatea supremã în stat, este institutia care dã ora exactã a României. Traian Bãsescu are dreptul sã se întoarcã la popor, totul este sã ne comportãm în limitele decentei. Ce s-a întîmplat joi în orasele tãrii nu a fost tocmai civilizat. Si apoi, cum rãmîne cu «mitingul spontan si autorizat»? Cine a mai auzit de asa ceva?“.

Si deputatul PSD Ioan Munteanu, secretarul general al Camerei Deputatilor, crede cã sloganurile de genul „Jos Parlamentul“ sau „Bãsescu presedinte“ era firesc sã fie strigate, cîtã vreme actorii erau simpatizanti ai PD si PLD. „E de înteles ca oamenii sã strige asa cum au strigat, cã doar erau membri si simpatizanti ai PD si PLD. Si apoi, cu o zi înainte de suspendare, Traian Bãsescu a iesit în fata poporului si a spus cã dacã va fi suspendat va fi mare nenorocire în România, lumea va iesi în stradã, dreptatea nu va mai iesi la suprafatã. Aceasta a fost atitudinea presedintelui jucãtor. Primarul Capitalei a anuntat cã mitingul a fost neautorizat. Cu toate acestea, Traian Bãsescu s-a dus în stradã, a blocat circulatia cu sepepistii lui, s-a pupat cu simpatizantii si a fãcut baie de multime, asa cum îi place. Noi nu vrem ca Bãsescu sã plece de la Cotroceni, ci sã fie un om normal, care sã respecte Constitutia, care este cartea de cãpãtîi a tãrii. Asta cerem noi, ca Bãsescu sã fie un om normal“.

Serban Strãtilã, senator PNL de Neamt, a declarat cã lumea a fost manipulatã ca sã iasã în stradã. „Ce am vãzut eu în stradã era un grup restrîns, format din membri ai PD, PLD si sustinãtori ai lui Bãsescu. Reactia poporului o vom vedea la vot, fie el referendum sau alegeri pentru desemnarea presedintelui. Nu putem pune mare pret pe ceea ce s-a strigat pe stradã. Eu cred cã România a trecut de vremea actiunilor de stradã. Trebuie respectate institutiile statului - Guvern, Parlament etc. Suspendarea lui Traian Bãsescu s-a fãcut total legal si se va finaliza prin votul populatiei“, a declarat senatorul Serban Strãtilã.

Deputatul Marius Rogin, presedintele organizatiei judetene a Partidului Democrat filiala Neamt, a declarat cã a iesit în stradã lumea care în 2004 l-a votat pe Traian Bãsescu. „Noi credem cã reactia populatiei a fost una fireascã. Au iesit în stradã oamenii care au votat cu Bãsescu în 2004 si care si-au pus sperantele în Alianta D.A., cea care a promis cã va lupta împotriva garniturii de comunisti care a condus România. Acum, populatia tãrii se vede trãdatã de niste parlamentari cu interese. Era firesc sã iasã în stradã si sã strige împotriva Parlamentului, împotriva celor care au validat Guvernul Tãriceanu II“, a declarat deputatul Marius Rogin.

Vasile Pruteanu, deputat al Partidului Liberal Democrat, este de aceeasi pãrere cu Rogin, sustinînd cã electoratul a iesit în stradã pentru a-si manifesta nemultumirea. „Toti parlamentarii care au votat pentru suspendare ar trebui sã îsi dea demisia. Este regretabil cã s-a întîmplat asa. Ne îndreptam cu pasi usori spre consolidarea democratiei si, dintr-o datã, iatã unde s-a ajuns. Dupã pãrerea mea, lumea face distinctie între parlamentarii care au votat împotriva suspendãrii si cei care au votat pentru acest demers, chiar dacã s-a strigat «Jos Parlamentul»“.

Pietreni despre Bãsescu

Cãtãlin Bogdãneanu: „Cred cã parlamentarii au fãcut cel mai mare rãu României. S-au întîlnit niste oameni mînati de interese si s-au pus de comun acord sã-l reducã pe Traian Bãsescu la tãcere. Dacã mîine ar fi alegeri, eu tot pe Traian Bãsescu l-as vota“.

Eugen Lucaci: „Mi se mare incorect ce s-a întîmplat în Parlamentul României. Noi, oamenii de rînd, nu putem sti dacã Traian Bãsescu a fost un om cinstit sau nu, dar sigur a fost mai bun decît alti presedinti. Pãcat cã nu a fost lãsat sã îsi duc mandatul pînã la capãt“.

Rodica Brãileanu: „L-au suspendat pe Bãsescu si e haos în tarã. Gãsesc cei care au luat aceastã decizie un presedinte mai bun pentru români? Eu cred cã asta e o mare gresealã ceea ce au fãcut“.

Gheorghe Jîscanu: „Traian Bãsescu va fi regretat de toatã lumea. A luptat pentru dreptate si a cãutat sã se respecte legea în tarã. Din pãcate sîntem martori la cea mai mare gresealã nationalã din ultimii zeci de ani. Si vom plãti toti românii pentru asta“.

Cãtãlina Petrache: „Nu mã pricep deloc la politicã, dar oricît de indiferent ai fi, nu poti sã nu cauti argumente ca sã îi învinuiesti pe cei care au decis suspendarea presedintelui Bãsescu. Consider cã aceia care l-au suspendat meritau de fapt sã fie schimbati din functie“.

Vasile Andriesei: „Bãsescu a fost cel mai bun presedinte dintre cîti a avut România pînã acum. L-au ales milioane de oameni si l-au dat jos o mînã de parlamentari. Rusine sã le fie cã au decis în numele unei natiuni sã suspende presedintele“.

Articol afisat de 1454 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective