Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 23 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Inimile nemtenilor, tot mai bolnave

Inimile nemtenilor, tot mai bolnave

• medicii cardiologi sînt alarmati de numãrul de cardiaci, în crestere exponentialã de la an la an • îngrijorãtor este faptul cã foarte multi dintre bolnavii cu afectiuni cardiace grave au vîrste cuprinse între 25 si 40 de ani • factorii de risc ai îmbolnãvirilor cardiace sînt stresul, consumul de alcool si cafea, fumatul, sedentarismul, regimul alimentar si de viatã nepotrivit •

Numãrul victimelor bolilor cardio-vasculare creste vertiginos în Neamt, de la an la an. Statisticile medicale întocmite de cãtre angajatii Autoritãtii de Sãnãtate Publicã Neamt aratã cã afectiunile cardio-vasculare reprezintã aproximativ 50% din numãrul total al bolilor înregistrate în judet. Conform acelorasi statistici, în cursul anului 2006 au fost luate în evidentã 5.870 cazuri de hipertensiune arterialã - 1.829 pacienti cu cardiopatie ischemicã, 1.376 bolnavi diagnosticati cu boli cerebro-vasculare si 126 de cazuri noi de cord pulmonar cronic. Toate aceste cazuri de îmbolnãvire au fost depistate numai anul trecut si se adaugã sutelor de mii de pacienti care suferã de mult timp de aceleasi boli.
Medicii cardiologi sînt alarmati de faptul cã, în ultima vreme se observã o crestere îngrijorãtoare a numãrului de adulti cu vîrste de peste 25 de ani, care au probleme cardio-vasculare grave. Îngrijorãtor este faptul cã acestia nu stiu cã sînt bolnavi si aflã întîmplãtor, de cele mai multe ori dupã ce au suferit un infarct sau un accident vascular-cerebral.
Hipertensiunea este doar unul dintre factorii de risc pentru infarctul miocardic, ori accidentul vascular cerebral. Nu trebuie neglijat nici dezechilibrul enorm dintre alimentatia bogatã în calorii si grãsimi si efortul fizic redus. Acesta aduce cu sine obezitatea si diabetul zaharat, care înseamnã, în timp, aparitia unor complicatii cardio-vasculare. De asemenea, fumatul si consumul excesiv de alcool contribuie la instalarea sau agravarea afectiunilor de acest gen. La toate acestea se adaugã si stresul, unul dintre principalii factori generatori ai afectiunilor cardiace. Alte cauze favorizante ale aparitiei bolilor cardiace, respectiv infarctului, sînt fumatul si sedentarismul. Fumatul produce afectiuni fatale ale plãmînilor, precum si modificarea concentratiei de colesterol în sînge si favorizeazã bolile de inimã la vîrste tinere.
Este indicat ca, periodic, orice persoanã sã se prezinte la medicul de familie sau la cardiolog, pentru ca o eventualã afectiune cardiacã sã fie depistatã la timp. Evolutia oricãrei boli de inimã se finalizeazã cu insuficienta cardiacã, mai ales dacã boala initialã nu a fost tratatã. „Din cauza regimului de viatã pe care îl duc cei mai multi dintre români, din cauza stresului, a mîncãrurilor nenaturale, a semipreparatelor fãcute ca sã se poatã consuma cît mai repede, din cauza consumului de multe ori exagerat de alcool si cafea, din cauza fumatului în exces, a scãzut mult vîrsta aparitiei bolilor cardio-vasculare. ÃŽn urmã cu 20 de ani, rar întîlneai un bolnav cardiac sub 40 de ani, acum astfel de pacienti sînt frecventi. Bolile cardiace, flagel al întregii planete, fac ravagii acum si la noi. Oamenii sînt insensibili la faptul cã lipsa de grijã fatã de propria sãnãtate duce la degenerarea organismului, la grave modificãri la nivelul arterelor, al întregului aparat circulator. Un factor deloc de neglijat în ceea ce proveste agravarea bolilor cardio-vasculare îl reprezintã sãrãcia. Multe persoane nu au cu ce sã îsi procure medicamentele de care au nevoie ca sã se trateze“, a precizat doctorul Mihai Cuciuc, seful sectiei Cardiologie a Spitalului Judetean de Urgentã Neamt.

Articol afisat de 1831 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective