Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Alesii Pietrei, prin Turcia, Israel, Lituania si Coreea

Alesii Pietrei, prin Turcia, Israel, Lituania si Coreea

• 15 consilieri si un viceprimar zboarã în patru directii, contra a 177.250 de lei (1,772 miliarde de lei vechi) din bani publici • primul care a deschis seria deplasãrilor este viceprimarul de Piatra Neamt, Vasile Ouatu, aflat de cîteva zile în Turcia • destinatiile consilierilor: Israel, Lituania si Coreea de Sud •

15 consilieri locali si un viceprimar îsi îmbogãtesc experientele de viatã cãlãtorind prin tãri care mai de care mai exotice -Turcia, Israel, Lituania si Coreea de Sud. Cît îi costã deplasãrile? Vreo 177.250 de lei noi. Sumele pe care si le-au alocat unii altora la sfîrsitul lui martie n-au fost suficiente în cazul tuturor deplasãrilor, asa cã în sedinta urmãtoare, de pe 19 aprilie, au revenit asupra subiectului, acoperind cheltuelile necesare. Banii alocati initial de consilierii locali pentru vizite în Lituania si Israel - 12.950 de euro si 5.530 de dolari - n-au fost suficienti. Pentru a nu rãmîne planurile în aer si pentru a avea cheltuielile acoperite integral, în cadrul sedintei de sãptãmîna trecutã, consilierii locali au aprobat suplimentarea sumelor din bugetul municipiului Piatra Neamt. Asa se face cã pentru deplasarea la Klaipeda - în Republica Lituania, în perioada 24-25 aprilie, pe lîngã suma de 10.300 de euro disponibilizatã la finele lunii martie, s-au mai alocat 2.500 de euro, pentru a se asigura tot confortul deplasãrii. Nici banii dati pentru deplasarea în Israel n-au fost de ajuns, motiv pentru care s-a mai bãgat o datã mîna în sacul cu bani al municipalitãtii si s-au mai scos 1.200 de dolari si 600 de euro, pe lîngã cei 5.530 de dolari si 2.650 de euro acordati initial. Pãmîntul din Tara Fãgãduintei va fi cãlcat luna viitoare de consilierii Elena Boengiu (PNL), Cezar Dinescu (PNL) Neculai Ivanov (PNL), Adriean Chirilã (PSD) si Gheorghe Munteanu (PSD). Invitatia pentru aceastã vizitã a venit din partea primarului de Kiryat Malachi, Moti Malka.
Calculînd euro cu euro si dolar cu dolar, doar pentru cele douã deplasãri în Lituania si Israel, bugetul municipalitãtii sãrãceste cu 16.050 de euro si 6.730 de dolari.

Demersuri pentru o nouã înfrãtire

Acestea nu sînt singurele plimbãri ale alesilor municipali peste granitã. Pachetul cu oferte de misiuni economico-administrative cuprinde, pe lîngã Lituania si Israel, si o tarã mult mai îndepãrtatã - Coreea de Sud, plus o vizitã instructiv-educativã în Turcia pentru viceprimarul Vasile Ouatu, care se petrece în aceste zile si care subtiazã bugetul municipalitãtii cu zece mii de lei (100 milioane de lei). Vicele Ouatu rãmîne în tara semilunei pînã pe 24 aprilie, el însotind 30 de elevi si profesori de la Colegiul National de Informaticã, în vizita la Bergama-Turcia, oras înfrãtit cu Piatra Neamt. Deplasarea are loc la invitatia lui Rasit Urper, primarul orasului turcesc. Aceasta are ca scop participarea la Festivalul International al Copiilor - Bergama 2007, care se desfãsoarã în perioada 19 - 24 aprilie 2007. Orasul nostru este la a treia participare de acest gen în Bergama.
O altã destinatie aleasã de consilieri este localitatea Klaipeda, Lituania. Acesta este singurul port lituanian la Marea Balticã si se bucurã de multã trecere în rîndul agentiilor de turism. Are 194 de mii de locuitori si o pozitie importantã, legãtura dintre malul lituanian cu Suedia, Danemarca si Germania fãcîndu-se cu ferriboat-ul. De frumusetile acestor locuri se bucurã cinci consilieri pietreni - Bogdan Apopii (PNL), Viorel Chirilã (PNL), Tamara Nica (PSD), Vasile Stãnoaia (PRM) si Radu Staicu (independent). În cadrul proiectului Eurotowns, în perioada 24-25 aprilie 2007, la Klaipeda - în Republica Lituania, va avea loc o conferintã pe tema realizãrii unei noi strategii care sã faciliteze dezvoltarea de activitãti în cadrul proiectului Eurotowns si identificãrii de finantãri europene pentru proiecte dezvoltate. Deplasarea alesilor locali pietreni are ca scop participarea la workshop-ul organizat cu acest prilej, în cadrul cãruia vor fi prezentate proiecte de dezvoltare în domenii precum cultura, industria si transportul. Pentru cele douã zile de participare, au fost alocati, din bugetul local, 12.800 de euro pentru autocar, avion, asigurare medicalã, cazare, masã si diurna celor cinci consilieri.

Cinci la Daejeon, Coreea de Sud

Alti cinci alesi locali - Andrei Baciu, Ioan Negurã, Adrian Alui Gheorghe, Adrian Armencea si Georgeta Vintea - au avut noroc de o destinatie mai exoticã - sudul Coreei. Primii trei sînt liberali, iar ultimii doi - social-democrati. Acestia vor fi, în luna mai, la Daejeon, al saselea oras ca mãrime din Coreea de Sud. Deplasarea lor este motivatã de pregãtirile necesare pentru înfrãtirea municipiului Piatra Neamt (orasul natal al ambasadorului României în Coreea de Sud, Valeriu Arteni) cu localitatea Daejeon. Cu acest prilej, în cadrul schimburilor culturale dintre cele douã orase, va fi organizatã la Daejon, o expozitie de fotografie incluzînd imagini reprezentative ale municipiului Piatra Neamt din domeniile: culturã, istorie, educatie, economie, turism. Costurile acestor demersuri se ridicã la 14.630 dolari americani si 5.660 de euro. Pentru organizarea deplasãrii, n-a mai fost nevoie de suplimentarea sumei alocate initial.
Ca sã nu iasã discutii la alocarea fondurilor, consilierii si-au împãrtit aproape frãteste locurile din avion - opt penelisti si cinci pesedisti, proportional cu reprezentarea în consiliu, plus un peremist si un independent. Lor li s-a alãturat pedistul Ouatu, care a optat sã meargã fãrã colegii din consiliu în Turcia. Este greu de spus în ce mãsurã vor profita pietrenii de pe urma experientei acumulate de alesii locali din aceste deplasãri. Cert este cã suportãm din buzunarele noastre nu mai putin de 1,772 miliarde de lei (177.250 de lei noi).

Articol afisat de 1667 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective